Kız Kulesi tadilatında son durum ne? Kız Kulesi restorasyonu neden yapılıyor? Kız Kulesi ne zaman açılacak? Kız Kulesi’nin son hali nasıl olacak?
İstanbul’un simge yapılarından Kız Kulesi’nde bir süredir restorasyon çalışmaları devam ediyordu. Sosyal medyada Kız Kulesi'nin yıkıldığına yönelik paylaşımlar üzerine Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden bir açıklama yapıldı. Peki, Kız Kulesi tadilatında son durum ne? Kız Kulesi restorasyonu neden yapılıyor? Kız Kulesi ne zaman açılacak? Kız Kulesi’nin son hali nasıl olacak? Kız Kulesi ne zaman yapıldı? İşte detaylar…
İstanbul’un tarihi ve simgesel yapılarından Kız Kulesi’nde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Sosyal medyada Kız Kulesi’nin yıkıldığına ilişkin paylaşımlar nedeniyle bir anda gündem oldu. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kız Kulesi ile ilgili açıklama yaptı. Restorasyona ve neden yapıldığına ilişkin raporlarla restorasyon belgelendi. Peki, Kız Kulesi tadilatında son durum ne? Kız Kulesi restorasyonu neden yapılıyor? Kız Kulesi ne zaman açılacak? Kız Kulesi’nin son hali nasıl olacak? Kız Kulesi ne zaman yapıldı? İşte detaylar…
Sosyal medyada yapılan paylaşımlar nedeniyle Kız Kulesi ile ilgili Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü açıklama yaptı.
KIZ KULESİ RESTORASYONU NEDEN YAPILIYOR?
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, 1940'lı yıllarda Kız Kulesi'nde yaşanan yangın sonrasında betonarme eklenti yapıldığı belirtildi.
Açıklamada, "Betonarme eklenti, alanında uzman isimler olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı, Han Tümertekin ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından hazırlanan, yapının depreme karşı dayanımının olmadığına ilişkin raporlar ve yine danışman hocalarımızın kontrolünde hazırlanan projeler doğrultusunda evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta, özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir." ifadeleri kullanıldı.
Restorasyon çalışmaları kapsamında; Kız Kulesi’nin avlusu üzerindeki çatının kaldırılması ile özgün dendanlar ve seğirdim yolları ortaya çıkarılması, sur ve kulenin özgün duvarlarındaki çimento derzlerin temizlenerek horasan harcı ile yeni derzlerin yapılması, iç ve dış avludaki zemin kaplamalarının tarihi kayıtlarda tespit edilen özgün malzemesine kavuşturulması, kubbenin özgün malzemeleriyle yeniden inşa edilmesi gibi birçok teknik detay da bulunuyor.
KIZ KULESİ TADİLATINDA SON DURUM NE?
Restorasyona ve Kız Kulesi'ne ilişkin tüm belgeler ve gelişmelerin https://kizkulesi.com sitesinden paylaşıldığına yer verilen açıklamada, "2023 yılında, Cumhuriyetimizin 100. yaşında, Kız Kulesi, tarihi ve abidevi değerine uygun şekilde, bir anıt eser ve müze olarak hizmet verecektir." denildi. Sitede, yapıdaki mevcut betonarme eklentilerdeki hasarlardan görüntüler paylaşıldı. Döşeme ve Kolon agregrasında deniz kumunun kullanımı ve deniz kabuğu görseli dikkat çekti.
KIZ KULESİ NE ZAMAN AÇILACAK?
Kız Kulesi Ekim 2022’de yeni yüzü ziyaretçileriyle buluşacak.
KIZ KULESİ’NİN SON HALİ NASIL OLACAK?
Boğaz trafiğinin denetimi, deniz feneri ve karantina alanı gibi pek çok amaçla kullanılan Kız Kulesi’nin “Anıt Eser” olarak ziyaret edilmesi hedefleniyor. Restorasyon çalışmaları sonrası ziyaretçilerin Kız Kulesi’nin gözünden İstanbul’un güzelliklerini seyredebilmesi amaçlanıyor. Kız Kulesi’nin son hali de siteden paylaşıldı. İşte restorasyon çalışmaları bittikten sonra Kız Kulesi’nin fotoğrafı:
KIZ KULESİ NE ZAMAN YAPILDI?
MÖ 5. yüzyılda bugün kulenin bulunduğu adacıkta bir gümrük noktası oluşturulmuş, Karadeniz’den gelen gemileri denetlemek amacıyla bir kule inşa edilmiştir. 12. yüzyılda Doğu Roma İmparatoru I. Manuel Komnenos tarafından adacıkta bir savunma kulesi inşa ettirilmişti. Bu kule ile Sarayburnu’nda Mangana Manastırı’nın yanında bulunan bir kule arasında bir zincir gerilerek gemilerin Boğaz’a giriş çıkışı kontrol altına alınmıştı. 1453 Fetih’ten sonra Fatih Sultan Mehmet buraya yeni bir kale inşa ettirdi. Kaleye bir nöbetçi birliği yerleştirildi. Bayramlarda ve padişahların tahta çıktıkları zaman sahil saraylarını ziyaretlerinde Kız Kulesi’nden top atışı yapılması gelenek haline gelmişti. 1660-1730 yıllarında ahşap kulenin kuzey bölümüne Sultan III. Ahmed’in Sadrazamı, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından Karadeniz ve Marmara’dan gelen gemilere geceleri yollarını göstermesi için fener konuldu. Bu tarihten itibaren kule, artık bir kale değil bir deniz feneri olarak hizmet vermeye başladı.
1830-1831 yılları arasında kolera salgınının şehre yayılmaması için karantina hastanesine dönüştürüldü. 1836-1837 yılları arasında 20-30 bin kişinin öldüğü veba salgını sırasında hastaların bir kısmı burada kurulan hastanede tecrit edilmiş, karantina ile salgının yayılması önlenmişti.
İstanbul Liman İdaresi’ne geçtiğinde fener işlevinin yanı sıra gaz deposu olarak da kullanıldı. 1959’da Kız Kulesi bir müddet radar istasyonu olarak kullanıldı. Deniz taşımacılığı seyrüsefer emniyeti için kulede akşamları ışık yakılmış, sisli havalarda da sis düdüğü çalınmış. 1995-2000 arasında kapsamlı restorasyon sürecinin ardından turistik amaçlı olarak bir özel bir tesise kiralandı.