Konuştular, dağıldılar demesinler netice alalım
Başbakan Erdoğan 5 bakanıyla birlikte Büyükada’ya giderek, azınlık temsilcileri ile görüştü
Yemekli toplantıda konuşan Erdoğan, “Bana az sonra kapsamlı bir rapor sunulacak. Bunun da gereğini yapacağız” dedi.
Mustafa Kemal Atatürk’ü, Demirel’i, Korutürk’ü ağırlayan Büyükada’daki Anadolu Kulübü, dün Başbakan Erdoğan ile 5 Bakan’ını konuk etti.
Cumartesi keyfinin yaşandığı gün, kulüp üyeleri için çok farklıydı. Başbakan korumalarının giriş kapısındaki yoğun güvenlik önlemleri zaman zaman tatil havasını bozdu ama kritik bir dönemde gelen Başbakan için çoğu üyeler “Ne yapalım kırk yılda bir oluyor” diyerek olup biteni makul saymaya çalıştı.
Erdoğan gecikmeli olarak ana kapıdan girdiğinde bir iki saattir kendisini bekleyen, çoğunluğunu orta yaşın üzerinde kadınların oluşturduğu grup içtenlikle kendisini alkışladı.
Başbakan Erdoğan, Türkiye mozaiğinin parçası olan Musevi, Ermeni, Süryani vatandaşların tek tek elini sıkıp hatırlarını sordu.
Kulüp terasındaki oturma düzeni ilginçti. Azınlık cemaatlerinin temsilcileri, Adalı sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Adalı gazetecilerin bulunduğu grubun karşısına 19 kişilik uzun bir protokol masası kurulmuştu. Erdoğan ortaya oturduğunda sağında ve solunda 9’ar kişi yer alıyordu. Sağ yanında Bülent Arınç ve onun yanında Fener Rum Patriği Bartholomeos, sol yanında ise bu buluşmayı düzenleyenlerden Kezban Hatemi, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı vardı. Diğer sıradakiler ise Musevi, Rum ve Süryani azınlığın dini liderleri ve cemaat yöneticileri idi. Cem Hakko da protokoldekiler arasındaydı. Kezban Hatemi Adalar’ın ne kadar özel bir yer olduğunu anlattıktan sonra belki de günün anlamına uygun bir cümle kurdu: “Ortak ilke ve değerlerin hakim olduğu ideal düzeni kurmaya Adalardan başlayabiliriz.”
Adalar davetini nezaketle kabul ettiği için Erdoğan’a teşekkür eden Hatemi, mikrofonu önemli konuğuna bıraktı. Erdoğan bütün konuklarının tek tek gözlerinin içine bakarak birlikteliği öne çıkaran bir ifadeyle sözlerine başladı.
“Burası çok farklı bir zemin. Bunun neticeleri de farklı olacak. Bu seçkin topluluğa bakanlarım, milletvekillerim, il başkanım ve ilçe başkanımla geldim. Bana az sonra kapsamlı bir rapor sunulacak. Bunun da gereğini yapacağız” dedi.
Futbol oynadığı sıralarda Ermeni takım arkadaşları olduğunu da belirten Erdoğan, bunu belirttikten sonra demokratik açılım çalışmalarını anlattı.
“Oturdular, konuştular, dağıldılar” diye bilinen bir acem sözünü de hatırlatan Erdoğan, “Ama böyle olmasın, bunlardan bir netice çıkartalım” dedi.
Birilerinin ağzına bakarsak adım atamayız
BaŞbakan Erdoğan, Büyükada Anadolu Kulübü’ndeki konuşmasında Türkiye’nin şu anda bir geçiş yaşadığını söyledi:
SIKINTILAR VAR: Bu geçiş esnasında tabii ki ülkemizin de vatandaşlarımızın da soydaşlarla ilgili konularda çektiğimiz sıkıntılar var. Bunlar zaman zaman önümüze getiriliyor. Ancak bütün bunlara rağmen asli görevimiz hak ve hukuku gözetmek.
HEP BERABER ÇÖZERİZ: Şu anda biliyorsunuz bir demokratik açılımın mücadelesini veriyoruz, kavgasını veriyoruz. Eğer birilerinin ağzına bakacak olsak, bu adımı atmamız mümkün değil. Ancak biz bunun kararını verdik ve bunu da milletçe, tüm sivil toplum örgütlerimizle beraber, tüm partilerimizle beraber tüm bu ülkede bu konuda konuşacak kim varsa akademisyenlerimiz, gazetecilerimiz, gerek görsel gerek yazılı nerede olursa olsun hepsi ile beraber çözmek istiyoruz ki bu sorunu aşalım. Bu sorunu aşmaya mecburuz. Çünkü bizim birliğe beraberliğe ihtiyacımız var. 71,5 milyon vatan evladının birbiri ile saygı içerisinde, sevgi içerisinde kucaklaşması artık bizim olmazsa olmazımız.
