Kadın çalışanlardan bunu istediler
Burdur Milli eğitim Müdürlüğü bünyesinde görevlendirilmek üzere İŞKUR aracılığıyla 4’ü erkek, 279’u kadın 283 kişinin alımı yapıldı.
Kadın personelden sağlık raporunun yanısıra gebelik testi de istendiği iddiaları krize yol açtı. CHP Merkez İlçe Başkanı Barış Ayten, "Biraz edep yahu" diye tepki gösterdi.
Burdur Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde, İŞKUR tarafından ’Toplum Yararına Programlar’ projesi kapsamında il genelindeki okul ve kurumlarda istihdam edilmek üzere kura çekimi sonucu 4’ü erkek, 279’u kadın 283 kişi işe alındı. 24 Eylül Çarşamba günü Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sitesinden de açıklanan kura sonuçlarına göre kazanan isimlerin Burdur’da merkez ve Ağlasun, Altınyayla, Bucak, Çavdır, Çeltikçi, Gölhisar, Karamanlı, Kemer, Tefenni ve Yeşulova ilçelerinin merkez ve köylerindeki görev yapacakları okullar ve kurumlar belirtildi. İddiaya göre, işe başlayacak kadın personelden istenen sağlık raporuna ek olarak gebelik testi de yaptırmaları istendi. Bu durumun duyulması, siyasi partilerde, eğitim camiasında ve kentte krize yol açtı.
CHP TEPKİ GÖSTERDİ
Olayı Facebook sayfasından eleştiren CHP Merkez İlçe Başkanı Barış Ayten, ’Ey Milli Eğitim Müdürü: İşin gücün kalmadı da sıra işe başlayacak kadın personelden hamilelik testi istemeye mi geldi? Biraz edep yahu’ diye yazdı. CHP’li Barış Ayten, "İşe başlamak için sağlık raporu ve diğer belgeleri götüren kadınlara gebelik testinin de eklenmesi gerektiği bildirilmiş. Aile hekimleri ise gebelik testi raporu vermemiş. Konuya ilişkin Ak Parti İl Başkanı Mehmet Fatih Çınar da beni arayıp bilgi aldı. Gebelik testi istenilmesi çağdışı bir taleptir. İşe alma şartları arasında olmayan ve bugüne kadar istenilmemiş bir belgenin istenilmesini kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Kimsenin kadınlarımızdan böyle bir şey isteme hakkı yoktur" diye konuştu.
12 KADIN HAMİLE İDDİASI
Konunun kendisine intikal ettiğini ve geniş bir araştırma yaptığını anlatan Ak Parti Burdur İl Başkanı Mehmet Fatih Çınar ise geçen yıl da benzer bir alım yapıldığını ve hamileliğinin son aylarındaki kadın doğum yaptığından dolayı bazı sıkıntılar yaşandığını söyledi. Bu yıl yapılan alımlarda da 12 kadının hamile olduğunun düşünüldüğünü ve 8’inin de doğuma yakın olduğunu belirten Mehmet Fatih Çınar, anne ve çocuk sağlığı açısından düşünüldüğünde aslında önemli olduğunu söyledi.
KADINDAN BİMER'E ŞİKAYET
Bu konuda yedek birinci sıradaki kadının, asil listedeki bir başka kadının hamileliğinin son üç haftasında olduğunu ileri sürerek onun yerine kendisinin işe alınması noktasında BİMER’e şikayette bulunduğunu belirten Çınar, "Bu şikayet üzerine diğer kadın da hamileliğinin son üç haftasında olmadığını belgelemek için böyle bir test yaptırmak istemiş" dedi.
KARIŞIKLIK SÖZKONUSU
Olaya ilişkin bir karışıklığın sözkonusu olduğunu belirten Ak Parti İl Başkanı Çınar, "Bu konu bana intikal etti. Hem hağlık, hem Milli Eğitim müdürleri ve hem de sevk ettiği iddia edilen doktorla görüştüm. Kişiler çalışmak için geldiğinde istenen belgeler sorulmuş ve arasında sağlık raporu da var. Sağlık raporu almak için kişiler aile sağlığı merkezlerine gitmişler. Burada konu çatallaşıyor. Bazıları yanlış anlama nedeniyle, aile hekimleri ’bunlar da gerekiyor’ diye daha detaylı sağlık kurumuna sevk etmişler. Bu tenakuzdan dolayı hamilelik testi konusuna bakılıp bakılmayacağı konusunda da tereddüt oluşmuş. Aile hekimleri, Halk Sağlığı Müdürü ile görüşmüşler ve ’hayır böyle bir rapor verilmeyecek’ denilmiş ve normal raporlar verilmiş" diye konuştu.
Burdur İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Bayram ise İŞKUR aracılığıyla okullarda çalıştırılmak üzere aldıkları kadınlardan sadece sağlık raporu istendiğini ve sağlık kurulunun ’çalışabilir’ raporunun dışında ayrıca gebelik testi istenmediğini öne sürdü.