'Kırmızı Kitap' ortaya çıktı!
Grup, cemaat ya da tarikat adı zikredilmeyecek, ‘vatandaşın fişlendiği’ dönemlere asla dönüş yok
SON dönemin en çok merak edilen konularının başında ‘paralel yapı” ile mücadelenin nasıl sürdürüleceği, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde (MGSB) ne şekilde yer alacağı geliyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Bu can bu bedende oldukça mücadele devam edecek” dediği ‘paralel yapı’ konusunda beklendiği gibi Erdoğan’ın başkanlık ettiği ilk MGK’da karar alındı ve çalışmalar başlatıldı. MGK’da ele alınan konu, bir ‘öngörüşme’ niteliğindeydi; bu karardan sonra çalışmalar süratle başlatıldı. Taslak çalışma 1 ay içinde tamamlanacak.
Peki ilgili birimlerin üzerinde çalıştığı düzenleme nasıl olacak, kaygılar nasıl giderilecek? İşte detaylar:
ASLINDA MAVİ VE 23 SAYFA
Giriş niteliğinde birkaç bilgi: “Devletin milli güvenlik siyasetinin anayasası olarak kabul edilen ve ‘Kırmızı Kitap’ olarak bilinen MGSB, aslında kırmızı değil, mavi. 2010’da yapılan değişiklikten sonra sayfa sayısı 42’den 23’e düştü. Genel ifadelerin ve tehdit tanımlamalarının yer aldığı kitap, ulusal güvenliğin ‘anayasası’ olarak kabul edilirse; altında, kurumlara uygulamaları için görevler veren yasa olarak nitelendirilebilecek 3 adet strateji belgesi yer alıyor: “İç Güvenlik Strateji Belgesi, Dış Güvenlik Strateji Belgesi, Askeri Güvenlik Strateji Belgesi.”
‘GERİYE DÖNÜŞ OLMAYACAK’
2010’daki değişiklikle MGSB’de çok ciddi bir zihniyet dönüşümü yapılmış, “irtica” gibi soyut kavramlar, “tarikatlar”, “cemaatler” tehdit olarak sayılmamıştı. Son kararla eskiye dönüleceği ve yine “soyut tehdit tanımlamalarının yapılacağı” gibi kaygılar oluştu. Ancak çalışmalarda bu hassasiyetin korunduğu ifade edildi.
2010’daki belgeyi hazırlayanlar arasında yer alan bir isim şunları söyledi: “Biz, son MGSB’de bir zihniyet değişikliği yaptık. Soyut kavramlar, tanımlanması güç tehditler çıkarıldı, yeni tanımlamalar getirildi. Bundan geriye dönüş asla olmayacaktır. Ancak ‘paralel yapı’ tehdidinin de bir şekilde belgede yer alması gerekir.” 2010’da kitap, geçmişteki gibi, “düşman” tanımlamalarından çok bir “vizyon ve strateji” belgesi olarak yazıldı; kurumlara çeşitli görevler yüklenirken çerçeve çizilerek kurumların kendi eylem planlarını yazmalarına olanak tanındı.
‘PARALEL YAPI’NIN TARİFİ YAPILACAK
MGSB’de ‘paralel yapı’ tehdidine ilişkin, “Kamu imkânlarını kullanarak, kadrolaşarak, devletin içinde örgütlenen; dış bağlantılarla, hukuk dışı girişimlerle, iletişim sistemi üzerinden casusluk faaliyetlerinde bulunarak hükümeti yıkmaya, devlet mekanizmasını ele geçirmeye yönelik yapılara karşı tüm kurumlar topyekûn mücadele eder...” gibi bir tanımlama yapılacak.
DETAYLAR STRATEJİ BELGELERİNDE
MGSB’de Türkiye’nin ulusal güvenliğini tehdit eden yapılanmalar ve faaliyetler genel olarak yazıldıktan sonra yenilenecek İç Güvenlik Strateji Belgesi, Dış Güvenlik Strateji Belgesi ve Askeri Güvenlik Strateji Belgesi’nde mücadelenin detayları yer alacak. Strateji belgelerinde, orduya sızmalar, kumpas girişimleri, çeşitli metotlarla itibarsızlaştırma, bazı kadroların tasfiyesi gibi girişimlere yönelik adımlar bulunacak. Çeşitli grupların kadrolaşma hareketlerine yönelik atılacak adımlar yer alacak. (Haberturk)