Gazete Vatan Logo

Kahramanmaraşta bir ilk!

Her mahallede 6 kişilik özel tim

KAHRAMANMARAŞ Belediyesi İffaiye Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren AKMOD’a katılımlar gün geçtikçe artıyor… Ülkemizde doğal afetlerin sıkça görülmesi ve ona ilk koşan kurtarma kiplerinin başında olan AKMOD’un başarılı müdahaleleri sonrasında bölge halkı AKMOD’a gönüllü üye olmak istiyor… Avrupa ülkelerinde uygulanan son yıllarda ise İstanbul, Antalya ve Bursa gibi illerde de başlayan gönüllü itfaiyecilik, Kahramanmaraş’ta da uygulamaya girdi… Kahraman Maraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz “Amacımız deprem, yangın ve diğer afetleri hiç zarar görmeden ya da en az zararla atlatmak için toplumsal bilinç oluşturmaktır” diye konuştu..

AKMOD şu an 300 çekirdek kadro elemanı ve tüm mahallelerde muhtarlar başkanlığında oluşturulan 30 ar kişilik mahalle afet gönüllüleri oluşturarak teşkilatlanma çalışmasını tamamlama aşamasına getirmiştir. AKMOD elemanlarımızın her türlü eğitim spor faaliyetleri, moral ve kaynaşma gezileri aksatılmadan yürütülmektedir.

İlimizde yeni uygulamaya konulan gönüllü itfaiyecilik teşkilleri Belediye İtfaiye Müdürlüğü AKMOD Başkanlığı bünyesinde çalışmalarını yürütecektir. AKMOD elemanlarından isteyenler aynı zamanda gönüllü itfaiyeci yapılacak, tüm mahallelerimizde en az 6 şar kişilik itfaiye gönüllüleri ekibi oluşturulacaktır. Ayrıca 5-7 yaş grubunu minik kahramanlar, 7-13 yaş grubunu itfaiye çocuk kulübü, 14-17 yaş gençlik itfaiyesi, 18-65 yaş arası gönüllü itfaiyeciler olarak teşkilatlandırılıp eğitilecektir.

Gönüllü itfaiye teşkillerinin oluşumu ile ilgili çalışmalar aksatılmadan yürütülmektedir. Çeşitli okullardan 60 kişilik ergin izci ve liderlerinin katılımıyla ilimiz Sütçü İmam İtfaiye grubunda eğitim çalışması yapıldı. Belediye Başkan Yardımcısı Cevdet Kabakcı, İl İzci Kurulu Başkanı Erol Yurdalan, 2. Başkanı Abdullah Kertmen ile İtfaiye Müdürü ve AKMOD Başkanı Cahit Küçükönder’in katıldığı eğitim ve katılım programını izcilerimiz ilgiyle izledi.

Belediye Başkan Yardımcısı Kabakcı “Kahramanmaraş AKMOD İzci Grubumuz 1999 depreminden beri çalışma yapıyor. Van depremine de ilk giren yardım grubu oldu. Kahramanmaraş tarihinde büyük depremler geçirmiş bir il. Bizim bir afet olmadan bu afetlere karşı hazırlıklı olmamız lazım.

Kahramanmaraş Belediyesi ve sivil toplum kuruluşları olarak çalışmalarımızı yapıyoruz. Bunu Van depremi sonrası kurtarma çalışmalarında gördünüz. 27 saat sonra enkazın altından canlı olarak bir çocukla annesini kurtardı arkadaşlarımız. Bundan dolayı AKMOD’un izci gruplarıyla yardım gruplarını da oluşturuyoruz. Bugün Sütçü İmam İtfaiye Grubumuzun içerisinde öğrencilerimize bir eğitim semineri düzenledik. Bilindiği gibi Kahramanmaraş bir deprem bölgesi... Bunun için belediye olarak bizim ve sivil toplum kuruluşlarının hızlı bir şekilde hazırlıklar yapmamız lazım. Hem itfaiyemiz, hem de AKMOD bu konuda hazırlıklı ancak bu yeterli değil. AKMOD Grubumuz gönüllü kişilerden oluşuyor. Bu manada izci gruplarımız da öğrencilerimizden oluşuyor ve hemen her mahallede gençlerimizi bu konuda örgütlememiz lazım” diye konuştu.

Daha sonra katılımcılara AKMOD ve gönüllü itfaiyecilik çalışmaları hakkında slayt gösterisi yapıldı. AKMOD Başkanı Cahit Küçükönder tarafından bu güne kadar yapılan faaliyetler ve yapılması düşünülen faaliyetler hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Haberin Devamı