KKTC Başsavcılığı ‘hepsi tutuklanmalı’ dedi
Kuzey Kıbrıs ve Türkiye’de geniş yankı uyandıran kürtaj skandalının 6 zanlısı, 47 günlük tutukluluğun ardından kefaletle serbest bırakıldı ancak bu kararın kabul edilemez olduğunu belirten başsavcılık sanıkların tutuklanmaları için itirazda bulundu
Girne Kaza Mahkemesi, yasa dışı kürtaj suçlamaları ile ilgili 47 gün tutuklu kalan Girne Ada Hospital görevlileri Verda Tunçbilek, eşi Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, Dr. Fahri Karagözlü, Dr. Rasiha Serdaroğlu, Ebe Ayşegül İşbilir ve Taner Okburan’ın toplam 350 bin TL kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi. Ancak KKTC Başsavcılığı, kürtaj davasında teminatla serbest kalan 6 zanlıyla ilgili Girne Kaza Mahkemesi’nin aldığı kararın bozulması için itirazda bulundu. 6 zanlıyla ilgili 6 farklı dosya hazırlayan Başsavcılık’ın bu başvurusunun kısa bir süre sonra mahkemede görüşülmesi beklenirken başsavcılık itiraz gerekçesinde şunlara değindi:
Rapor gelmeden bırakılamaz
“Sanıklar hakkında yapılan suçlamalar açık ve nettir. Fetüsler ve 34 haftalık bebeğin ölüm sebebini belirleyecek ayrıntılı DNA raporları henüz İstanbul’daki Adli Tıp Kurumundan gelmemiştir. Bu raporla işin boyutu değişip sanıkların cinayetle yargılanmasına karar verilebileceği için rapor gelmeden bu kararın alınması yanlıştır. Bu nedenle sanıkların kaçma şüphesi ve delilleri karartma ihtimali göz önünde bulundurulduğunda sanıkların tutuklu yargılanması gerekmektedir.”
73 dosya şüpheli
Kürtajların yapıldığı Girne’deki Ada Hospital’de bulunan 825 dosya uzman hekimler tarafından hala inceleniyor. İnceleme sırasında 73 dosyanın şüpheli olduğu belirlendi. Polis, 18 dosyadaki isimlere ulaşarak ifade alırken bebekleri gömdüğü öne sürülen güvenlik görevlisi Aziz Dağgün’ün gömdüğü bebek başına 200 lira ücret aldığı iddia edilmişti.