Kırılan fay hattı tekrar kırılır mı? Fay kırılması ne demek, ne anlama geliyor? Deprem sırasında fay nasıl kırılır?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem meydana geldi. Uzmanlar, Doğu Anadolu fay hattı üzerinde yaşanan iki büyük depremin hasarının da büyük olacağını dile getirdi. Bölgede artçı depremler de devam ediyor. 6 büyüklüğünde 3 artçı sarsıntının yanısıra birçok deprem daha meydana geldi. Vatandaşların da "kırılan fay hattı tekrar kırılır mı?, fay kırılması ne anlama geliyor" sorularına yanıt aramaya başladı. İşte detaylar...
Kırılan fay tekrar kırılır mı? sorusunun yanıtı araştırılıyor. Türkiye'nin deprem bölgesi olduğu gerçeği bir kez daha kendini gösterdi. Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası fay kırılmasının ne anlama geldiği vatandaşların merak konusu oldu.
FAY KIRILMASI NE DEMEK, NE ANLAMA GELİYOR?
Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketi sonrası biriken enerji, yer kabuğunda bazı bölümlerinde birikir. Zaman zaman ortaya çıkan bu enerji hareketliliğine Fay ismi verilir.
Levhalar birbirini hareket ettirir. Bu hareket sürtünme yoluyla olur. Bu sürtünme sırasında büyük kaya kütlelerinin arasında kalan fay adı verilen zayıf yerler zorlanır ve enerji buralarda birikir.
Bu enerji zamanla sürtünme ve zorlamayla birlikte kısa bir zaman içinde şiddetli bir kırılma ve hareket ortaya çıkar. Bu oluşan ilk hareket ana şok, yani depremdir. Bu sarsıntıdan sonra o bölgedeki yer kabuğunun zayıf kısımlarının kırılmasına da artçı şok, artçı depremler denir.
FAY KIRILIRSA NE OLUR?
Fay kırılmaları birbirini tetikler. Kırılan fay hattı tekrar kırılır mı sorusu da vatandaşların gündemine girdi. Bir fay hattı tekrar kırılabilir. Fay hattı kırılması, zeminin aşırı stres altında kırılması sonucu ortaya çıkan bir süreçtir. Eğer stres fay hattı üzerinde devam ediyorsa ve yeterli miktarda artıyorsa, fay hattı tekrar kırılabilir.