Keçiden değil milletvekilinden korkarım dedim korktuğum başıma geldi
‘Ekolojik krizin faturasını finans sistemi ödeyemez’
81 ilde 81 Orman Projesi’nin fidan dikim töreninde konuşan İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Çimenbiçer, ekonomik krizde dünya ekonomisinin 3.4 trilyon dolarlık zarara uğradığını, ancak hızlı ve etkili önlemler alınmazsa giderek büyüyen ekolojik krizin çıkaracağı faturayı hiçbir finans sisteminin ödeyemeyeceğini söyledi
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Caner Çimenbiçer, ekonomik krizde dünya ekonomisinin 3.4 trilyon dolarlık zarara uğradığını, ancak hızlı ve etkili önlemler alınmazsa giderek büyüyen ekolojik krizin çıkaracağı faturayı hiç bir finans sisteminin ödeyemeyeceğini belirtti. İş Bankası’nın Çevre ve Orman Bakanlığı ve TEMA işbirliği ile başlattığı “81 ilde 81 Orman projesi” kapsamında, 5 yılda 2 milyon ağaç dikmeyi hedeflediklerini açıklayan Çimenbiçer, fidanların bakımını da üstleneceklerini kaydetti.
4 bin 500 orman kaybedildi
Proje kapsamında düzenlenen fidan dikim töreninde konuşan Çimenbiçer, IMF’nin geçen ay yayınladığı rapora göre, ekonomik krizde dünya ekonomisinin 3.4 trilyon dolar zarara uğradığına dikkat çekerek, “Bu krizlerin çözümü mutlaka bulunacak. Ancak gözardı edilen ekolojik faturayı maalesef hiçbir finans sistemi ödeyemeyecek gibi görünüyor” dedi.
Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için mutlaka tedbir alınması gerektiğinin altını çizen Çimenbiçer, alınacak tedbirlerin öncelikle mevcut ormanların korunması olduğunu belirterek, “İş Bankası olarak geçen yıl sonundan itibaren 81 ilde 81 orman kampanyası başlattık. Hedefimiz önümüzdeki 5 yılda ülkenin dört bir yanını yeşillendirmek. Bu sürede 2 milyona aşkın fidan dikilecek. Fidanların bakımını da 5 yıl boyunca İş Bankası yapacak” diye konuştu.
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ise konuşmasında doğaya verilen tahribatı anlattı. Özince, törene katılan çocuklara seslenerek, “Bakın doğayı ne hale getirmişiz. Toprak kayıyor. İşte erozyon bu.. Sahil şeridi, kumsal kalmamış. Kum olmadığı için balık üreyemiyor. Biz buraya yüzlerce, binlerce ağaç dikeceğiz. Siz büyüdüğünüzde burayı böyle görmeyeceksiniz” dedi.
“81 İlde 81 Orman projesi” kapsamında 5 yıl içerisinde bin 500 hektar alana ağaç dikeceğini belirten Özince, geçen yıl yangında 4 bin 500 hektara yakın orman alanının kaybedildiğine dikkat çekerek, “Dolayısı ile herşeyden önce bilmemiz gereken toprağımızı, çevremizi korumak. Sadece ağaç dikmeyeceğiz. Herşeyden önce onu koruyacağız. Amacımız, toplumuzun çevreyi koruma ve ona yardım etmek için ilgisini artırmaktır” diye konuştu.
İstanbul Ormanı’na 7 bin 500 çam fidanı
Eyüp Akpınar Ağaçlandırma Bölgesi’ndeki “İş Bankası İstanbul Ormanı” fidan dikim törenine Caner Çimenbiçer’in yanısıra İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya, Eyüp Kaymakamı Osman Kaymak, TEMA gönüllüleri ve Yavru TEMA’lılar katıldı. 5 hektarlık alana 7 bin 500 adet fıstık çamı ve kızılçam fidanı dikiliyor.
Karaca: Keçiden değil milletvekilinden korkarım dedim korktuğum başıma geldi
TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, yaşanan sel felaketleri ve erozyonlarda asıl kaybedilenin toprak olduğundan, ancak kimsenin bu sorunu dile getirmemesinden şikayet etti. Türkiye’nin de tarafı olduğu uluslararası çevre anlaşmasından bahseden Karaca, “Bu rapor, ’Fakirliği, yoksulluğu halledemezseniz, kuraklığı çölleşmeyi halledemezsiniz’ diyor. Bugün Türkiye’nin doğasını koruması için gelir dağılımındaki adaletsizliği çözmesinden başlıyor” diye konuştu.
Yakın zamanda sel felaketi yaşanan Karadeniz’de incelemeye giden bakanların, bilimadamlarının hatayı dere yataklarına yapılan inşaatlarda bulduğunu, ancak kimsenin toprağın kaybedildiğinden söz etmediğini vurgulayan Karaca, “Bir tek Allah kulu, kaybolanın toprak olduğunu söylemedi. İşte felaket burada. Başbakan, Vali helikopterle gezdi. Halloldu.Yıllar önce ben keçiden korkmam, milletvekilinden korkarım dedim. Korktuğum başıma geldi” dedi.