Kaldırma Kuvveti Formülü Nedir? Kaldırma Kuvveti Nasıl Hesaplanır?
Fiziğin en önemli dallarının içinde kaldırma kuvveti gelir. Günümüzde hala hem pek çok farklı amaç hem de ulaşım amacı ile pek çok farklı amaç için kullanılır. Aynı zamanda kaldırma kuvveti, suyun kaldırma kuvveti şeklinde de ifade edilir. Bir başka deyişle arşimet prensibi olarak da tanımlanan kaldırma kuvveti ise, suyun herhangi bir cisme karşı uygulamış olduğu kuvvet olarak da bilinir.
Kaldırma Kuvveti Formülü Nedir?
Kaldırma kuvveti, suyun herhangi bir cisme karşı uygulamış olduğu kuvvet ise, kaldırma kuvveti şeklinde tanımlanır. Bunun da kendine özgü belli bir formülü vardır. Aynı zamanda bazı noktalara bağlı olarak uygulanan kuvvet değişkenlik de gösterebilir. Matematiksel bir formül üzerinden ele alınması durumunda pek çok sayıda bu etkene bağlıdır. Kaldırma kuvveti formülü ise, genel olarak çok basit bir formüle bağlıdır. Formül basit yapı altındadır ve aynı zamanda etkiler ve değişkenler nedeni ile çok daha kapsamlı bir hale gelir.
Kaldırma kuvveti formülü: F (Kaldırma kuvveti) = V (Batan) x d (Sıvı) g şeklinde bilinir.
Kaldırma kuvveti, yukarıda çeşitli değişkenlerin göz önünde bulundurulması ile hesaplanır. Bu nedenle de suyun kaldırma kuvveti ya da batan cismin hacmi ile birlikte sıvı özkütlesini hesaplaması da yapılır. Bu hesaplama ile birlikte günlük hayatımızda çok sayıda pek çok sistem hazırlanır.
Kaldırma Kuvveti Nasıl Hesaplanır?
Sıvı içinde bulunan katı cismin taşırdığı sıvının ağırlığına eşit olarak bilinen batmazlık kuvveti ile yukarı doğru itilmesine kaldırma kuvveti adı verilir. Kap içinde bir su varken içine cisim attığınızda, kaptan taşan sıvının ağırlığı ile suyun itme kuvveti eşit bir güce sahip olur. Kaldırma kuvvetinin ise, nelere bağlı olduğu da bu süreci yakından ilgilendiren çok önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor.
Cismin sıvı içine batan hacminin artması sonucunda kaldırma kuvveti de giderek artar. Aynı zamanda sıvının öz kütlesinin artması sonucunda kaldırma kuvveti de artış gösterir. Yerçekimi ivmesinin arttırılması halinde ise, kaldırma kuvveti de artar. Genel olarak bu unsurlara bağlı olarak kuvvet arttığında azalma ya da artış da olur. Cismin hacmi, yer çekimi, ağırlığı ile sıvının öz kütlesi üzerinden de ele alınması gerekir.