Gazete Vatan Logo

‘Kayıp’ trilyondan ev hapsine mahkum oldu

KAMUOYUNDA “Kayıp Trilyon” davası olarak bilinen dava, Erbakan’ın siyasi hayatını etkileyen bir başka gelişme oldu. Erbakan, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 Mart 2002’de “özel evrakta sahtecilik” suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum oldu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, “Kayıp Trilyon Davası”nda mahkum olan ve mahkumiyet kararları kesinleşen Erbakan dahil 6 kişinin parti üyeliğinden çıkarılması ve partideki organlardaki görevlerine son verilmesini isteyince Erbakan’ın üçüncü kez siyasi yasaklı dönemi başladı ve 30 Ocak 2004’te Saadet Partisi Genel Başkanlığından ve parti üyeliğinden ayrıldı. Ankara Numune Hastanesi’nden aldığı sağlık raporu doğrultusunda infazı 4 kez ertelen Erbakan’ın “Kayıp Trilyon” davasında aldığı hapis cezası TCK’da yapılan değişiklik uyarınca ev hapsine çevrildi. Erbakan ev hapsini çekerken Adli Tıp Kurumu’nun “sürekli hastalık” raporu doğrultusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 19 Ağustos 2008’de affedildi.

84 yaşında genel başkan

Erbakan’ın fiili liderlik yaptığı ancak genel başkanlıktan uzak kaldığı süre Recai Kutan emanetçi olarak görev yaptı. 26 Ekim 2008’de 3. kongrede genel başkanlığa Numan Kurtulmuş seçildi. Saadet Partisi’nin 11 Temmuz 2010’da yapılan 4. Olağanüstü kongresinde Numan Kurtulmuş yeniden genel başkan seçildi, ancak bu kez kongrede Erbakan’ın desteklediği ve çocuklarının da bulunduğu listeye karşılık Kurtulmuş’un “beyaz liste” çıkarması, “Erbakan ailesinin partiden tasfiyesi” olarak nitelendirildi. Yeni kongre talep edildi. GİK, tüzük gereği bu talebi reddetti. Erbakan’ın yakınları tarafından Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne ayrı ayrı açılan davalardan partinin kayyuma devri ile kongre çağrı heyetinin atanması kararının çıkması ve atanan heyetin hemen kongre kararı alması üzerine Kurtulmuş ve kurmayları 1 Ekim 2010’da SP’den istifa ettiler. Kurtulmuş, 1 Kasım 2010’da HAS Partiyi kurarken, 17 Ekim 2010’da yapılan SP kongresinde delegeler siyasi yasağından kurtulmuş olan Erbakan’ı genel başkanlığa aday gösterdi. Erbakan 84 yaşında yeniden genel başkan seçildi.

Tayyip de Abdullah da her kandil, bayram arar

Milli Görüş lideri, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, geçen Aralık ayında arkadaşımız Deniz Güçer’e verdiği röportajda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın her bayram ve kandillerde kendisini aradığı söyleyerek, şöyle demişti: “Politikaları ve yaptıkları işler başka, şahıslar başka. Şahıslar benim evladımdır. Severim, efendi insanlardır. Hürmetkardırlar her zaman, terbiyede eksik, kusur yapmazlar. Dediğim gibi bunlara şahsen sevgim, şefkatim ayrı, zihniyeti hakkındaki kanaatlerim ayrı. Bayramlarda ve kandillerde ararlar.”

Haberin Devamı