Gazete Vatan Logo

Kartal-Kaynarca Metrosu tam gaz

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, bu yıl deneme seferleri başlayacak Kartal-Kaynarca metro inşaatını inceledi, “Hat Kaynarca’dan Sabiha Gökçen ve Tuzla’ya uzanacak” dedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “İstanbul’un altyapısından ulaşımına kadar, sosyal dokuya kadar her alanda bugüne kadar 68,5 milyar lira yatırım yaptık ve devam ediyoruz” dedi. Topbaş, Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin, AK Parti İstanbul milletvekili adayı Hasan Sert ile Kadıköy-Kartal metro hattı üzerinden Yakacık’tan Kaynarca’ya erişecek Kartal-Kaynarca metro inşaatını inceledi.

100 yıl sonra da kullanılacak

Çalışmalara ilişkin bilgi veren Topbaş, dünyanın ikinci, İstanbul’un da kısa metrosu olan ve 1876’da bitirilen Tünel’in, restorasyon çalışmaları sırasında sökülen panellerden birinin arkasından sigara kağıdı çıktığını, bunun da kendilerini duygulandırdığını söyledi. Bunu orada çalışan birinin geleceğe iz bırakmak için koyduğunu bildiren Topbaş, “Emek vermiş. Bugün de sizler emek veriyorsunuz. Yıllar sonra, belki bir asır sonra burada milyonlarca insan metroyu kullanırken sadece bizi hayırla yad edecekler ama bireysel olarak bilmeyecekler” dedi.

Her gün 28,5 milyon kişi biniyor

Haberin Devamı

Topbaş, İstanbul’un nüfus olarak 130 ülkeden daha büyük olduğunu söyledi. Kentte günlük hareketliliğin 28,5 milyona eriştiğini, her gün 28,5 milyon kişinin yer değiştirdiğini belirten Topbaş, “Bunları ancak toplu taşıma araçlarıyla çözebilirsiniz. Bireysel araçlarla İstanbullulara ulaşımda konforu veremezsiniz” dedi.

Kadir Topbaş, bir şehrin medeniyet ölçüsünün, o şehirde yaşayanların toplu taşıma kullanma oranlarına bağlı olduğunu ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

Her mahalleye metro olsun...

İstanbul’un altyapısından ulaşımına bugüne kadar 68,5 milyar lira yatırım yaptık ve devam ediyoruz. Metrolar ancak ciddi rakamlarla gerçekleştirilebiliyor. Kilometresine takriben 50 milyon dolar derseniz, maliyetinin ne demek olduğunu anlayabiliriz. Buna rağmen belediye olarak ‘Her yerde metro, her yere metro’ sloganıyla çalışmalara başladık. Hedef şu, her mahalleye en fazla yarım saat yürüme mesafesinde metro istasyonu olsun. İşte medeniyet bu.”

Marmaray’a bağlanacak

Yıl sonuna kadar test seferlerinin başlayacağı Kaynarca’nın metro için son nokta olmadığını aktaran Başkan Topbaş, şunları söyledi: “Hat, Tuzla Belediyesi’nin bulunduğu bölgeye kadar gidecek. Ulaştırma Bakanlığımız Kaynarca’dan Sabiha Gökçen Havalimanı hattının ihalesini yaptı ve inşaatı yakında başlayacak. Biz Kaynarca’dan itibaren Pendik merkeze ayrı bir hat daha ilave ederek devam ediyoruz. Bu hatları Marmaray hatlarıyla da entegre edeceğiz. Böylece deniz ulaşımıyla da buluşma imkanını sağlıyoruz. Deniz, metro, raylı sistem birbirine entegre oluyor. Elektronik biletle de kentin her noktasına insanlarımız erişebilecek.”

Haberin Devamı