Gazete Vatan Logo

'Kayıp trilyon' için takipsizlik

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkındaki Refah Partisi dönemine ait 'kayıp trilyon' soruşturmasında takipsizlik kararı verdi. Kararda, "kamu davası açılmasını gerektirir delil elde edilemediği" belirtildi.

Gül, cumhurbaşkanlığının sona ermesinin ardından, soruşturma kapsamında 18 Kasım 2014'te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek ifade vermişti. Kararda, Gül'ün mali işlerden hiçbir sorumluluğu ve bu konularda imza yetkisinin bulunmadığı belirtildi. Kararda ayrıca emsal nitelikte genel başkan yardımcılığı görevini yürüten tüm diğer MKYK üyeleri hakkında kesinleşen beraat kararları hatırlatıldı.

'Kayıp Trilyon' davası Refah Partisi’nin 1998 yılı kesin hesaplarındaki partiye ait yaklaşık 1 trilyon TL’nin harcanmış gibi gösterilmesinin ortaya çıkışıyla başlamıştı. Davada müfettişlerin yaptığı incelemelerle paranın sahte belgelerle harcanmış gibi gösterildiği ortaya çıkmıştı.

Erbakan ceza almıştı

Açılan davada, Necmettin Erbakan, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 Mart 2002’de 'özel evrakta sahtecilik' suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum edilmişti. Aynı davada 68 Refah Partili yönetici 1 yıl ile 1 yıl 2 ay arası hapis cezası aldı. Yargıtay, bu kişiler hakkındaki kararı onadı. O dönem Dışişleri Bakanı olan Gül’ün dosyası ise ayrıldı.

Haberin Devamı