Kış saati polemiği!
Nihan Gözalıcı adındaki memur yaz saatini şikayet etti, TBMM komisyonu hak verdi
31 Ekim’de saatler bir saat geri alınacak. Ancak Nihan Gözalıcı adındaki memur, “Tasarruf edilmiyor, memurlar 1 saat geç çıkınca elektrik sarfiyatı oluyor” diye dilekçe yazdı. Dilekçe komisyonu “Haklı” deyip cevap için Başbakanlık’a havale etti.
Ay sonunda gerçekleştirilecek kış saati uygulaması öncesinde yeniden “uygulama faydalı mı değil mi” polemiği başladı. Önceki yıllarda da yaşanan tartışmanın fitilini bu kez bir devlet memuru ateşledi. Meclis Dilekçe Komisyonu’na başvuran vatandaşın “yaz saati uygulanmasın” talebi, TBMM tarafından da uygun görülünce, Dilekçe Komisyonu Başkanı, Başbakanlığa, “Tasarruf olarak düşünülen uygulamanın tam tersi sonuçlar doğurduğu” yönünde yazı gönderdi. Şimdi Başbakanlık’tan gelecek cevap bekleniyor.
Gereksiz sarfiyat
Devlet memuru bir kadın, 31 Ekim Pazar günü saat 04.00’te saatlerin bir saat geri alınmasıyla ilgili uygulama öncesinde TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurdu. Nihan Gözalıcı imzasıyla Komisyona verilen dilekçede, şöyle denildi:
“Her yıl Ekim ayının sonunda saatler 1 saat geriye alınmaktadır. Bir tasarruf olarak düşünülen bu tedbir, uygulamada tam tersi sonuçlar doğurmakta, devlet memurları akşam hava karardıktan sonra, eskisine göre 1 saat sonra kurumlarından ayrılabilmektedirler. Bu ise gereksiz elektrik vs. israfına neden olmaktadır. Bu gerekçeyle kış saati uygulamasına geçilmemesini ve Başbakanlığın bu yönde tasarrufta bulunmasının sağlanmasını yüksek makamınızdan talep ve arz ederim.”
Komisyon haklı buldu
Dilekçeyi değerlendiren AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman başkanlığındaki Meclis Dilekçe Komisyonu, uyarıyı dikkate aldı ve uzmanların bu konudaki değerlendirmelerini inceledi. Vatandaşın hassasiyetini yerinde bulan komisyon, dilekçeyi, Başkan Yahya Akman’ın imzalı yazısıyla birlikte Başbakanlığa gönderdi. Akman’ın mesajında yapılan incelemede şikayetin haklı bulunduğu görüşü belirtildi.
‘AB’yle saat birlikteliği var’
Yaz saati uygulaması başlangıç ve bitim tarihlerinde Avrupa ülkeleriyle birlikte hareket ediliyor. Uygulamaya ilişkin kararname teklifi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanırken, Dışişleri Bakanlığı tarafından, Enerji Bakanlığı’na gönderilen Avrupa Birliği (AB) çerçevesinde kabul edilen karar metinleri dikkate alınıyor. Yaz saati uygulamasıyla, enerji tasarrufu, AB üyesi ülkeler ile saat birlikteliği ve uyum sağlamak ve akşam saatlerinde en yüksek değerine ulaşan enerji tüketim talebinin azaltılması amaçlanıyor.
7 milyar liralık tasarruf
Yaz saati uygulamasının (ileri saat), çalışma saatlerinin günün güneşli bölümüne alınması yoluyla, gün ışığından daha fazla yararlanılması, elektrik enerjisinin aydınlatmada kullanılan bölümünden tasarruf sağlanması amacıyla yapıldığı belirtiliyor. Uygulamayla her yıl orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimi kadar tasarruf sağlandığına dikkat çekiliyor. Yaz saati uygulamasıyla 1990’dan 2004 yılına kadar sağlanan elektrik tasarrufunun toplam 7 milyar lira ve 41,7 milyon kwh’yı bulduğu vurgulanıyor. Yaz saati uygulamasıyla ayrıca, akşam saatlerinde en yüksek değerine ulaşan enerji talebinin (puant gücü) azaltılması hedefleniyor.