Gazete Vatan Logo

Kesilen kurbanın namazı ne zaman kılınır? Kurban namazı nasıl kılınır?

Türkiye Kurban Bayramı’nı kutluyor. Milyonlar kurban ibadetlerini yerine getirmek için sabah saatlerinden itibaren kurban kesim yerlerine akın etti. Kurbanlıklarının kesim işlerini tamamlayanlar da kurban namazının nasıl kılınacağını araştırıyor. Peki, Kesilen kurbanın namazı ne zaman kılınır? Kurban namazı nasıl kılınır? Kurbanın namazı ne zamana kadar kılınır? İşte Kurbandan sonra kılınan namaz ile ilgili detaylar…

Kesilen kurbanın namazı ne zaman kılınır? Kurban namazı nasıl kılınır?

Dünya çapında Müslümanlar Kurban Bayramı'nı sabah namazıyla karşıladı. Bayram namazının ardından Kurban ibadetleri için kesim yerlerine akın eden milyonlar, ibadetlerini yerine getiriyor. Kesim işlemleri bitenler de kurbandan sonra kılınan namaz ile ilgili detayları araştırıyor. Peki, Kesilen kurbanın namazı ne zaman kılınır? Kurban namazı nasıl kılınır? Kurbanın namazı ne zamana kadar kılınır? İşte Kurbandan sonra kılınan namaz ile ilgili detaylar…

KURBAN KESİLDİKTEN SONRA NAMAZ NASIL KILINIR?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'ndaki bilgilendirme notuna göre, esas olarak kurban namazı diye bir namaz yoktur. Bu namazın dinî bir gereklilik olduğu inancı veya kanaati yanlıştır. Ancak kişi nafile namaz kılınması mekruh olmayan bir vakitte, sebepli veya sebepsiz dilediği kadar nafile namaz kılabilir. Kurban kesen kişi de böyle bir ibadeti yapma imkânına kavuştuğu için Allah’ın verdiği nimete şükür olarak iki rekât nafile namaz kılabilir.

ŞÜKÜR NAMAZI NASIL KILINIR?

Şükür namazı iki rekat olarak bilinmektedir. Kurban kesen kişi iki rekat nafile namazı kılabilir. Namaz sırasında secde edilirken Allah'a da şükredilir. Namaz sırasında da bol bol dua edilir. Şükür namazı Allah tarafından verilen nimetlere şükretmek için kılınır.

Haberin Devamı

Şükür namazı istenilen saatte ve vakitte kılınmaktadır. Şükür namazı kılacak kişi abdest aldıktan sonra kalben niyetini yapar. İlk olarak Subhaneke okunur ve besmele çekilir. Daha sonra Fatiha okunur. Ayrıca Kuranı Kerimden en az üç ayet olacak gibi bir sure de okunur. Daha sonra rukuya gidilir ve Rabbiyel Azim de 3 defa okunur. Şükür namazı ve ya şükür secdesi sünnettir. O nedenle şükür namazının farzı yoktur.

KURBAN NE ZAMAN KESİLİR?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'ndaki bilgilendirme notuna göre, kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).

Haberin Devamı

KURBAN KESERKEN OKUNACAK DUALAR

Enam Suresi 79. Ayet Arapça:

Enam Suresi 79. Ayet Okunuşu: “İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn.”

Enam Suresi 79. Ayet Anlamı: “Ben hanîf olarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah’a çevirdim ve ben müşriklerden değilim.” (el-En’âm, 79)

Enam Suresi 162. Ayet Arapça:

Enam Suresi 162. Ayet Okunuşu: “İnne salâtî ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn.”

Enam Suresi 162. Ayet Anlamı: “Şüphesiz benim namazım da, diğer ibadetlerim de, yaşamam da, ölümüm de âlemlerin Rabbi Allah içindir.” (el-En’âm, 162)

TEŞRİK TEKBİRİ NEDİR, NASIL GETİRİLİR?

Teşrik; doğuya doğru gitmek, parlamak, eti güneşe sermek demektir. Teşrik tekbiri, Kurban bayramı günlerinde farz namazlardan sonra getirilen tekbirlerdir.

Haberin Devamı

TEŞRİK TEKBİRLERİ

Teşrik Tekbiri Okunuşu: “Allahu ekber Allahu ekber. Lâ ilâhe İllâllahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillâhil hamd.” şeklinde tekbir getirillir.

Teşrik Tekbiri Anlamı: “Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir, hamd sadece O’na mahsustur.”

Bismillahi Allahü Ekber denilerek hazırlanan keskin bıçak hayvanın boynuna çalınır. Damar ve borular tamamen kesilerek kan iyice akıtılır.

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'ndaki bilgilendirme notuna göre, kurban keserken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

a) Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.

b) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.

Haberin Devamı

c) Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.

d) Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.

f) Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.