Karşı gazetesi soruşturmasında 5 yakalama kararı
Kapatılan Karşı gazetesine yönelik FETÖ soruşturması sonunda hazırlanan iddianameyi kabul eden mahkeme, 5 sanık hakkında yakalama kararı verdi.
Kapatılan Karşı Gazetesi çalışanlarına yönelik FETÖ soruşturması tamamlandı. Gazetenin sahibi Turan Ababay'ın da aralarında bulunduğu 11 gazeteci için, "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek" ve "Terörle mücadele eden kamu görevlilerinin kimliğini açıklama" suçlarından 7.5 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Karşı Gazetesi yönetici ve çalışanları Turan Ababay, Alaattin Akkaşoğlu, Emrah Direk, Murat Kazancı, Mehmet Aydoğmuş, Onur Kala, Ufuk Emir Köroğlu, Kutlu Esendemir, Emre Erciş,ve Mehmet Bozkurt ile bu şüpheliler ile yoğun irtibatı bulunduğu belirtilen Değer Özergün hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Karşı Gazetesi'ne yönelik soruşturmanın 25 Aralık sürecinde yaptığı algı operasyonu üzerine başladığı, soruşturmanın gazetenin tüm çalışanlarına değil, sorumlu düzeydeki kişilere ve haberi yapanlara yönelik olarak başladığı kaydedildi. Karşı Gazetesi ve internet sitesinin 17/25 Aralık olarak bilinen dönem sonrasında FETÖ/PDY terör örgütünün amacı doğrultusunda algı faaliyetlerini yürütmek amacıyla kurulduğu savunulan iddianamede, 25 Aralık süreci sonrası gazetenin internet sitesinde Fuat Avni ile yapılan röportajın yayınlandığı kaydedildi.
ÇİÇEK SAKSILARINA GİZLENMİŞ CD İÇİNDE HABERLER
Gizli tanık Ayçiçek'in ifadesi göre TUSKON'un danışman firmasında Yusuf isimli bir kişinin CD içinde getirdiği haberlerin, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Eren Erdem ile şüpheliler Emre Erciş ve Ufuk Köroğlu'na verildiği iddia edildi.
Gizli tanık Ayçiçek'in iddianameye yansıyan iddiasına göre TUSKON'un danışman firmasının zaman zaman gazeteye yollanan çiçeklerin saksıları ve çikolata kutularına gizlenmiş CD'ler üzerinden de gazeteye haberler gönderildi.
İddianamede gizli tanık Ayçiçek'in, gazetenin sahibi Turan Aydoğdu'nun bu belgeleri yayınlanmasını istemediği halde Eren Erdem'in, hükümeti düşüreceği, Lahey'de savaş suçlusu olarak yargılatacağı gerekçesi ile belgeleri savunduğu, tartışmalar sonucunda belgelerin bazılarının yayınlandığı, bazılarının da yayınlanmadığını söylediği belirtildi.
BYLOCK İLE YOĞUN İRTİBAT TESPİT EDİLDİ
Gazetenin internet sitesi ve sosyal medya hesaplarında bazı haberler ve paylaşımlara da yer verilen iddianamede, şüpheliler hakkında 2016 yılında hazırlanan MASAK raporuna da yer verildi. Gazetenin internet sitesinin ortağı olan şüpheli Alaaddin Akkaşoğlu'nun iki ayrı GSM hattına ByLock yüklediği belirtilen iddianamede, Akkaşoğlu'nun iki hattı üzerinden ByLock'a toplam bin 392 kez erişim sağladığı kaydedildi. Karşı Gazetesi çalışanı olmayan gazeteci Değer Özergün'ün şüphelilerden Ufuk Emin Köroğlu ile örgüt kapsamı faaliyetleri içinde olan yoğun görüşmesi nedeniyle soruşturmaya dahil edildiği belirtilen iddianamede, Özergün'ün, 3 hatına ByLock yüklediği, bu hatlar ile ByLock'a 63 bin 541 kez bağlantı sağladığı belirtildi. İddianamede, Özergün'ün Koza - İpek'in sahibi Akın İpek ile olan yazışmalarına da yer verildi.
FUATAVNİ İLE RÖPORTAJ
Şüpheli Emre Erciş'in MASAK raporuna göre FETÖ terör örgütü üyesi şahıslarla para trafiği olduğu belirtildi. Şüphelilerden Mehmet Aydoğmuş'un isminin 'Muhammet Fethullah' olduğu, 23 Aralık 2015 tarihinde mahkeme kararı ile adını Mehmet olarak düzelttiği, 'fuatavni' hesabını kullanan birisi ile röportaj yaparak yayınladığı, ByLock isimli uygulamayı kullandığı kaydedildi.
Şüpheli Mehmet Bozkurt'un dosyası ayrılan Eren Erdem'den sonra gazetenin iki numaralı ismi olduğu, telefonuna yüklediği Bylock'a bin 34 kez bağlantı sağladığının tespit edildiği belirtilen iddianamede, şüpheli Murat Kazancı'nın ByLock uygulamasını ADSL numarasına yüklediği, şüpheli Kutlu Esendemir'in gazetenin genel koordinatörü olarak görev yaptığı, gazetede FETÖ/PDY terör örgütü amaçları doğrultusunda yoğun algı faaliyetlerinin yürütüldüğü belirtildi. Şüpheli Emrah Direk'in yoğun olarak ByLock kullandığı kaydedilen iddianamede, şüpheliler Ufuk Emin Köroğlu ve Değer Özergün'ün, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7.5 yıldan 15 yıla ve "Terörle mücadele eden kamu görevlilerinin kimliğini açıklama" suçundan 1 yıl 3 aydan 8 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istendi.
15 YILA KADAR CEZA İSTEMİYLE YARGILANACAKLAR
Şüpheliler Alaaddin Akkaşoğlu, Mehmet Aydoğmuş, Onur Kala, Murat Kazancı ve Emrah Direk'in, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7.5'ar yıldan 15'er yıla, Kutlu Esendemir'in ise "Silahlı terör örgütü üyesi olmamakla birlikte bilerek isteyerek örgüte yardım etmek" suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmaları istendi.
Turan Ababay, Emre Erciş ve Mehmet Bozkurt için de, "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek" suçundan 15'er yıla kadar ceza istendi. İddianamede bu kişilerin etkin pişmanlık hükümlerinden de yararlandırılması talep edildi.
5 KİŞİ İÇİN YAKALAMA KARARI İSTENDİ
İddianameyi hazırlayan Cumhuriyet Savcısı Murat Çağlak, Bylock kullanıcısı olmaları ve delil durumları nedeni ile şüpheliler Alaaddin Akkaşoğlu, Değer Özergün, Mehmet Aydoğmuş, Onur Kala ve Murat Kazancı hakkında tensiben tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasını istedi.
YAKALAMA KARARI KABUL EDİLDİ
İddianamenin gönderildiği İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul etti. Mahkeme tensiben Alaaddin Akkaşoğlu, Değer Özergün, Mehmet Aydoğmuş, Onur Kala ve Murat Kazancı hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı.
EREN ERDEM'İN DAVASI İLE BİRLİŞTERİLMESİ YÖNÜNDEKİ TALEP REDDEDİLDİ
Mahkeme, bu iddianamenin Eren Erdem'in ayrılan dosyasının görüldüğü 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyası ile birleştirilmesi yönündeki talebi ise kabul etmedi. Bu davanın Eren Erdem'in davası ile birleştirilip birleştirilmeyeceğine ilişkin kararı İstinaf Mahkemesi verecek.