Kaderleri değişti!
Deprem Dede ve Suna abla ‘Ankilozan Spondilit’in ne olduğunu geç öğrendiler. Ancak hastalığı teşhis edilenler tedaviyle onlar gibi olmaktan kurtuldu
Ünlü oyuncu Suna Pekuysal ve ünlü deprem uzmanı Ahmet Mete Işıkara’nın hastalığı olarak bilinen iltihaplı romatizma Ankilozan Spondilit (AS), Türkiye’de her 200 kişiden birinde görülüyor. Görülme sıklığına rağmen doğru teşhis edilememesi en büyük sorun. Hastalığa ‘savaş açan’ hastalar Prof. Dr. Süleyman Özbek’in teşvikiyle Adana Arkeoloji Müzesi’nde UCB Pharma Türkiye’nin desteğiyle bir araya gelerek Dünya Ankilozan Spondilit Günü’nde bir dans gösterisine imza attılar.
Ağrı diye geçmeyin
Prof. Dr. Özbek, AS hastalarının yaşadıkları tüm sıkıntılara ve zorluklara rağmen erken teşhis ve tedavi ile yaşama sarılmalarının bu hastalıkla yaşayan herkese umut olmasını istediklerini belirterek şunları söyledi; “ AS, bugün en sık görülen romatizmal hastalıklardan biri. Erken teşhisin hayati önem taşıdığı bu hastalık omurga, kuyruk sokumu kemiği ve leğen kemiğini birleştiren eklemleri etkiliyor. Şiddetli bel ağrılarına ağrı deyip geçilmemeli ve bir Romatoloğa gidilmeli. Hastalığın erken teşhisi ile kalıcı deformasyonların önüne geçilebileceğini anlatmak istiyoruz.”
Onlar başardı
Hareket Özgürlüktür etkinliğinde sahneye çıkarak partnerleriyle birlikte dans eden hastalar yaşadıklarını VATAN’a anlattı. 41 yaşındaki Şemsa Küçükgöde’ye bir yıl önce teşhis konulmuş. Eklem ağrılarıyla başlayan hastalık bir süre sonra daha büyük ağrılarla devam etmiş. “Ama ben şanslıydım kısa sürede teşhis konuldu” diyen Küçükgöde şu anda ilaç tedavisiyle normal hayatını sürdürüyor. Ama herkes onun kadar şanslı değil. Bir bankanın üst düzey yöneticiliğinden emekli olan Atilla Şerbetçioğlu tam 22 yıl dayanılmaz acılarla yaşamış. Şerbetçioğlu yaşadıklarını şöyle anlattı; “22 yıl sürdü işkence ilaçlar aldım iki kez ameliyat oldum. Ama hareket edemiyordum evde bile birilerinin desteğine ihtiyacım oluyordu. Ve 8 sene önce öğrendim ki ben bel fıtığı değil AS hastasıymışım. O günden beri düzenli olarak ilaç kullanıyorum hareket ediyorum. Artık kendi kendime istediğim her şeyi yapabiliyorum.” 30 yaşındaki Elif Nilay Özeroğlu da hastalıkla 9 sene önce tanıştığını anlattı. Eklemlerdeki şişme ve şiddetli ağrı şikayetiyle gittiği doktorların koyduğu teşhisle birlikte büyük bir karamsarlığa düştüğünü söyleyen Özeroğlu, “Önce 6 ay boyunca ağrıdan yataktan çıkamadığım zamanlar oldu. Ama ilaca ve tedaviye başladıktan sonra o günler geride kaldı” dedi.
‘Bedeli ağır oldu’
Deprem uzmanı Ahmet Mete Işıkara hastalığını şöyle anlatmıştı: Bu hastalıkla çok uzun yıllardır yaşıyorum. Artık hastalığımla dost olmayı öğrendim ama teşhisin ilk yıllarında çok zor günler geçirdim. Ayrıca tanının konması da çok uzun bir zaman aldı. O günlerde tedavi olanakları da çok kısıtlıydı ve maalesef rahatsızlığım ilerledi. Teşhisteki gecikme ve yanlış uygulamaların bedeli ağır oluyor.