“Koalisyonun ortak operasyonu olabilir. Bu 3 ülke olur, 5 ülke olabilir. Hava desteği verilirse muhalifler mesafe alır”
Başbakan Erdoğan, St. Petersburg’ta düzenlediği basın toplantısında, Suriye’ye operasyonun gerekliliğini bir kez daha vurguladı. Erdoğan şunları söyledi: “Operasyonun ağırlıklı olarak destekleneceğini G20’de müşahede ettik. Kimyasal saldırı kabul ediliyor ama bazılarında bunu Esad’dan sıyırıp muhalefetin yaptığının belirtildiği bir hava var. Biz belgelere bakıyoruz. 2 tane fok balığı öldürüldüğünde ortalığı yıkanlar, 100 binler öldüğünde sessiz kalması insanlığa sığmaz. Şimdi ‘Esad gidince ne olacak?’ diyorlar. Halkın iradesi ile gelecek bir yönetim şu ankinden çok daha kötü olmayacaktır.”
‘İlk vuracağı biziz’
Komşuda yangın başlamıştır, ilk varacağı kim, biziz. Şu anda henüz ortak operasyon kararı diye bir karar yok. Ancak oluşturulabilecek bir koalisyon gücünün ortak operasyonu olabilir. Bu 3 ülke olur, 5 ülke olabilir. Bunun strateji ve taktiği ne olur, bu ayrı bir konu. Böyle bir şeyin olması gerekliliği orada vurgulanıyor. Rusya’nın takıldığı kimyasal silahlar. Bunun Esad tarafından atıldığını kabullenmiyor. Suriye’de bir kara sorunu yok. Hava desteği verilirse muhalifler daha hızlı mesafe alacaktır. Suriye halkı aşırı uçlara prim vermez. Irak’ta da El Kaide vardı.”
Erdoğan’ın güçlü çağrısı yetmedi
Rusya’nın St. Petersburg kentinde gerçekleştirilen, dünyanın en gelişmiş ve gelişmekte olan 20 ekonomisini bir araya getiren G20 Zirvesi, iki gün süren toplantıların ardından dün sona erdi. Küresel ekonomik gelişmelerden çok, Suriye krizinin damga vurduğu zirvede, liderler ortak bir karara varamadı. Taraflar, Şam rejimine askeri müdahaleyi savunan ve savunmayan olmak üzere ikiye ayrılırken, perşembe akşamı Suriye krizinin görüşüldüğü yemekte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı konuşma büyük beğeni aldı.
Zirveye katılan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne konuyla ilgili BBC’ye yaptığı açıklamada, “Türkler, dünyanın Suriye’de kimyasal silahların kullanılmasına tepki vermesi gerektiği konusunda çok güçlü bir argüman ortaya koydu” dedi. Osborne, “G20 liderlerinin akşam yemeğinde değildim ama masanın etrafındaki bazı kişilerin, örneğin Türklerin, dünyanın Suriye’de kimyasal silahların kullanılmasına tepki vermesi gerektiği konusunda çok güçlü bir argüman ortaya koyduğunu ve bunun çok güçlü ve içten bir çağrı olduğunu duydum” şeklinde konuştu. Görüşmeler sonucunda 20 ülkeden sadece Türkiye, Fransa, Kanada ve Suudi Arabistan ABD’ye destek verdi.
Haberin Devamı