Gazete Vatan Logo
GündemKölük kardeşler 26 ay boş yere hapis mi yattı?

Kölük kardeşler 26 ay boş yere hapis mi yattı?

İşadamı Cemal-İsmail Kölük halıcı Melih Atay öldürülünce, cinayetin azmettiricisi olarak tutuklandı. 12 yıl 9'ar aya mahkum oldu. Karar temyize gitti. Yargıtay oybirliğiyle mahkemenin kararını bozdu. 26 ay hapis yatan Kölük kardeşler yeniden yargılanacak

17 Temmuz 2001... Esmer bir genç, sabahın erken saatlerinde, Bebek'teki bir otobüs durağını gözlüyordu. Hedefi, her sabah olduğu gibi, o gün de aynı saatte otobüs beklemeye başlayacaktı. Biliyordu, çünkü günlerdir onun izini sürüyordu... Nuruosmaniye'de halıcılık yapmaya başlayan Melih Atay, durağa geldi. Bir süre önce arabası çalınmıştı. O yüzden de her gün işe gidip gelirken otobüse biniyordu. Kiralık katil, Ata'yı gördükten sonra birkaç dakika bekledi ve 5 kez tetiği çekti. Saldırgan, kaçıp izini kaybettirdi.

Çetinsaya vurdu!
Şişli Etfal Hastanesi'ne kaldırılan Melih Atay'ın sön sözü "Beni eski Eminönü Belediye Başkanı Ahmet Çetinsaya vurdurttu" dedi. Bu suçlamaya Çetinsaya, "1997'de Cağaloğlu'nda bir otoparkın kaçak kat çıktığına dair şikayette bulunmuştu. Yıktık. Bir daha görmedim" dedi.

Polis, Melih Atay'ın, işyerinin bulunduğu hana, ölümünden 4 ay önce de bomba konulduğunu, ancak bombanın şans eseri patlamadığını da belirledi, soruşturmada daha ileriye gidilemedi. Aylar sonra, Çakıroğlu Grubu olarak bilinen bir çeteyi takibe alan polis, telefon dinlemeleri sırasında Melih Atay cinayetinden bahsedildiğini fark etti. Soruşturma derinleşti. Kiralık katil Koray Kurt yakalandı. 100 milyar karşılığında "işi" kabul ettiğini söyleyen Kurt, kendisini Habip Kocabaş'ın tuttuğunu söyledi. Kocabaş yakalandı. O da, İsmail ve Cemal Kölük'ün adını verdi. Cinayete azmettirme suçlamasıyla tutuklanan Kölük Kardeşler, 1963'te kurulan Kölük Şirketler Grubu'nun ortaklarıydı. Tekstil, inşaat ve finans sektörlerinde İstanbul, Malatya, Adana ve ABD'de faaliyetlerini sürdürüyorlardı. Ve her ikisi de TÜSİAD üyesiydi. DGM'lik olan Kölük Kardeşler; Cağaloğlu'ndaki otoparklarını şikayet eden Melih Atay'la bir dönem sorun yaşadıklarını ancak sonra barıştıklarını söylediler. İddiaya göre, Melih Atay; Eminönü Belediyesi'nden otel yapmak için izin alınan yere otopark yaptıklarını görünce, savcılığa şikayette bulunmuştu. İsmail ve Cemal Kölük, şikayetinden vazgeçmesi için Atay'ın tasavvuf hocası olduğu ileri sürülen Hasan Hoca'yı devreye sokmuşlar, sonuç alınamayınca eski MHP İl Sekreteri Murat Gültekin'den, yardım istemişlerdi. Gültekin de, Kölükler'le mafya ile bağlantısı olduğu öne sürülen Kocabaş'ı bir araya getirmişti. Kölükler, Kocabaş'a, "Bu adamın gözünü korkut de şikayetinden vazgeçsin" demişti. Önce Metin Atay'ın Nuruosmaniye'deki dükkanının önüne, boru tipi bomba bırakılmıştı ama bomba patlamamıştı.

Yeniden yargılanacak
Ancak iki kardeş, Atay'la barışmıştı. Olay da kapanmıştı. Fakat, Kocabaş, Kölükler'den para kopartabileceğini düşünerek, Koray Kurt'a, Atay'ı öldürtmüştü. Kocabaş, Kölük Kardeşler'in bürosuna gelip "İş tamam" haberini verince İsmail Kölük şok geçirmişti. Tek cümlesi, "Biz barışmıştık" olmuştu. Ancak, Kocabaş; Kölük Kardeşler'den 10 bin dolar ve 14 milyar lira sızdırmayı başarmıştı. DGM, 13 Haziran 2003 günü, Kölük kardeşleri cinayete azmettirmekten 12 yıl 9'ar ay hapse çarptırdı. Tetikçi Koray Kurt ile Habip Kocabaş'a ise 31 yıl ceza verildi. Sanıkların avukatlığını üstlenen eski ağır ceza başkanı Adil Güleşçi, kararı temyiz etti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi ise, mahkemenin hükmünün, İsmail ve Cemal Kölük'ün azmettirici olduğuna dair yeterli delil bulunmadığından oybirliğiyle bozulmasını istedi. Yargıtay, "Çıkar amaçlı örgütlerin, kendiliğinden hareket edip, yarattıkları korkunun etkinliği altında, şantajla gelir sağlamalarının alışılmış davranışlardan olduğu gözardı edilmiştir. Cemal ve İsmail Kölük'ün, kabip Kocabaş'a para ödemesi, öldürme eylemine azmettirici olduklarının kabul edilmesine yetmez. 'Kuşku halinden sanık yararlanır' şeklindeki evrensel hukuk kuralına ters düşer" dedi. Şimdi, dava yeniden görülecek.

Haberin Devamı