Korsanı önlemek için bir nesil geçmesi lazım
'Gül korsan film mi izledi?' iddiaları tartışmaları yeniden alevlendirdi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Twitter’dan Türkiye’de henüz gösterime girmemiş Oscar’a 12 dalda aday gösterilen The King’s Speech (Zoraki Kral) filmini eşiyle birlikte izlediğini ve çok beğendiğini yazmıştı. Ancak filmin Türkiye’de vizyona girmemiş olması ve ABD’de dahi DVD’sinin piyasaya çıkmamış olması Gül ve ailesinin ‘korsan dvd’ izlediği tartışmalarını da beraberinde getirmişti. Film yapımcıları, sektör temsilcileri ve yayıncılar “korsan nasıl biter?” sorusunun cevabını aradı.
Mine Vargı - Yapımcı: “Korsan yayıncılık bütün dünyanın problemi, yüksek oranda cezaların belki etkisi var ama iş eğitimde bitiyor. Herkes kolaycılığa alıştı. Emek değerini yitirdi. Korsan büyük bir sanayi haline geldi, belli çevreler için büyük bir ekonomik gelir oldu. Yeni bir nesil yetiştirmek lazım, ilkolulda çocuklara bunun eğitimi verilirse belki gelecek nesiller korsan olan hiçbir sanat eserini satın almaz.”
Tevfik Yalçın Koca (Avukat): “Ben korsanın hiçbir zaman tamamen biteceğini zannetmiyorum. Ancak verilecek ceza düzeyi tutuklu yargılanacak miktara getirildikten sonra, şüphelinin tutuklu yargılanması durumunda önemli ölçüde korsan satış ortadan kalkar. En azından korsan CD, DVD ya da kitap bu kadar ortalıkta ve ulaşılabilir olmaz. Korsan satanlar gözaltına alınıyor ama serbest bırakılıyor.”
Erdal Tüşünel - Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği Başkanı: “Korsanlık kelime itibarıyla biraz hafif kaçan bir tabir, bu açıkça hırsızlıktır. Hırsız polis oyunuyla da bitecek bir şey değilidir. Fransa’dan aldığımız yasalarımız bu fikir hırsızlığına hafif kaçıyor. Artık teknolojik takip ve hırsızlıkla mücadele teknikleri daha mümkün. Örgütlü olarak bu işlerin üstüne gitmek lazım. Ama asıl sorumsuzluk eser sahiplerinde, eser sahibi kendi eserini güvence altına alacak. “
“Toplumsal adalet, özgürlük ve vatandaş haklarıyla biter”
Müge Gürsoy Sökmen - Metis Yayınları: “Yaygın ve zengin halk kütüphanelerinin bulunduğu, insanların okullarında mahallelerinde yeni çıkmış kitaplara da klasiklere de kolayca ulaşabildiği, kitabın suç aleti muamelesi görmediği, yazarların, yayıncıların, çevirmenlerin mahkemelerde sürünmediği, yazarlığın toplum için değer taşıyan bir meslek olarak görüldügü, matbaacılarla yayıncılar arasında fark oldugunun bilindiği ülkelerde korsan kitap pek bulunmuyor. Bizdeki korsan ise ille de ekonomik zorunluluktan kaynaklanmıyor, aynı zamanda kültüre bakış sorunu. Korsan kitabın toplumsal adaletin ve özgürlüğün yaygınlaşmasıyla, vatandaş haklarının önemsenmesiyle bitebileceğini umuyorum, ya da hayal ediyorum, diyelim.”
“Kararlılık sergilendiğinde korsan biter”
Can Öz - Can Yayınları Genel Müdürü: Korsan elbette biter. Korsanın şu anda piyasadaki hakimiyeti yüzde 3’lerin altına düştü. Korsanın üretimi çok gözden kaçacak bir hareket değil. Büyük kağıt üretimi, büyük bandrol hareketi ve büyük lojistik taşıma hareketleri ile satıldığı yerlerden bahsediyoruz. Kapsamlı uyuşturucu ya da Ergenekon operasyonlarının yürütüldüğü Türkiye’de korsanın önüne geçmekle ilgili gerekli kararlılık sergilendiğinde önüne geçilir.