Gazete Vatan Logo

Kastamonu Bozkurt, Bartın ve Sinop'ta son dakika gelişmesi! Bir acı haber daha...

Türkiye yangınların ardından bu kez ciddi bir sel felaketiyle mücadele ediyor. Kastamonu Bozkurt, Bartın ve Sinop'ta meydana gelen sel felaketinden peş peşe haberler gelmeye devam ediyor. AFAD'dan yapılan açıklamada "Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu'da 48, Sinop'ta 8, Bartın'da 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 8 vatandaşımızın tedavilerine hastanelerde devam edilmektedir." ifadeleri yer aldı. Bartın'da 4 gün önce selin evini yıkması sonucu sulara kapılarak, kaybolan Arife Ünal’ın cansız bedeni evinin 600 metre uzağında bulundu. Öte yandan Kastamonu Valiliği sel felaketinin yaşandığı bölgede, "250-300 ceset çıkarıldığı ve kimliklerinin tespit edilemediği" yönünde yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih dönmez sel felaketinin yaşandığı Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, sel felaketinin etkilediği kişi tarafından çok ağır olduğunu belirterek, "Esnaf açısından, kayıplarımız açısından, altyapı açısından ağır bir tablo var. Etkilediği insan sayısı açısından da ağır bir tablo var. Buranın üzerinden siyaset yapmak ayıptır, insanlık dışıdır" ifadelerini kullandı

Kastamonu Bozkurt, Bartın ve Sinop'ta son dakika gelişmesi! Bir acı haber daha...

