Komisyon karıştı!
C.başkanı'nın karşısına böyle mi çıkacaksınız?
Meclis Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen “pantolon” teklifi üzerindeki görüşmelere CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen’in, “Deri pantolon giyemez mi kadın?” sorusu damgasını vurdu. AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır da, “Pantolon doğal olarak kumaş pantolondur. Tayt, kot ve bermuda gibi özel alanlarda tercih edilebilecek giysiler değildir” dedi.
Anayasa Komisyonu, Başkan Burhan Kuzu başkanlığında toplandı. Komisyonda Ak Parti, MHP ve BDP grup başkanvekillerinin imzasıyla verilen Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifi, AK Partili Azize Sibel Gönül ile İhsan Şener’in teklifi ile birleştirilerek görüşüldü.
-ÖNERGE KABUL EDİLDİ, TAYYÖR KELİMESİ ÇIKTI-
Meclis Anayasa Komisyonu’nda, Genel Kurul’da milletvekillerinin pantolon giymesine olanak sağlayan teklif kabul edildi.
Teklif üzerinde Ak Parti ve MHP imzasıyla verilen önerge kabul edildi.
Kabul edilen önergeye göre “tayyör” kelimesi yerine “ceket ve etek” denildi. Teklife göre Genel Kurul’da kadınlar ceket ve etek veya ceket ve pantolon giyecek.
Kabul edilen önergeye göre, Genel Kurul Salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar, TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı memurları ve diğer kamu personelinden erkekler, ceket ile pantolon giyecek ve kravat takacak, kadınlar ise ceket ve etek veya ceket ve pantolon giyecekler.
Kuzu, diğer parlamentolardaki durum konusunda bilgi verirken, “Dolayısıyla bu kılık kıyafet meselesinde bizde ki olan kadın, erkek için ayrı ayrı tayyör ve fırak konusu nasıl gelmiş onu ben bulamadım” dedi.
TAYYÖR VE FIRAK
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, “tayyör” kelimesine işaret ederek, “Tayyör kelimesi yerine etek-ceket veya ceket pantolon şeklinde bir değişikliğe gidilmesi daha doğru olacaktır. Tayyör yerine ceket etek diyelim” diye konuştu.
Kuzu, “Geleneklerimiz var ama bizim geleneklerimizde fırak ve tayyör pek çok yaygın değildir” dedi.
“KUMAŞ PANTOLONDUR, TAYT, KOT VE BERMUDA GİBİ ÖZEL ALANLARDA TERCİH EDİLEBİLECEK GİYSİLER DEĞİLDİR”
AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, “Kadınlarımız hangi ortamda nasıl ve ne tür giysi giyeceklerini en doğru şekilde kendileri bilirler. Pantolon doğal olarak kumaş pantolondur. Tayt, kot ve bermuda gibi özel alanlarda tercih edilebilecek giysiler değildir. Pantolon ve ceketten kasıt kumaş pantolon ve cekettir. Etek ve ceketin yanında kadınların elbise ve ceket giymesi de aynı kapsam içinde değerlendirilmelidir” açıklamasını yaptı.
“MİLLETVEKİLLERİ BİR KAMU GÖREVLİSİ DEĞİLDİR”
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da, “Bu kıyafetin biz hiçbir zaman sembol veya simge olarak yorumlanmaması gerektiğini düşüncesindeyiz. Bu tercihi yapmak tamamen milletvekillerinin kişisel tercihi ve takdiri içinde değerlendirilmelidir. TBMM’de kadın vekillerinin başörtüsü ya da türban takmalarını biz demokrasinin halkın temsili ve kişisel tercih kavramları içinde değerlendirilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Burada TBMM’de görev yapan milletvekilleri bir kamu görevlisi değildir, devlet memuru değildir. Onlardan tarafsız olmalarını yaptıkları hizmetin gereği olarak herhangi bir sembol kullanmamalarını bekleyemezsiniz. Milletvekili halkın temsilcisi, onun o anlamda zaten bir siyasi görüşü var. Zaten siyasi bir kimliği var” diye konuştu.
Yaptıkları ziyaret sırasında 7 yaşında Merve adlı bir çocuk ile karşılaşmalarını anlatan Kart, “Merve bizden utanıyor ama oyun çocuğu değil. Merve türbana sarılmış. Sarmışlar Merve’yi. Merve olmuş küçük bir kadın. O çocukların bedenleri üzerinden siyaset yapıyoruz, buna hakkımız yok. O Merveler ne oluyor, 13-14 yaşında. evleniyorlar . O çocuklarımız ne yapıyorlar, ‘Suriye’deki çatışmalarda o yaratılan iklimin sonucunda Suriye’deki çatışmalarda cihada gidiyorlar” dedi.
“BAŞÖRTÜSÜ HİÇ SEMBOL DEĞİLDİR”
AK Partili Satır da, “Kadınların giysi tercihi hiçbir zaman sembol olarak değerlendirilmemelidir. Başörtüsü hiç sembol değildir” diye konuştu.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da, “Hukuk devletinde kimse kimsenin teminatı olamaz. Hukuk devletinde herkesin teminatı anayasadır, kanunlardır” diye konuştu.
