Gazete Vatan Logo

Kozmik odada KPSS sızıntısı!

Cumhuriyet Savcılığı çok çarpıcı sonuçlara ulaştı

Bilirkişi araştırmasında ÖSYM içinde ‘kozmik oda’ olarak kabul edilen ve internet erişi olmayan bilgisayarlardan internete bağlanıldığı, sınav sonuçları açıklanmadan adaylara mail ile gönderildiği tespit edildi.

10-11 Temmuz 2010 tarihilerinde yapılan KPSS Eğitim Bilimleri Sınavında kopya çekildiği iddalarıyla başlayan soruşturmada, Ankara Cumhuriyet Savcılığı çok çarpıcı sonuçlara ulaştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan’ın talimatıyla hazırlanan bilirkişi raporunda, hiçbir internet bağlantısı olmaması gereken bilgisayarlardan mail gönderildiği tespit edildi. Bilirkişi tarafından hazırlanan raporların temeli ise 8 Eylül 2010 tarihli arama kararı oluşturuyor. Savcılık tarafından ‘Rüşvet, sahtecilik ve bilişim sistemlerine girmek suretiyle verilerin ele geçirilmesi’ gerekçesiyle nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilen izin ile ÖSYM’de arama yapıldı. Arama sırasında ise bilgisayarların imajları alındı ve bilirkişi tarafından bu imajlar incelendi.

İnternet bağlantısı

Bilirkişi incelemesi sırasında, özellikle hiçbir bağlantısı olmaması gereken bilgisayarlardan internete girelerek mail atıldığı tespit edildi. ÖSYM’nin kozmik odası olarak adlandırılan TAB ve Bilgi İşlem Müdürlüğü’ndeki bilgisayarların incelemesi sırasında http://osym.gov.tr uzantılı mail adreslerinden ileti paylaşıldığı görüldü. Oysa güvenlik nedeniyle bu bilgisayarların hiç bir şekilde internet bağlantısı olmaması gerekiyor.

Sonuçlar paylaşıldı

Yine aynı soruşturma içinde, sınav sonuçları resmi olarak açıklanmadan, aynı bilgisayarlar üzerinden sınav sonuçlarının paylaşıldığı da tespit edildi. Kozmik odadaki bilgisayarlar kullanılarak adaylara sonuç bildirimleri yapıldığı yine aynı araştırmada ortaya çıktı. Bilirkişi raporunda tespit edilen başka bir bulgu ise adayların TC Kimlik Numaraları’nın paylaşılması. Özellikle gizli olan bu bilgi, yine internet kanalı ile üçüncü kişilerle paylaşılmış.

Soruşturma derinleşti

Bilirkişiler tarafından bu verilerin elde edilmesi üzerine, savcılık soruşturmayı derinleştirme kararı aldı. Bu karar doğrultusunda ise ÖSYM’de sınav okumada kullanılan tüm optik okuyucuların dataları ile sınav sonuç datalarının kopyasının alınmasını mahkemeden talep etti. Ayrıca mail trafiğinin detaylarına ulaşmak için ÖSYM’nin adresi olan web server’in bire bir yedeklenmesini de mahkemeden bir yazı ile istedi. Başka sınavlarda da bener bir olayın yaşanıp yaşanmadığının öğrenilmesi için de ÖSYM’den 2005 yılından başlayarak yer yıl yapılan sınavların veri tabanları ve dataları talep edildi.

Haberin Devamı