Gazete Vatan Logo

Köprülerden gişelerin kaldırılması gündemde

Başkan Topbaş açıkladı: İstanbul ulaşımı için 21 Ocak'ta büyük toplantı yapacağız. Boğaz köprülerinden gişelerin kaldırılması gündemde. Otoyol gişeleri de uzak bir noktaya ötelenecek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Boğaz köprülerindeki gişelerin kaldırılması gündemde" dedi. Marmara Bölgesi vali ve belediye başkanlarına, Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi'ni tanıtan Topbaş, 1950'lerden itibaren göç ve plansız yapılaşma sürecinde istanbul'un tahammül edemez noktaya geldiğini, 2050'de öngörülen 20 milyon nüfusun iyi yönlendirilememesi halinde faciayla karşı karşıya kalınacağını vurguladı.

13 BİRİM TEK ÇATIDA TOPLANACAK

Brifing sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, ulaşım sorunuyla ilgili olarak 21 Ocak'ta geniş katılımlı bir toplantı yapacaklarını söyledi ve ekledi: "İstanbul ulaşımında hizmet veren 13 ayrı birimin tek otorite tarafından kontrol edilmesini ele alacağım. Bu da İstanbul Büyükşehir Belediyesi olacak. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ele alınacak. Köprülerin kontrolleri bize geçecek. Gişelerin kaldırılmasın çoktandır istiyoruz. Sayın Başbakan da olumlu bakıyor. Ayrıca otoyol gişelerinin de uzak bir noktaya ötelenmesi söz konusu olasilir. Toplantıda bu konularda karar alacağız."

İşte yeni düzen böyle olacak

İstanbul'da köprü ve park ücreti kalkıyor..34 plakalı araçlara "kent kullanım bedeli" geliyor. İşte Başkan Kadir Topbaş'ın, 21 Ocak'taki zirvede İstanbul'un ulaşım sorununu çözmek için masaya yatıracağı konular:
• İstanbul'un minibüs, belediye otobüsü, halk otobüsü, deniz ve raylı sistem taşımacılığının tek bir otorite altında toplanması.
• Trafiğe çıkan 34 plakalı her araçtan, "kent kullanım bedeli" adı altında bir ücret alınması. Bu yolla köprü geçiş ücreti ve şehir içi otopark ücretinin kaldırılması. (Özel otoparklar hariç)
• Emniyet Müdürlüğü'nün katkılarıyla, park görevlilerinin ücret almaksızın araçların düzenli park etmesini sağlaması. Başkan, bu yöntemle değnekçiliğin tarihe karışacağını düşünüyor.
• Otoyollardaki gişelerin, şehrin içinde kalması nedeniyle şehir dışına taşınması. Mahmut-bey'deki gişelerin Silivri istikametine, Kurtköy gişelerinin de Gebze istikametine taşınması.
• Raylı sistemde yap-işlet modeline geçilmesi, taksiler için kokart sistemi, hizmet bedeli daha yüksek konforlu taksilerin servise çıkarılması.

Haberin Devamı