Kocasakal beraat etti!
Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesi, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve 8 yönetim kurulu üyesi ile Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Başar Yaltı'nın "yargı görevini yapanı engellemeye teşebbüs" suçundan yargılandığı davada, sanıkların beraatine karar verdi.
İstanbul Barosu yönetimi ve başkanı hakkında, Balyoz davası mahkemesinin suç duyurusuyla açılan davada beraat kararı çıktı. Baro Başkanı Ümit Kocasakal, “Sizi de sizlere rağmen koruyan biziz” diye konuştu.
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve yönetim kurulu üyeleri hakkında ‘yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs’ suçundan 2’şer yıldan 4’er yıla kadar hapis cezası talebiyle açılan davanın son duruşması dün görüldü. Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Savcı Abdullah İlbay, Ümit Kocasakal’ın da aralarında bulunduğu 10 sanığın cezalandırılmasını talep etti. İddia makamının açıkladığı mütalaayı üzüntüyle karşıladığını belirterek sözlerine başlayan Kocasakal, “Bu davanın hükmü çoktan verildi. Davadaki hükmü hem kamuoyu, hem de uluslararası kamuoyu verdi. Bu dava sıradan bir dava değil. Bu dava tarihe geçecek” dedi. Her insanın suç işleyebileceğine dikkat çeken Kocasakal, şöyle devam etti: “İleride yargılanan hakim ve savcının hakkını savunmakta baronun görevi. Bakın hakimler ve savcılar hakkında neler söyleniyor. Balyoz davasına bakan mahkemeye gidip ’baskı yapmışız, talimat vermişiz’ böyle bir şey yok.”
‘İddianame hakaret’
“Hakkımızda hazırlanan iddianame mahkemeye hakarettir. Mahkeme etkilendiğini düşünmüyor, kabul etmiyor” diyen Kocasakal, özetle şunları söyledi: “Şöyle karar ver sizi Dubai’ye götüreyim mi demişim. Mahkeme heyetine hangi emri vermişim. Keşke emir verme imkanımız olsaydı da o zaman yargı böyle olmazdı. Şimdi yargı farklı şekillerde tarif ediliyor ’paralel’, ’üçgen...’ Sizi de sizlere rağmen koruyan biziz. Aciz olduğunuz için değil yanlış anlamayın. Aynı gemide olduğumuzdan dolayı. Yine olsa yine yaparım. Beraat talep etmiyorum. Nasıl istiyorsanız tarihte o şekilde yer alın.” Yaklaşık 3 saat süren duruşmanın sonunda kararını açıklayan mahkeme hakimi Mehmet Uğur Hançerli, suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle Kocasakal’ın da aralarında bulunduğu 10 sanığın ayrı ayrı beraatine karar verdi.
Davanın geçmişi
Ümit Kocasakal ve diğer baro yöneticileri, 6 Nisan 2012’de Silivri’de görülen Balyoz Davası’nı protesto eden sanık avukatlarına destek vermek üzere duruşma salonuna gelmiş mahkemeden izin almadan açıklama yapmıştı. Açıklamayı Kocasakal mahkemenin adil yargılama hakkının ihlali, silahların eşitliğine aykırı davranışları ve avukatlık mesleğinin onurunu zedeleyen uygulamadan vazgeçmesini istediklerini söylemişti. “Bizim hiçbir kuruluşun denetimine ihtiyacımız yok. Yargının denetimi kendi mekanizması içindedir” diyen mahkeme heyeti, Ümit Kocasakal’ın da aralarında bulunduğu 10 avukat hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.