KCK için duruşma salonu!
Sanıkları arasında BDP’li belediye başkanının da bulunduğu KCK ana davası yarın Diyarbakır'da başlıyor
Sanıkları arasında çok sayıda BDP’li belediye başkanının da
bulunduğu KCK ana davası yarın Diyarbakır’da başlayacak.
Diyarbakır’da 151 sanıklı dava için özel duruşma salonu inşa edildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla Diyarbakır, Siirt, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Batman, İstanbul ve İzmir’de gerçekleşen operasyonlarda gözaltına alınan ve büyük bölümü tutuklanan 151 kişi yarın ilk kez hakim karşısına çıkacak.
Kürdistan Topluluklar Birliği üyesi olmakla suçlanan sanıklar Özel Yetkili Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak. Dava için salon arayışına giren mahkeme heyeti öncelikle Diyarbakır’da kapalı spor salonlarını düşündü. Ancak bunun güvenli olmayacağına karar verilerek adliye içinde bulunan iki mahkeme salonu ile aralarındaki boş alana duvarlar örülerek yeni bir salon haline getirildi. Geçtiğimiz günlerde tadilatına başlanan salonda önceki gün son hazırlıklar yapıldı. Salona son olarak ses sistemi kuruldu. Pazartesi günü 151 sanık ve avukatı, sanık yakınları, basın mensupları ve Türkiye’nin değişik yerlerinden çok sayıda BDP’li davayı takip etmek için salona girmeye çalışacak. Duruşma günü BDP’li milletvekilleri ve parti üyeleri de duruşma salonunda yer almak istiyor.
Duruşma günü, adliye çevresinde yine yoğun güvenlik önlemleri alınacak. İlgisiz kişilerin içeri alınmayacak. Güvenlik amacıyla adliyede sabıka kaydı alınması gibi rutin işlemler yapılmayacak.
12 Belediye Başkanı da sanık
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianame, 18 Haziran’da 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. 104’ü tutuklu, 151 şüpheli, ’Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak’, ’Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak’ ve ’Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek’le suçlanıyor. Sanıklar hakkında 15 yıldan ağırlaştırılmış müebbet hapse kadar eşitli oranlarda cezalar isteniyor. Hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü PKK’nın Avrupa sorumlusu Sabri Ok’un ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP)’nin 28 yöneticisi ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, 2 il genel meclisi başkanı ile 2 belediye meclis üyesi de şüpheliler arasında bulunuyor. KCK’nın yapısı, faaliyetleri ve kimlerden talimat aldığı yönündeki bütün bilgiler, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamelerde anlatılıyor.
PKK’nın şehir örgütlenmesi
İddianameye göre şehirlerde aktif olmayı amaçlayan PKK, 4 Şubat 2005’te ’Koma Ciwaken Kürdistan-Kürdistan Topluluklar Birliği’ni (KCK) kurdu. KCK, yargılayan, silahlı mücadele yapan, mahalli ve merkezi teşkilatları olan, yerel yönetimlerde söz sahibi olmaya çalışan bir yapıya sahip. Savcıya göre, PKK’nın şehir merkezlerindeki bütün faaliyetlerini KCK planlayıp hayata geçirdi. Sokak eylemleri, kamu kurumlarına molotoflu saldırı, araç kundaklama gibi eylemler gerçekleştirdi. Diyarbakır Başsavcılığı’nın 2 yıl süren teknik takibinden sonra 14 Nisan 2009’da KCK-TM’ye operasyon düzenlendi. İlk dalga operasyonda örgütlenmenin üst yapılanmasındaki 52 isim gözaltına alındı, ardından tutuklandı. Bu isimler arasında DTP’nin 3 genel başkan yardımcısı Kamuran Yüksek, Bayram Altun ve Selma Irmak da vardı. 17 Haziran’da ikinci operasyon yapıldı. Daha çok DTP’li yöneticilerden oluşan 18 kişi gözaltına alındı. 11 Eylül 2009’da yapılan üçüncü operasyonda, KCK’nın sendikalardaki üyeleri oldukları iddia edilen 35 kişi yakalandı. İddianamede KCK’-nın Kandil Dağı’nda bulunan Murat Karayılan’dan talimat aldığı belirtiliyor. KCK örgütlenme şemasında, yapının ’Amed’ kod adlı Sabri Ok tarafından yönlendirildiği kaydediliyor. KCK’nın, kendi siyasal çizgisindeki bütün belediye başkanlarını yönlendirdiği ileri sürülüyor.
TEPKİ ÇEKEN FOTOĞRAF
2009 Aralık’ında gözaltına alınarak Diyarbakır’a getirilen 35 kişi adliyeye plastik kelepçe takılarak tek sıra halinde götürülmüştü. Polisin çektiği ve Anadolu Ajansı aracılığıyla servis edilen fotoğraf BDP’lilerin büyük tepkisini çekmişti.