Türkiye yangınların ardından bu kez ciddi bir sel felaketiyle karşı karşıya. Batı Karadeniz'de etkili olan şiddetli yağışlar, Bartın, Sinop, Kastamonu, Samsun ve Karabük'te sel ve heyelanlara neden oldu. Sel sonrası ağaçlar sürüklendi, çok sayıda ev ve iş yeri sular altında kaldı.
Kastamonu ve Sinop başta olmak üzere Batı Karadeniz'de, 3 gündür aşırı yağışın ardından gelen sel ve heyelan felaketiyle mücadele ediliyor.
BAKANLAR SON DURUMU AÇIKLADI
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih dönmez sel felaketinin yaşandığı Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde açıklamalarda bulundu.
Bakan Soylu'nun açıklamalarından satır başları:
Bulunduğumuz Bozkurt ve Kastamonu'nun diğer ilçeleri, aynı zamanda Sinop'umuz ve Bartın'ımızda meydana gelen sel felaketi sonrasında sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla arkadaşlarımızla ayrı ayrı bölgelerde çalışmalarımıza devam ediyoruz. HES'in hemen üzerinde ağaçların kökleriyle beraber suyun şiddeti sebebiyle koparılıp dağın tepesinden büyük bir çıplaklık açıldığını gördük. Normal olmayan bir manzarayla karşılaştık. Yaşadığımız sel bugüne kadar gördüğüm en ağır tablodur. Sadece Bozkurt'taki tablo 5 Dereli'nin üstündedir. Esnaf açısından, kayıplarımız açısından, altyapı açısından ağır bir tablo var. Etkilediği insan sayısı açısından da ağır bir tablo var. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve yönetiminde afet sonrası vatandaşımıza ve milletimize karşı en ufak bir mahcubiyet yaşamadık.
Bin jandarma personelimizle, binin üzerinde AFAD gönüllüsüyle, bini aşkın sadece kamyon, vidanjör ve aynı zamanda bütün temizliği yapabilecek araçlarla birlikte temizlik yapıyoruz. Elektriğin verilemediği köylere helikopterle elektrik gönderiyoruz. Milletimizin, vatandaşlarımızın morali ayakta tutulmaya çalışılıyor. Bu travma kolay bir travma değil. Buranın üzerinden siyaset yapmak ayıptır, insanlık dışıdır, şeytanla işbirliğidir. 'HES patlamış' Bu borulu bir HES, barajlı bir HES değil ki, nasıl patlasın? Ama milletin kafasını karıştıracaklar ve siyaset üretmeye çalışacaklar. Bu yalan makinelerine milletimizin itibar etmemelerini altını çizerek söylemek istiyorum.
Kastamonu Bozkurt, Bartın ve Sinopta son dakika gelişmesi Bir acı haber daha...
'BUNLARI ABARTMAK KİMİN İŞİNE GELİYOR, BİLMİYORUM'
Bir yalan daha: '500 kişi, 1000 kişi öldü.' Kimden duydun? 'Oradan bir görevli söyledi.' Hayatını kaybeden 57 vatandaşımızın 15'inin kimliği henüz belli değil. 112'ye gelen kayıplar 143 civarındaydı vefatlar da dahil olmak üzere. Aralarında mükerrer oldu, daha sonra ihbarların sayısı arttı. Onlardan ulaştıklarımız, yaşadıklarını gördüklerimiz oldu. Bütün bunları düşe düşe ihbar rakamı 62 buradaki ihbar, yaklaşık 14-15 de Sinop'taki ihbar. Toplam 77. Bu 77'nin hepsi kayıptır veya arama kurtarma yapılacak diye bir şey yok. Bunları abartmak kimin ne işine geliyor, bilmiyorum. Öyle dedikodularla karşı karşıyayız ki 'Acaba aynı okullarda mı okuduk, aynı memlekette vatan sevgisini mi aldık' diye düşünüyorum.
Bence muhalefetin bu olmaması gerekir. Muğla'daki tüm hasarları ödeyerek geldik. Muğla ne zaman oldu? 10-14 gün. Tarım hasarlarının tespiti devam ediyor. Antalya'da yine hasarların önemli bir bölümü ödendi. Vatandaşımızın en ihtiyaç duyduğu anda bu sağlanmaya çalışıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın AFAD'a verdiği onayla çalışmaya başladık. Yarın itibarıyla kampanyamızı başlatacağız. Şu ana kadar 47 milyon 600 bin lira yardım yapıldı vatandaşlarımızdan. 60 milyon da taahhüt var şu anda. Pazartesi itibarıyla onlar da yatıracaklar zannediyorum. Vatandaşlarımız SMS atabilirler, ayni olarak da yardım yapabilirler.
'BURADA GERÇEKTEN BÜYÜK BİR AFET VAR'
Bakan Kurum'un açıklamalarından satır başları: Cumhurbaşkanımızın liderliğinde nerede bir sel, heyelan, deprem, yangın, afet olduysa biz hep oradaydık. Vatandaşlarımızla birlik, beraberlik ruhu içerisinde hareket ettik. Kimseyi ayrıştırmadık, ötekileştirmedik. 'Nerede bu devlet, nerede milletvekilleri, bakanlar, niye benim işim yapılmıyor' dediğini duymadık kimsenin. Depremlerde konutlarımız bitti, teslim ettik. 15 gün önce Antalya, Muğla'mızda yangın afeti yaşadık. O zaman '1 ay içerisinde konutları yapacağız' demiştik. Yaklaşık hasar gören yapıların yarısının ihalesini yaptık. Bir ay bile olmadan başlıyor olacağız. İnşallah söz verdiğimiz gibi 1 yıl içinde de yapıları yapacağız. Burada gerçekten büyük bir afet var. Bir hafta sonra inşallah esnafımızın yaralarını saracak yapısal adımları da TOKİ başkanlığımız bir hafta sonra bu cephelerin takılmasını başlatacak.
'AFET KONUTLARINI 1 YIL İÇERİSİNDE VERECEĞİZ'
Tüm afet bölgelerinde yaklaşık 454 tane selden etkilenen ağır hasarlı ve yıkık binamız var. Sinop, Bartın ve Kastamonu'da AFAD sebebiyle zarar gören, evleri yıkılan vatandaşlarımız afet konutlarını TOKİ başkanlığımız yine 1 ay içerisinde başlatacak ve en geç 1 yıl içerisinde inşallah yapımlarını gerçekleştiriyor olacağız. Derelerle ilgili yapılması gereken, gerek kesitlerin büyütülmesi, gerek yapısal iyileştirmelere ilişkin atılması gereken adımları da atıyor olacağız. Kastamonu-Bozkurt en çok etkilenen ilçemiz. 4 mahalleye su verdik, 1 mahalleye de su deposuna ana hattan su vermeye inşallah yarın itibarıyla başlıyor olacağız.
'TEK AMACIMIZ VATANDAŞIMIZA ELEKTRİĞİ HIZLICA ULAŞTIRMAK'
Bakan Dönmez'in açıklamalarından satır başları: Devletimiz daha ilk andan itibaren sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bütün kurum ve kuruluşlarıyla hemen olay yerine intikal etti. Enerji Bakanlığı olarak özellikle elektrik tesislerimiz atmosfere açık tesislerimiz. Bunların da doğal olarak bu kadar yağış ve fırtınaya dayanması mümkün değil. Birçok direğimiz yıkıldı. Yağışlar diner dinmez buradaki şirketlerimiz süratle müdahale etmeye başladılar. Tek amacımız elektriği vatandaşımızla hızlıca buluşturmak. Bozkurt'ta sokak lambaları yanıyor. Temizlik yapan binalarımız var, orada da tedbiren elektrik vermiyoruz. Temizlik biter bitmez o bölgedeki mahallerimize de elektrik vereceğiz. Kırsal alanda yer alan köylerimizle ilgili bazı problemler devam ediyor. Elektrik veremediğimiz köy sayısı bugün an itibarıyla 100'ün altına inmiş durumda. Toplam elektrik veremediğimiz abone sayısı 8 bin 843'e indi.

