Koronavirüs aşı tedavisi başladı mı? | (Aşı üzerine çalışmalar yürüten 12 grup var)
Çin’in Wuhan şehrinde oraya çıkan ve Avrupa’ya da yayılan koronavirüsü tehlikesi İran’dan sonra Türkiye’nin sınır komşusu Azerbeycan’da da görüldü. Koronavirüsle (Kovid-19) ilgili yeni oluşturulan operasyonel karargahtan yapılan açıklamada, İran'dan Azerbaycan'a geçen bir Rus vatandaşında virüse rastlandığı belirtildi. Dünyanın birçok ülkesine yayılan corona virüsü 3 bine yaklaştı. Tedirginlik devam ederken, Dünya halkları soruyor, Koronavirüs aşı tarihi belli mi, aşı bulundu mu? Çin'in Rusya Büyükelçisi Zhang Hanhui, corona virüsü için aşının bulunduğunu ancak piyasaya çıkması için son testlerin yapımı bekleniyor’’ dedi.
Koronavirüs tehditti devam ediyor. Kovid 19 virüsü nedeniyle ölenlerin sayısında artış var. Ölenlerin sayısı artarken, Koronavirüs aşısı ne zaman çıkacak? sorusu da yoğun artış gösterdi. Çin'in Rusya Büyükelçisi Zhang Hanhui, aşı ile ilgili bir açıklama yaptı. Çinli araştırmacıların corona virüse (Covid-19) bir aşı geliştirdiklerini söyledi. Rusya Büyükelçisi Hanhui, " Çin halihazırda bağışıklık gösteren bir aşı geliştirdi. Ancak ilaç henüz ilk aşamalarda bu nedenle testler devam ediyor" dedi. Rusya Büyükelçisi, Çinli yetkililerin Sovyet Rusya'dan kalma bir ilacı da denediklerini aktardı.
HONG KONG DA AŞI AÇIKLAMASI YAPTI!
Hong Konglu araştırmacıların bir aşı geliştirdiği iddiaları basına yansımıştı. Ancak geliştirme aşamasındaki aşılar henüz klinik deneylerde bile kullanılmıyor.
Hong Konglu araştırmacılar ilacın hayvanlar üzerinde denenme seviyesine aylar sonra geleceğini belirtmişti. Eğer aşı hayvanlar üzerinde başarı gösterirse kitlesel kullanımının 2021'e kalabileceği belirtiliyor.
İlk olarak Çin’in Hubei eyaletindeki Wuhan kentinde ortaya çıkan Corona virüsü nedeniyle şu ana kadar 2 bin 600'e yakın kişi hayatını kaybetti. Virüs, son olarak İran ve Irak’ta görüldü.
KORONAVİRÜSE KARŞI AŞI GELİŞTİRİLİYOR
South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Çin Afet Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) viroloji uzmanı Şü Vınbo, merkez bünyesindeki uzmanların yeni tip koronavirüse (2019-nCoV) karşı aşı geliştirmeye başladığını belirterek bu kapsamda izole edilen virüsün genetik dizinini tanımlamak için çalışma yürütüldüğünü söyledi.
Şü, uzmanların, 2 Ocak'tan bu yana virüsten alınan dört örneğin patojenik yapısını tanımlamak için yüksek işlem hacimli sıralama metodu kullandığı bilgisini paylaşarak, yeni koronavirüs nedeniyle ortaya çıkan zatürreye karşı da ilaç taraması yapıldığını ifade etti.
Ülkenin Vuhan kentinde aralık ayında ortaya çıkan ve ülke geneline yayılan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında can kaybı 56, salgından etkilenenlerin sayısı da 324'ünün durumu ağır olmak üzere bin 975'e yükselmişti.
Enfektelerle temas ederek müşahede altına alınan kişilerin sayısı ise toplam 21 bin 556 olarak açıklanmış, 49 enfekte vaka ise iyileşerek taburcu edilmişti.
PEKİN VE TİENCİN'DE ŞEHİRLERARASI OTOBÜS HATLARI ÇALIŞMAYA ARA VERİYOR
Salgının yayılmasını önlemek için alınan tedbirler çerçevesinde dün Pekin'den diğer eyaletlere şehirlerarası ulaşımı sağlayan uzun yol otobüs seferlerinin geçici olarak durdurulduğu açıklanmıştı.
Bugün de Pekin'in komşu şehri Tiencin'den yine diğer eyaletlere uzun yol seferleri yapan otobüs seyahatlerinin yarından itibaren durdurulacağı duyurulmuştu.
''12 AYDAN ÖNCE OLMAYACAK''
Aşı üzerine çalışmalar yürüten 12 grubun içinde 1'inin ilaç firması, 8'inin biyoteknoloji firması, 3'ünün de akademik kurum olduğunu ifade eden Ceyhan, bir aşının elde edilebilmesi için öncelikle aşının etkin molekülünün bulunması gerektiğini kaydetti. Molekülün bulunmasının aşının bulunduğu anlamına gelmediğini vurgulayan Prof. Dr. Ceyhan, şunları söyledi: "Molekül bulunduktan sonra bunlar önce hayvanlarda sonra insanlarda denenecek. İnsan deneylerinde de 4 fazda gerçekleşecek. Önce küçük gruplarda sonra giderek artan gruplarda denenecek. Ancak geniş bir insan grubunda denenip, etkili ve güvenilir olduğu gösterildikten sonra 'etkin bir aşı bulundu' diyebileceğiz ve insanlara uygulanabilecek. Şu anda çalışan gruplar daha küçük gruplardır. Molekül bulunsa ve etkin olduğu gösterilse bile bunları dünya çapında dağıtabilecek, herkese yetecek aşı üretebilecek kapasiteleri yok. Bunların hepsi 12 aydan önce olmayacak gibi görünüyor" dedi.
JACKİE CHAN’DEN PANZEHİRİ BULANA ÖDÜL
65 yaşındaki oyuncu, geçtiğimiz günlerde koronavirüsüne karşı etkili bir panzehir geliştirecek kişiye 142 bin dolar ödül vereceğini açıklamıştı.
AZERBAYCAN'DA İLK KORONAVİRÜS VAKASI TESPİT EDİLDİ
Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) ilgili yeni oluşturulan operasyonel karargahtan yapılan açıklamada, İran'dan Azerbaycan'a geçen bir Rus vatandaşında virüse rastlandığı belirtildi. Söz konusu kişinin hastanede karantinaya alındığı, durumunun stabil olduğu kaydedildi.
Hastanın iletişimde olduğu kişilerin araştırıldığı belirtildi.