KIRMIZI ÇİZGİLER: 8 yıl önce bu yola çıkarken 3 kırmızı çizgimiz vardı ve bölgesel, etnik ve dinsel milliyetçilik yapmayacağımızı söyledik. Bu şu anda da ilkelerimiz içerisinde mevcut ve aynen uygulamanın gayreti içindeyiz.
İHMAL EDİLEN YERLER: Bölgesel milliyetçilik yaparak Doğu’nun, Güneydoğu’nun, Doğu Karadeniz’in ve Ortadoğu’nun belli bir kısmı ihmal edildi. Hep batıya yatırım yapmanın gayreti içerisinde olundu. 780 bin kilometrekarelik vatan toprağının bir yeri tamamen ihmal edilirken bir yeri de ayağa kalktı.
TAHRİK EDİYOR: Bu tabii büyük bir haksızlık. Bu tabii ister istemez tahrik ediyordu olumsuz istikamette... İşte bunu gidermenin gayreti içerisinde olduk. Hâlâ da şu anda bir gerçeği gören var, görmeyen var. O da şu, Güneydoğu, Doğu bütün buralarda sadece sorunlar psikolojik değil, sosyolojik değil, buralarda askeri, siyasi, diplomatik sorunlarımız var, ekonomik sorunlarımız var.
EKSİKLİKLER VAR: Etnik milliyetçiliğe da karşıyız. Bu ülkede Türkü, Kürtü, Lazı, Çerkezi, Gürcüsü ve Abhazının hiçbir zaman hiçbir ayrıma tabi olmaması gerekir. Dinsel milliyetçiliğe de karşıyız. Türkiye’de hangi dinin, hangi mezhebin mensubu olursa olsun herkese aynı mesafedeyiz. Çünkü Türkiye demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Uygulamada eksikler yok mu? Var. İşte bunları da yine hep beraber verilecek bu mücadele ile aşacağız ve inanıyorum ki bu demokratik açılım birçok şeyi ülkemizde değiştirecek. Ama el ele verirsek, omuz omuza verirsek...
Yassıada ve İmralı’da üniversite kurulsun
YüzyIllardIr bir arada barış içinde yaşamasını bilen, farklı kültür ve inançlara saygının adresi Büyükada, dün yine örnek bir resim oluşturdu. Atatürk’ün temellerini attığı Anadolu Kulübü’nün küçücük terasında dev bir Türkiye mozaiği vardı. Türk’ü, Musevi’si, Ermeni’si, Rum’u, Süryani’si, Alevi’si, Gürcü’sü biraz da sıkışık masaların etrafında kardeşçe bir araya geldiler. İktidar partisini, temkinli olduğu varsayılan gruplar bile Erdoğan’ın hal ve üslubuna dikkatle odaklandılar ve arkasından “Ne kadar doğal ve samimi. Hiç böyle tahmin etmiyorduk” sözlerini sarf ettiler.
Marmara’nın ortasında, küçük bir adada, farklı olana her zaman saygılı olmayı bilen bu zengin insan topluluğu, bir kez daha Ada’daki bu havayı teneffüs etmekten ziyadesiyle memnundu. Adadaki sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu komisyonlar Erdoğan’a Adalar İçin Öncelikli Beklentilerimiz başlıklı bir rapor sundu. Adalılar ilk olarak Heybeliada Senatoryumu’nun hastane olmasını talep ediyordu. Ayrıca eskiden olduğu gibi Adalar’da bağcılık yapılmasının teşvik edilmesi de isteniyordu. Bir başka dikkat çekici talep ise şuydu: Yassıada ve İmralı’da üniversite kurulsun. Önerilerin 11. maddesinde ise Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması isteniyordu.
MHP pankartı kaldırıldı
ErdoĞan’In gelişinden önce Büyükada iskelesine MHP ilçe başkanlığının astığı bir afiş ise korumaları tarafından kaldırıldı. Bu afişte Mevlana’nın şu dizeleri yazıyordu:
“Kör cehalet çirkinleştirir adamı
Suskunluğum asaletimdendir
Her lafa verilecek cevabım var
Lakin lafa bakarım laf mı diye
Bir de söyleyene bakarım adam mı diye”
Bu dizelerin altında ise şu ifadeye yer verilmişti “Bu sözler, sözde Ermeni soykırımı için özür kampanyası düzenleyen, Kıbrıs’ı peşkeş çekmek isteyen, bin yıllık kardeşliği yok sayan oniki kötü adama ithaf olunur.”
Başbakan’ın konuşma yaptığı Büyükada Anadolu Kulübü’nün terasında ise Adalar Cemaat Vakıfları imzalı bir bez pankartta “Sayın Başbakanımız Hoşgeldiniz” ifadesi yer alıyordu.
Bu arada Erdoğan, Anadolu Kulübü’nde, Fenerbahçe ve Milli Takım’ın efsane oyuncusu ‘Ordinaryus’ lakaplı Lefter Küçükandonyadis’le de sohbet edip hatırını sordu.