Gazete Vatan Logo

'Karadenizli misiniz?'

Hopa'daki olaylı miting sonrası açılan davada hakim ve sanıklar arasında ilginç diyaloglar yaşandı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın Artvin’in Hopa İlçesi’ndeki mitingi öncesi ve sonrasında çıkan olaylara karıştıkları suçlamasıyla haklarında 2-12 yıl hapis istemiyle iki ayrı dava açılan 9 sanığın yargılanmasına devam edildi. Mahkeme, sanık avukatlarının istemi üzerine iki davayı birleştirme kararı aldı.

Hopa Asliye Ceza Mahkemesi’nde, ’2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme ve kamu malına zarar verme’ suçlamasıyla haklarında dava açılan Yunus Aksu, İbrahim Aksu, Ender Yalçın ve Erhan Köse ile aynı suçlamalardan haklarında ayrı dava açılan Şafak Ustabaş, Şaban Kotil, İdris Akbıyık, Cengiz Akyüz ve Şinasi Gümüşkaya’nın yargılanmasına devam edildi. Ender Yalçın ve İdris Akbıyık dışındaki tutuksuz yargılanan sanıklar duruşmada hazır bulundu. Sanık avukatlarının üsule ilişkin itirazlarının alındığı duruşmada Avukat Suna Coşkun, iddianameye konu edilen ve polis tarafından kaydedilen görüntülerin yasaya aykırı elde edildiğini ve kanıt sayılamayacağını belirterek dosyadan çıkarılmasını istedi. Duruşmada savunma yapan Erhan Köse ve İbrahim Aksu ise suçlamaları kabul etmediklerini dile getirerek beraatlarını istedi.

"BANA SORU SORUP DURMA"

Savunma sırasında hakim Nebi Küçükbileci, sanık Yunus Aksu’ya, "Olay yerinde bulunma sebebiniz nedir?" diye bir soru sordu. Bunun üzerine Aksu, hakime arka arkaya sorular yöneletmeye başladı. "Karadenizli misiniz?" diye sorduğu hakimden "Hayır" cevabı alan Aksu, "Karadeniz’in doğasını hiç gördünüz mü?" diye sorulara devam etti. Hakim Küçükbileci’den, "6 aydır buradayım, daha görme fırsatım olmadı" cevabını alınca bölgenin çok güzel bir coğrafyası olduğunu anlatarak konuşmasını sürdüren Aksu, "HES’lere bu güzellik yok edilmeye çalışılıyor. Bu nedenle o gün düzenlenen, ’Çayına ve suyuna sahip çık’ basın açıklamasına katıldım. Çay üreticisiyim. Çay paraları da geç ödeniyor" dedi ve "Siz maaşınızı alamasanız tepki göstermez misiniz?" diyerek sorularına devam etti. Bunun üzerine hakimden, "Devlet bizim maaşımızı zamanında ödüyor. Bana soru sorup durma" cevabını aldı.

2 DAVA BİRLEŞTİRİLDİ

Savunmaların ardından sanık avukatları aynı içerikli iddianameden oluşan iki ayrı davanın birleştirilmesini talep etti. Hakim Nebi Küçükbileci, iki dosya arasında hukuki, fiili ve şahsi bağlantı olduğunu bildirirken, yargılamanın daha hızlı ve adil olması amacıyla her iki dosyanın birleştirilmesine karar verdi. 9 sanığın tutuksuz yargılandığı dava 17 Eylül tarihine ertelendi.

İDDİANAMEDE TAŞ ’SİLAH’ SAYILIYOR

Bu arada hazırlanan iddianamede Hopa olaylarında atılan taşların silah olarak değerlendirilmesi, bu nedenle de sanıkların cezasında TCK’nın 265/4’üncü maddesi uyarınca yarı oranında artırıma gidilmesi gerektiği görüşü belirtilerek şu ifadelere yer veriliyori:

"TCK’nın 265/4. maddesinde suçun ’silahla’ işlenmesi, eylemin icrasını kolaylaştırması, faile cesaret vermesi ve mağduru olumsuz etkilemesi bakımından artırım nedeni sayılmıştır. TCK’da ’saldırı ve savunma amacıyla yapılmamış olsa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler silah olarak kabul edilmiştir. Buna göre bu konudaki yerleşmiş içtihatlar da dikkate alındığında şüphelilerce kullanılan ’taşın’ faile verdiği avantaj nedeniyle silah olarak kabul edilmesi ve TCK 265/4. maddesinin uygulanması gereklidir."

7 KİŞİ HAKKINDA SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Öte yandan, duruşma öncesi Hopa Adliyesi önünde toplanan sanık ve yakınları, "Milyonlar Adalet İstiyor" pankartı açarak basın açıklaması yaptı. Hopa Halkevleri temsilcisi Kamil Ustabaş’ın okuduğu açıklamada, Hopa olayları sonrası başlatılan baskıların sona erdirilmesi istendi. Bu arada haklarında açılan soruşturma devam eden Taylan Kaya, Müslüm Karabulut, Ferdi Şabanoğlu, Güven Poshoroğlu, Ali Aksu, Önder Öner ve Görgü Demirkaya ile ilgili iddianame ise henüz hazırlanmadı.

Haberin Devamı