“DERİ PANTOLON GİYEMEZ Mİ KADIN?”
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, sıralamak suretiyle yorum meselesi ortaya çıktığına işaret ederek, “Kadın pantolon giyer,tayyör giyer peki etek buluz giyemeyecek mi ya da erkekler ve kadınlar süveter giymek isterlerse soğuk günlerde giyemeyecekler mi? Sıcak yaz günlerinde kravatsız gelinse ne olur? Sonra mekan bakımından da bir sınırlama yapıyoruz, bütün bunlar sadece Genel Kurul için, burası neresi Meclis’in dışı mı? Gerekçede de bir tuhaflık var, o pantolonun neden yapılması gerektiğini söylüyoruz, illa kumaştan olacak, yani başka bir şeyden yapılırsa pantolon, sentetik şeyler var deri var, deri pantolon giyemez mi kadın?” diye sordu.
“NE DERİ PANTOLON İLE NE ŞUNUNLA NE BUNUNLA ÇIKILMAZ”
Halaçoğlu da, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın karşısına çıkarken nasıl çıkıyorsunuz? Kot pantolon ile süveter ile çıkamazsınız. Meclis’te belli bir statüde bulunmasında bence bir çarpıklık yok. Ne deri pantolon ile ne şununla ne bununla çıkılmaz. Yani siz Cumhurbaşkanının karşısına böyle çıkıyor musunuz? Milletin huzuruna çıkıyorsanız, millet her şeyin üstündedir” diye konuştu.
Kuzu da, “Avrupa parlamentosunda orada hiçbir düzenleme yok. Genel uygulama Avrupa’da yakışır bir kıyafet taşkın olmayan bir kıyafet mesleğin vakarına uygun bir kıyafet gibi laflar var” diye konuştu.
“KASTEDİLEN KUMAŞ PANTOLON OLMALI
MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz ile Başkan Kuzu arasında İçtüzük çalışmaları konusunda tartışma yaşandı. Kuzu, “Yanlış bilgi veriyorsun” derken Korkmaz da, “Siz eksik bilgiyle konuşuyorsunuz, siz bunları bilmiyorsunuz? Bana bir özür borçlusunuz” dedi. Kuzu da, “Sen bana borçlusun” diye konuştu.
Korkmaz, “Kastedilen kumaş pantolon olmalı” derken, “Bayanların kıyafetiyle ilgili bir toplantı yapıyoruz, kadın vekillerimizden çok erkek vekillerimiz konuşuyor” dedi.
“HAKKIMIZ OLAN BİR ŞEYİ SANKİ LÜTFEN VERİLİYORMUŞÇASINA İFADE ETMELERİ DE REDDEDİYORUM”
AK Parti Aydın Milletvekili Semiha Öyüş, “Kadınlara ait bir konuyu erkekler tartışıyor. Hakkımız olan bir şeyi sanki lütfen veriliyormuşçasına ifade etmeleri de reddediyorum. Bu makama seçilmek erdemine ulaşmış kadınları nasıl davranacağı konusunda başkalarından akıl almaya ihtiyaçları yoktur” diyerek tepki gösterdi.
AK Partili Öznur Çalık da, kadın üzerinden giyimi, kuşamı üzerinden siyaset yapmayı herkesin bir kenara bırakmasını istedi.
“YARIN CEKETİN İÇİNE GİYDİĞİN GÖMLEĞİN DEKOLTESİ, ETEĞİN BOYUYLA UĞRAŞILABİLİR”
CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz de, “Bu teklife biz evet diyeceğiz ama ben korkarım ki yarın ceketin içine giydiğin gömleğin dekoltesi, eteğin boyuyla uğraşılabilir. Bugün öğrenci evlerine müdahale etmeyi düşünen bir anlayış yarın milletvekillerini kapıda yok eteğin boyu yok mini etek giydin yok dekolte gömlek giydin diyebilir endişem var. Milletvekilinin vakarına göre kıyafet, kime göre vakar, Başbakan’a göre ayrıdır, bana göre normal olacak” diye konuştu.
AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın da, “Bu maddenin toptan kaldırılması yanında taraftarım, hiçbir düzenlemenin olmaması daha uygun olacaktır” dedi.
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da, Azerbaycan parlamentosunda milletvekillerinin yanında su şişeleri pet şişeleri olduğunu ifade etti.
AK Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik de, başörtüsünün inanç özgürlüğü çerçevesinde inanç hakları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, “Doğrusu 56. maddenin ikinci fıkrasının son cümlesi tamamen kaldırılmasıdır” diye konuştu.
Halaçoğlu tayyör kelimesi yerine ceket-etek ve pantolon ceket şeklinde düzeltilmesinin uygun olacağını belirtirken Özgündüz de, “Eteğin boyuyla ilgili bir şey var mı” derken Halaçoğlu, “Hayır” dedi.
Görüşmelerin ardından teklif AK Parti, CHP, MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Görüşmelere BDP katılmadı.