Kılıçdaroğlu'na hakaret davası!
Sert ve kaba ama ifade özgürlüğü
Yazar Süleyman Yeşilyurt’un, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ”Dersim Ermenisi Yemuş Hanım’ın Oğlu Çarkçı Kemal” kitabında, ”yayın yoluyla hakaret” ettiği iddiasıyla açılan davadan beraat etmesinin gerekçeli kararında, kitapta, Kılıçdaroğlu’nun siyasi kişiliğine yönelik bazı sert ve kaba ifadelerin yer aldığı, ancak bunun ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirildiği belirtildi.
Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Zeynep Şahin’in gerekçeli kararında, Yeşilyurt’un kitabında, Kılıçdaroğlu’nun yaşamından kesitlerin bulunduğu, özellikle de ”SGK Genel Müdürlüğü döneminde işe alım ve ihalelerde yaşanan bazı usulsüzlük” iddialarına yer verildiği vurgulandı. Kılıçdaroğlu’nun avukatınca, kitapta yer alan bilgilerin ”gerçek dışı olduğu” savunulsa da ”aksinin ispatlanamadığı” ifade edilen kararda, suça konu kitapta Kılıçdaroğlu’nun siyasi kişiliğine yönelik birtakım sert ve kaba ifadelerin yer aldığı kaydedildi.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bazı kararlarına atıfta bulunulan kararda, ifade özgürlüğünün sadece zararsız ve ilgilenmeye değmez olarak görülen belli bilgi ve fikirlerde değil, ”rahatsız eden, şaşırtan veya gücendirenlerde” de uygulanabileceği vurgulandı. Kitaptaki sert ifadelerin Kılıçdaroğlu’na saldırı niteliği taşımadığı kaydedilen kararda, ”Kullanılan ifadelerde, Kılıçdaroğlu’nun siyasi kariyerine, mesleğine veya özel yaşamına etki ettiğini iddia edecek hiçbir şey bulunmamaktadır” denildi. Kararda, kitapta yer alan bilgilerle ilgili, yazarın ifade özgürlüğünü kullanmasına müdahale edilmesinin uygun olmayacağı ifade edildi.