TEKNOFEST kapsamında gerçekleşen tarihi uçuş için ilk olarak saat 15. 35 sıralarında Türk Hava Yolları’nın Boeing-777 uçağı İstanbul Yeni Havalimanı semalarında görüldü. Pisti pas geçen THY uçağına daha sonra Türk Yıldızları’nın NF-5 uçakları sağ ve sol kolda toplanarak eşlik etti. Daha sonra uçaklar, ‘kol uçuşu’ denilen gösteri uçuşuyla seyircileri selamladı.
Soluksuz izlendi
İlk geçişte Türk Yıldızları, THY uçağının arkasında kaldı. İkinci geçişte ise NF5’ler, uçağın sağında ve solunda 3’erli formasyona geçerek seyircileri ikinci kez selamladı. Havadaki bu gösteri uçuşu, TEKNOFEST alanındaki binlerce ziyaretçi tarafından soluksuz izlendi. Daha sonra uçaklar, İstanbul Yeni Havalimanı’ndan ayrılarak gösteriye İstanbul Boğazı üzerinde devam etti. Saat 16.00 sıralarında boğaza giriş yapan uçaklar, bu kez İstanbul Boğazı’nı selamladı. Kol uçuşuna bir adet F-16’da eşlik ederek, tarihi anları kamera kaydıyla görüntüledi.
Kol uçuşu nedir?
Kol uçuşu veya formasyon uçuşu, iki veya daha fazla hava aracının bir lider komutasında gerçekleştirdiği disiplinli uçuş. Askerî pilotlar kol uçuşunu, ortak savunma ve ateş gücünün konsantrasyonu amacıyla kullanır. Sivil havacılıkta kol uçuşu gösteri amaçlı veya hobi amaçlı gerçekleştirilir.
İnsansız araçlar güç birleştirdi!
ASELSAN ve Katmerciler’in iş birliği ile insansız kara ve hava araçlarının güçleri birleştirildi. Böylece sıcak bölgelerde insan hayatını riske atmadan uzun süreler keşif-gözetleme yapılabilmesinin önü açıldı. Bu güç birliği ilk kez TEKNOFEST’te sergilendi. Çok amaçlı insansız kara aracı Katmerciler’in ilk olarak Uzaktan Kumandalı Atış Platformu’yla tanıttığı insansız kara aracının ana platformu, üzerine entegre edilen faydalı yüklerle çok amaçlı olarak kullanılıyor. İki aracın bir araya getirilmesiyle Tepegöz’ün kabiliyetleri, enerji kısıtları aşılarak uzak bölgelere taşınabilecek. Böylece sıcak bölgelerde insan hayatını riske atmadan keşif-gözetleme yapılabilecek.
Kuşlar gibi...
TEKNOFEST, birbirinden heyecanlı etkinlikler, gösteriler ve yarışmalarla devam ediyor. Ayakları yerden kesen ‘dikey rüzgar tüneli’ ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Tünel, çelik platform üzerine kurulmuş, altında bulunan jet pervanesinin sağladığı yüksek hava gücü ile insanları havaya kaldırarak havada serbest uçuş deneyimi yaşatıyor. 8 metre yüksekliğinde, 25 metre çapındaki dikey rüzgar tüneli platformu eğitim ve eğlence amaçlı 5-6 metre yüksekliğe kadar insanları havada tutuyor. Aynı anda 3 kişinin gösteri yapabildiği rüzgar tünelinde saatte yaklaşık 20 kişi 3’er dakikalık eğlenceli amaçlı uçuş yapabiliyor.
İHA’lar havalandı drone’lar yarıştı
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) öncülüğünde düzenlenen TEKNOFEST, ikinci gününde de birbirinden renkli etkinlikler ve yarışmalarla devam etti. Demirören Medya Grubu’nun da sponsorları arasında yer aldığı festival kapsamında dün model uçak gösterileri, dünya drone şampiyonası ve çeşitli hava gösterileri düzenlendi. Ayrıca roket, otonom sistemler, yapay zeka, İHA dahil olmak üzere 12 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmaları ile gençlerin kendi teknoloji projelerini geliştirmesi ve üretmeleri de desteklendi.
Desteğe devam!
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TEKNOFEST İSTANBUL Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ni ziyaret etti. Bakan Pekcan’a, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar eşlik etti. Pekcan, Baykar standında insansız hava araçları ve kontrol edildikleri yer kontrol istasyonu Ahakkında bilgi aldı. Teknoloji ve teknolojiye dayalı ürünlerin ekonomi açısından taşıdığı önemi vurgulayan Pekcan, önümüzdeki dönemde bu alanı güçlü şekilde desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
İkinci günde de rekor ziyaretçi
Türkiye’nin ilk havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST’e ikinci gününde de yoğun ilgi vardı. Açılışı önceki gün yapılan festivale ilk gün 100 bin gibi rekor sayıda katılımcı ziyaret etmişti.