Gazete Vatan Logo

KKTC'li banka hortumcusuna mafya usulü infaz

KKTC'de sahibi olduğu Everestbank'tan 42 milyon doları hortumlayıp 2000 yılında Güney Kıbrıs'a kaçan Elmas Güzelyurt, eşi ve 15 yaşındaki kızıyla birlikte Güney Lefkoşa'da öldürüldü

KKTC'deki batık Everestbank'ın eski sahibi 52 yaşındaki Elmas Güzelyurtlu, eşi 50 yaşındaki Zerrin ve kızı 15 yaşındaki Aygül ile birlikte Güney Kıbrıs'ta öldürüldü. Güzelyurtlu'nun Güney Lefkoşa'daki evinden kaçırıldığı ve daha sonra öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Elmas Güzelyurtlu, eşi Zerrin ve kızı Eylül'ün cesetleri, dün saat 08.30 sıralarında Lefkoşa-Larnaka karayolu üzerindeki 'Koşşi'(Üç Şehitler) Köyü Mevkii'nde bir tarlada bulundu. Elmas Güzelyurtlu'nun cesedi aracının dışında, eşi ve kızına ait cesetler ise otomobilin içindeydi. Her üç kurban da pijamalıydı ve başlarına defalarca kurşun sıkılarak öldürülmüştü. Olay yerinde çok sayıda boş kovan bulundu. Cesetler Larnaka morguna kaldırıldı. Rum polisi olayla ilgili soruşturma başlattı. Ailenin evlerinden kaçırılıp daha sonra öldürüldükleri tahmin ediliyor. Rum medyası, bölgede RMMO kışlası bulunduğunu, kışla komutanı Stiliano Mustuki'nin gece boyunca hiç silah sesinin duyulmadığını açıkladığını aktardı.

Bakan: İntikam olabilir
KKTC İçişleri Bakanı Özkan Murat, olayla ilgili kapsamlı soruşturma yapıldığını, cinayetlerin arkasında mafyanın bulunduğunu değerlendirdiklerini söyledi. Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Doros Theodoru da, Rum polisinin ilk değerlendirmesinin, Güzelyurtlu ailesinin "KKTC'den Güney'e geçen suç unsurları tarafından hesaplaşma veya intikam nedeniyle öldürülmüş olabileceği" yönünde olduğunu söyledi.

3 çocuk babası Güzelyurtlu'nun Ayça isimli kızı İngiltere'de, 18 yaşındaki oğlu ise KKTC'de eğitimini sürdürüyordu. Yakınları cesetleri tespit etti.

Kara para kuryeleri yakalanmıştı
KKTC'de rakiplerini tehdit, şantaj ve sabotajlarla korkuttuğu iddia edilen Güzelyurtlu'nun ismi 1997'de iki ayrı kara para operasyonuyla da gündeme gelmişti.

* Atatürk Havalimanı'ndan ülkeye giriş yapmak isteyen Halil Fellahoğlu'na ait çantada yapılan aramada beyan dışı 160 bin sterlin ele geçirildi. Fellahoğlu gözaltındayken, paranın İngiltere'de uyuşturucu organizasyonlarında görev alan Kıbrıslı Savaş Osman tarafından Güzelyurtlu'ya gönderildiğini itiraf etti.

* İkinci operasyon ise Londra'da yapıldı. Beliz Dağcan ve Mahmut Şimşekatan adlı iki kara para kuryesi 135 bin sterlinle yakalandı. Kuryelerden birinin Güzelyurtlu'nun sahibi olduğu Everstbank'ta güvenlik görevlisi diğerinin de Güzelyurtlu'ya ait RESTEL adlı şirketin müdürü olduğu anlaşıldı.

Kimdir
Kumarhaneci batık bankacı mafyöz bir Kıbrıslı...
Kumarhane ve gece kulübü işletmecisi, faaliyetleri durdurulan Everestbank'ın eski sahibi Elmas Güzelyurtlu, KKTC'de 12 bin mudinin 42 milyon dolarını batırdıktan sonra, yargılanmasına sayılı günler kala 13 Eylül 2000'de Rum Kesimi'ne kaçtı. Rumlar'dan sığınma ve koruma istedi. Rum hükümeti de kendisine her türlü yardımı sağlama garantisi verdi. 4 yıldır Güney Kıbrıs'ta döviz bürosu işletiyordu.

Kaçtığı dönemde KKTC'de şu anda iktidarda olan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile ilişki içinde olduğu iddia ediliyordu. CTP içinde, Sovyet mafyasıyla ilişkiye giren ve kara para başta olmak üzere bir dizi karanlık işe girişen bir grubun varlığından söz ediliyordu. Elmas Güzelyurtlu'nun adı da bu grupta anılıyordu. Moskova'da Solyud adlı bir kumarhane işletmişti. CTP iktidara geldikten sonra polis tarafından aranmasına karşın bazı milletvekilleri ile sıkı ilişki içerisinde olduğu söyleniyordu. Hatta aranmasına rağmen, KKTC'de Rest Gazino adlı kumarhaneyi açmasına ve işletmesine izin verildi. Güzelyurtlu'nun, CTP yöneticileri ile de ortak şirketleri bulunuyordu.

Derviş Eroğlu'nun evini bombaladı mı?
Elmas Güzelyurtlu'nun bazı organize suç örgütleriyle ilişki içinde olduğu ve aralarında dönemin Başbakanı ve Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Derviş Eroğlu'nun evi de olmak üzere, KKTC'de meydana gelen çeşitli bombalama ve kurşunlama olaylarının arkasında olduğu iddia ediliyordu.

Haberin Devamı