Haberin Devamı

AFAD'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI
AFAD'dan yapılan açıklamada, "Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu'da 48, Sinop'ta 8, Bartın'da 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 8 vatandaşımızın tedavilerine hastanelerde devam edilmektedir." denildi.
Kastamonu Bozkurt, Bartın ve Sinopta son dakika gelişmesi Bir acı haber daha...
Bartın'ın Ulus ilçesinde sel sularına kapılan Arife Ünal'ın cenazesi, evinden yaklaşık 600 metre uzaklıkta dere yatağının taşlık bölgesinde bulundu.
Jandarma Arama Kurtarma (JAK), Sualtı Jandarma Arama Kurtarma, Sahil Güvenlik Komutanlığı, AFAD ve askeri personel, Kumluca beldesi Akörensöküler köyünde 11 Ağustos'ta sel nedeniyle evi yıkılan ve bu sırada sulara kapılan Arife Ünal'ın (85) bulunması için yaklaşık 4 gündür yoğun çaba harcadı.
Sabah saatlerinde yeniden arama çalışmalarını başlatan ekipler, biriken çamurları iş makineleriyle titizlikle inceleyerek çalışmaları sürdürdü.
Ekipler, yaşlı kadının cenazesini, evine yaklaşık 600 metre uzaklıkta dere yatağının taşlık bölgesinde 1,5 metre çamurun altında buldu.
Kastamonu Bozkurt, Bartın ve Sinopta son dakika gelişmesi Bir acı haber daha...
Cenaze, ambulansla Ulus Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
Büyük üzüntü yaşayan Ünal'ın yakınlarını bölgede görevli ekipler teselli etti.
BETONLAŞTIRILMIŞ DERE YATAKLARI
Afetin ardından bölgedeki tüm binaların uzmanlarca incelenerek heyelan riski taşıyanların tespit edilip boşaltılması gerektiğine dikkat çeken Öztürk, “Bunların bodrum katları, kolon ve kirişleri incelenerek hasar görüp görmedikleri acilen tespit edilmeli. Yukarıda HES varsa, bunlar patladı mı? Onların havuzlarındaki su da sele karışarak su yükünü artırdı mı? Sel felaketini tetikleyen nedenler ortaya konulup çözüme gidilmedikçe pansuman tedavisi yapılmış olur. Dere yatağı betonlaştırılmış, bundan vazgeçilip dere yatakları doğal hallerine döndürülüp yeşil koridor olarak bırakılmalı” uyarısı yaptı.
Kastamonu Bozkurt, Bartın ve Sinopta son dakika gelişmesi Bir acı haber daha...
‘RİSK HARİTALARI HAZIRLANMALI’
Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan da ‘100 yılda bir görülecek yağış bir gecede yağdı’ demenin afete gerekçe olamayacağını belirterek, “Dere yatağına ev; fay hattına fabrika, baraj, liman yaparsanız afet riskini yükseltirsiniz. DSİ’nin Türkiye’nin havza bazlı taşkın, tehlike ve risk haritaları hazırlayıp, yüksek riskli alanların yapılaşmaya kapatılması, buralardaki yerleşimin taşınması gerekir” dedi.
Meteoroloji Mühendisi Dr. Abdullah Kahraman “Avrupalılar sellerde genelde arabalarında ölüyor. Biz evimizin içinde. İklim değişikliğine göre altyapılarını yeniliyorlar, milyarlarca Euro AR-GE’ye akıtıyorlar. Biz dere ortasına yapı ruhsatı veriyoruz” diyerek, tespitlerini şöyle sürdürdü:
‘AŞIRI YAĞIŞLAR SÜRPRİZ DEĞİL’
“Sel olan bölgelerde de yağış ekstremleri yaşandı, kimi noktada yağış 300 litreyi buldu. Bunlar çok uç değerler ama coğrafyamız için sürpriz de değil. Şehirlerimizi, altyapımızı, afet yönetimimizi bu miktarda yağışlara göre düzenlemedik. Her ekstrem yağışta iklim değişikliğini dile getirmek, sorumluyu kendimiz dışında aramamızın tezahuru. Meteoroloji Genel Müdürlüğü gerek bu olayda gerekse öncekilerde yerinde ve zamanında uyarısını yapıyor ama afet ve risk yönetim anlayışımız, meteorolojinin başarı seviyesinin çok altında. En önemli bir başka sorun da altyapı ve şehirleşme anlayışımız.”
Kastamonu Bozkurt, Bartın ve Sinopta son dakika gelişmesi Bir acı haber daha...
DERE YATAĞINI KÜÇÜLTÜRSEK SONUÇ AFET OLUR
Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, Bozkurt’taki felakete ilişkin sosyal medyada çarpıcı bir grafik yayınladı. Mesajında Ezine Çayı’nda selin nasıl afete dönüştüğünü anlatan Demirtaş, “Taşkınovası yatak genişliği 400 metre, daraltılmış güncel yatak genişliği 15 metre, su tırmanma yüksekliği 7-10 metre. 400 metre genişlikteki yatağı 15 metre genişliğindeki yatağa hapsedersek, su da 7-10 metre yükselir, sonuç afet olur. Yani anlayacağınız suçu boşu boşuna metrekareye düşen 300-400 kg yağışa atmayalım. Suçlu doğrudan dere yatağını 400 metreden 15 metreye daraltan ve dere yatağını imara ve yapılaşmaya açan insanoğlunun ta kendisi” diye yazdı.

Haberin Devamı