Köy korucuları sigortalı olabilir mi, köy korucularına nasıl aylık bağlanır?
Köy korucuları, sigortalılık durumları ile ilgili detayları merak ederken, kendilerine bağlanacak aylık konusunda da kafalarındaki sorulara cevap arıyorlar. Peki köy korucuları sigortalı olabilir mi, geçici köy korucularına aylık bağlanması için hangi belgeler gerekir? İşte yanıtlar.
Köy korucularının nasıl sigortalı olacağı ve geçici köy korucularının aylıkları ile ilgili cevaplar haberimizde...
KÖY KORUCULARI SİGORTALI OLABİLİR Mİ?
Geçici köy korucusu olarak çalıştırılanlar hakkında kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına ilişkin hükümler uygulanmadığından, bunlar Kanun kapsamında sigortalı sayılmamaktadırlar. Ancak köy korucusu veya geçici köy korucusu olanlardan, Kanuna tabi olabilecek nitelikte çalışması olanlar yani adlarına kısa ve uzun vade sigorta primi ödenen kişiler sigortalı olabilmektedirler. Yine bu kişililer isteğe bağlı sigortalı da olabilirler.
GEÇİCİ KÖY KORUCULARINA AYLIK BAĞLANMASI
442 sayılı Köy Kanununa 5673 sayılı Kanunla eklenen Ek 16., Ek.17., Geçici 1. Maddeler ile 6353 sayılı Kanunla eklenen Geçici 2. Maddeye dayanılarak aylık bağlanmaktadır.
HANGİ BELGELER İSTENMEKTEDİR?
- Terör suçlarından mahkûm olmadığına dair savcılık belgesi
- Aylık bağlama ve tazminat ödeme formu (Nüfus bilgileri, Görevden ayrılış sebebi, en son görev aylığı, işe giriş ve ayrılış bilgileri, ilişiğinin kesildiği tarih, hizmetlerinde fasıla olup olmadığı bilgilerini içermelidir)
- Dilekçe
BAŞVURULAR NEREYE YAPILIR?
İlgilinin görev yaptığı il ya da ilçe mülki idare amirliklerine başvuru yapılabilmektedir.
DUL VE YETİMLERE İNTİKAL EDER Mİ, EDERSE KOŞULLARI NELERDİR?
Ölüm halinde ilgiliye bağlanan ya da bağlanacak aylığın % 75’i dul eşe intikal eder. Dul eşin yeniden evlenmesi üzerine aylıkları kesilmektedir. Evlenme sebebiyle kesilen bu aylık evliliğin ölüm dışındaki nedenlerle sona ermesi hali hariç olmak üzere bir daha bağlanma imkanı bulunmamaktadır.