Gazete Vatan Logo

Karar çıktı! Kürdistan bayrağı...

Türkmen kentinde gelen son haberlere göre; resmi kurum ve kuruluşlara Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının da asılması onaylandı. Türkmen ve Arap üyeler ise toplantıyı boykot ederek söz konusu oylamaya katılmadı.

Karar çıktı! Kürdistan bayrağı...

Irak'taki Kerkük İl Meclisi tartışma yaratacak bir karara imza attı. Kentte IKBY bayrağının asılması kararı 26 Kürt üyenin katılımıyla toplanan Kerkük İl Meclisi'nde oy birliğiyle onaylandı. Türkmen ve Arap üyeler ise toplantıyı boykot ederek söz konusu oylamaya katılmadı.

Kerkük İl Meclisi, 9'u Türkmen, 6'sı Arap 41 üyeden oluşuyor. Oylamanın ardından meclis içerisine ve Valilik binasında Irak bayrağının yanına IKBY bayrağı asıldı.

Karar çıktı Kürdistan bayrağı...


2 BİN TÜRKMEN ÖĞRENCİ BOYKOT ETTİ

Irak'ın Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in talimatı üzerine kentin kurum ve kuruluşlarında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının asılmasına karşı Kerkük Üniversitesi'ndeki yaklaşık 2 bin Türkmen öğrencinin eğitimi 2 gündür boykot ettiği bildirildi.

Kerkük merkezli Türkmeneli Öğrenci ve Gençler Birliği Başkanı Müslüm Kasapoğlu, AA muhabirine, "IKYB bayrağının Kerkük'teki devlet kurum ve kuruluşlarında astırılmasına karşı Kerkük Üniversitesi'nde eğitim gören yaklaşık 2 bin Türkmen öğrenci eğitimi iki gündür boykot ediyor." dedi.

"Üniversite Rektörlüğü binasının üzerinde söz konusu bayrağın asılması Arap ve özellikle Türkmen öğrencileri rahatsız ediyor.''ifadesini kullanan Kasapoğlu, ''Üniversitede 1 haftadan beri ciddi gerginlikler yaşanıyor. Üniversite ve eğitim alanları siyasi çatışmalardan uzak tutulmalı. Siyasetçiler, üniversite öğrencilerini ve gençleri kendi sorunlarına malzeme yapıyorlar. Siyasiler ve siyasi partiler arasındaki her türlü anlaşmazlık ve çatışmaların gençliğin bulunduğu özellikle eğitim alanlarına taşınmaması gerekiyor.'' diye konuştu.

Kasapoğlu, Kerkük'te gerginliğin her geçen gün arttığını vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Üniversitede yaşanabilecek herhangi bir sorun veya çatışma anında Kerkük sokaklarına sıçrayabilir. Bunun da etnik gruplar (Türkmen-Kürt) çatışmasına yol açacağından endişeliyiz. Bunun yaşanması, kentin güneyinde bulunan DEAŞ ve diğer terör örgütlerine fırsat sunacaktır."

Haberin Devamı

Karar çıktı Kürdistan bayrağı...

IRAK'TAN TEPKİ

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, Kerkük'te Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının asılmasının kentteki ulusal birliği ihlal edeceğini belirtti.

Kerkük'teki resmi kurum ve kuruluşlarda Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının da asılmasının tek taraflı olarak onaylanmasının ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi yazılı açıklama yayımladı.

Nuceyfi açıklamasında, "Bu adımı, Kerkük'teki ulusal birliğe aykırı buluyoruz ve kentteki bileşenler arasındaki anlaşma ve dayanışma ruhuyla çelişiyor. Tek bir grubun veya partinin iradesinin empoze edilmesi ve diğerlerinin kent yönetimindeki iradesi ve hakkının üstüne çıkılması kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi, söz konusu kararın tekrar gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Türkmen ve Arap üyelerin boykot ettiği, 26 Kürt üyenin katılımıyla toplanan Kerkük İl Meclisi'nde, bugün yapılan oylamada Kerkük'teki kamu binalarına IKBY bayrağının asılması kararı kabul edildi.

Haberin Devamı

IRAK CUMHURBAŞKANI'NDAN IKBY'NİN BAĞIMSIZLIĞIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni (IKBY) Irak bünyesinde tutmanın yolunun diyalogdan geçtiğini söyledi.

Haberin Devamı

Masum Sputnik'e verdiği röportajda, "Gereken şey diyalog. Irak'tan ayrılsalar bile yine de diyalog gerekiyor. Eğer bir problem varsa, bu, diyalog yoluyla çözülmeli" dedi.

Irak'ta Bağdat hükümeti ile Erbil arasındaki fikir ayrılıklarının nedeninin petrol ve doğalgaz konusundaki politikalar olduğunu belirten Masum, şöyle devam etti: "Birkaç çözüm yolu var. Tarafların aynı masada oturup bu konuları konuşması gerek. Fakat bağımsızlık tartışmaları başka bir konu, bağımsızlık projesi başka bir konu."

KERKÜK'ÜN STATÜSÜ

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. 2005 yılında yazılan Irak Anayasası'nın 140. Maddesine göre Kerkük’ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu. Ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar nedeniyle bu madde henüz uygulanamadı. Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren KYB, Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük öçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.

Haberin Devamı