Kısa çalışma ödeneği başvuru sonuçları nasıl öğrenilir? Kısa çalışma ödeneği e- Devlet’ten nasıl sorgulanır?
Corona virüs pandemisi nedeniyle çalışmasına ara veren işyerlerinde çalışanların maaşlarının bir kısmını devletten alması anlamına gelen kısa çalışma ödeneği üretime faaliyete ara verilen iş yerlerinde çalışanların çalışmadıkları dönemdeki gelir kaybını azaltmak amacıyla veriliyor. Kısa çalışma ödeneğine başvuranlar kısa çalışma ödeneğini alıp almayacağını merak ediyor. Peki, kısa çalışma ödeneği başvuru sonuçları nasıl öğrenilir? Kısa çalışma ödeneği e- Devlet’ten nasıl sorgulanır? İşte e- Devlet’ten kısa çalışma ödeneği sorgulama ve sonuç öğrenme ekranı…
Corona virüs salgınının yayılımını azaltmak amacıyla üretimi ve faaliyetine ara veren işyerlerindeki çalışanların, istihdamını korumak, çalışılamayan dönemde işçinin gelir kaybını telafi etmek amacıyla kısa çalışma ödeneği veriliyor. Kısa çalışma ödeneği için başvuran işyerleri kısa çalışma ödeneği başvurularının açıklanıp açıklanmadığını merak ediyor. Peki, Kısa çalışma ödeneği başvuru sonuçları nasıl öğrenilir? Kısa çalışma ödeneği e- Devlet’ten nasıl sorgulanır? İşte e-devlet ile kısa çalışma ödeneği sorgulama ve sonuç öğrenme ekranı…
Türkiye’de corona virüs önlemleri kapsamında birçok sektörde üretim ve faaliyetlere ara verildi. Üretime, faaliyete ara verilen iş yerlerinde çalışanların çalışmadıkları dönemdeki gelir kaybını azaltmak ve işsizliği önlemek amacıyla kısa çalışma ödeneğinde kolaylıklar sağlanıyor. Kısa çalışma ödeneği işverenin işçisini, işçilerin de işini kaybetmeden ve gelir kaybını asgari seviyede tutarak bu dönemi atlatmasını sağlayacak.
KISA ÇALIŞMA NEDİR?
İşyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde, üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.
KISA ÇALIŞMANIN AMACI NEDİR?
Kısa çalışma uygulamasının temel amacı istihdamın korunmasıdır. Kısa çalışma ile çalışılmayan sürelerde işçilere gelir desteği sağlanmaktadır. Aynı zamanda istihdam korunarak, deneyimli personellerin işten çıkarılmasının önüne geçilmektedir.
KISA ÇALIŞMADAN NE KADAR SÜREYLE YARARLANILABİLİR?
Kısa çalışmanın azami uygulanma süresi üç aydır.
KISA ÇALIŞMA BAŞVURUSU NEREYE VE NASIL YAPILIR?
İşverenler; gerekli belgeleri bağlı bulundukları İŞKUR biriminin elektronik posta adresine göndermek suretiyle başvuru yapabilir. Elektronik posta adreslerine https://www.iskur.gov.tr/ isveren/kisa-calisma-odenegi/basvuru-icin-gerekli-belgeler-ve-il-iletisim-adresleri/ adresinden ulaşılabilmektedir. Ayrıca evrakların fiziki ortamda teslimine gerek bulunmamaktadır.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURU SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?
İŞKUR’a teslim edilen belgeler İŞKUR birimleri tarafından uygunluk tespiti yapılabilmesi için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlıklarına gönderilmektedir. Bu çerçevede, iş müfettişlerince yapılacak uygunluk tespiti sonucu işverene başvurunun yapıldığı aynı yöntemle İŞKUR tarafından işverenin başvuru yaptığı e-posta adresine bildirilecektir.
E-DEVLET İLE İŞKUR KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?
İŞKUR Kısa çalışma ödeneğinin başvuruları İŞKUR'un resmi internet sitesi üzerinden yapıldı. Normal şartlar altında işsizlik ödeneği ya da iş kaybı tazminatı ile benzer bir niteliğe sahip olan kısa çalışma ödeneğinin, E-Devlet üzerinden "İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı Sorgulama" ekranı ile görüntülenebilmesi beklenmektedir.
İŞÇİLERİN ALACAĞI ÖDENEK TUTARI NEDİR? İŞÇİLER NE KADAR KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALIR?
Kısa çalışma ödeneği tutarı; sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı olarak belirlenir. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği tutarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemez. Bu kapsamda, işçilerin çalışmadıkları günler için ödeme yapılacak olup, tamamen faaliyetin durdurulması halinde 1.752,40 TL ile 4.380,99 TL aralığında kısa çalışma ödeneği ödenebilmektedir.