Komorbidite nedir? Komorbidite hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Komorbidite bozukluklar…

Koronavirüs Bilim Kurulu, yeni tip Corona Virüsü (Kovid-19) ile mücadelede son durumu görüşmek için video konferans yöntemiyle toplandı. Vaka artışı ve hastaların durumunun ele alındığı, tanı ile tedavi konusunda dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeler değerlendirildiği toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaptı. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamanın ardından Komorbidite nedir? Komorbidite hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Sorularından artış oldu. İşte Komorbidite bozukluklar hakkında merak edilenler…
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından dile getirilen Komorbidite konusu yoğun bir şekilde araştırılıyor. Komorbid hastalığı nedir? Komorbidite nasıl olur, ne anlama geliyor?
KOMORBİD HASTALIĞI NEDİR?
Komorbidite, KOAH’la doğrudan ilişkili olsun veya olmasın, birlikte bulunan bir veya daha fazla hastalığı tanımlar. Tüm dünyada 65 yaş üzeri bireylerin %25’inde, KOAH’ın da aralarında olduğu sık görülen kronik hastalıklardan en az iki tanesinin, %10’unda ise üç veya daha fazlasının bulunduğu bilinmektedir [1]. Başlıca komorbid durumlar; iskelet kas güçsüzlüğü, kaşeksi, kardiyovasküler sistem hastalıkları (iskemik kalp hastalıkları, kalp yetersizliği, pulmoner hipertansiyon), metabolik sendrom, diabetes mellitus, osteoporoz, akciğer kanseri, anemi, obstrüktif uyku apne sendromu, depresyon ve glokomdur. Komorbid hastalıklar, KOAH’ın şiddetini ve prognozunu olumsuz yönde etkiler. Benzer şekilde KOAH da, komorbid hastalıkların seyrini değiştirmektedir. KOAH’lı hastaların %25’i kardiyovasküler, %30’u kanser, %30’u diğer komorbid hastalıklar nedeniyle kaybedilmektedir. Hava yolu obstrüksiyonunun şiddeti arttıkça, komorbiditelerin hastaneye yatış riskini, mortaliteyi ve sağlık harcamalarını da arttırdığı bilinmektedir [2-5]. KOAH ve komorbid hastalıkların giderek artan sıklığı ve neden oldukları toplumsal yük nedeniyle, bu hastalıklara farklı bir yaklaşım gerekmektedir. KOAH ve komorbid hastalıklar, multidisipliner bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Böylece KOAH’ın komorbid hastalıklar nedeniyle kötüye gidişi önleneceği gibi, KOAH’lıların erken evrede tanı almalarını sağlamak mümkün olacak ve ilgili disiplinler içinde de, farkındalık yaratılacaktır.