Gazete Vatan Logo
GündemJİTEM var mı yok mu?

JİTEM var mı yok mu?

Ergenekon soruşturması nedeniyle adı sıkça tartışılan Erzincan Başsavcısı, JİTEM'i ortaya çıkarmıştı...

Ergenekon soruşturması nedeniyle adı sıkça tartışılan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, 1999’da Şırnak İdil’de görev yaparken başlattığı soruşturma neticesinde JİTEM’le (Jandarma İstihbarat Terörle Mücadele) ilgili ilk kez dava açılmasını da sağlamıştı. Kamuoyunda ilk JİTEM davası olarak bilinen ve Ergenekon’un asker kökenli ünlü isimlerinin de geçtiği soruşturmayı yürüten isim olan Cihaner, bunu belli bir noktaya kadar da götürmüştü.

Soruşturma nasıl açıldı?

JİTEM görevlisi itirafçı İbrahim Babat’ın Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun hazırladığı Susurluk Raporu’nda yer verilen, 16 Eylül 1989’da kaçırılarak infaz edilen Sevim, Hasan Utanç ve Hasan Caner adlı üç köylünün öldürülmeleriyle ilgili anlatımları üzerine savcı Cihaner aralarında Arif Doğan’ın da bulunduğu bazı şüphelilerle ilgili yeni soruşturma açmıştı. Doğan’a eşlik eden diğer zanlılar ise JİTEM’le çalışan itirafçılar İbrahim Babat, Adil Timurtaş, Mehmet Zahir Karadeniz, Lokman Gündüz, Abdülkadir Aygan, Faysal Şanlı, Recep Tiril, Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki ve Hayrettin Toka ile askerler JİTEM’İn kurucularından Binbaşı Cem Ersever, Jandarma Yüzbaşı Sinan Yaşar, Jandarma Kıdemli Başçavuş Şaban Bayram, Faysal Şanlı idi. Cihaner’in tayininin çıkmasından sonra da bu 11 itirafçı JİTEM’ci sanık olabildi. Çünkü Genelkurmay asker zanlılarla ilgili soruşturma izni vermemişti.

Genelkurmay: JİTEM yok

Cihaner’in başlattığı bu soruşturma sonunda Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve sadece itirafçıların yargılandığı davada önceki gün bir gelişme yaşandı. Genelkurmay Başkanlığı mahkemeye gönderdiği yazıda, JİTEM’in olmadığını belirtti. Mahkemeye ulaşan ve Genelkurmay Ceza Hukuk İşleri Şube Müdürü Hakim Albay Orhan Önder imzalı yazıda, “Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde kurulmuş (JİTEM) adında herhangi bir birim mevcut değildir” denildi.

Avcı: JİTEM tabelası var

Eski Diyarbakır Emniyet İstihbarat Şube Müdürü olan Hanefi Avcı Diyarbakır’da görev yaptığı dönemde JİTEM ekibinin Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı’nda çalıştığını, bu ekibin Vedat Aydın cinayetini işlediğini söylemişti. Hem de, Genelkurmay’ın “JİTEM yok” açıklamasını gönderdiği ve kendisinin tanık olarak dinlendiği davanın duruşmasında. Davanın 19 Temmuz 2009’daki duruşmasında tanık olarak talimatla ifadesi alınan bugünün Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, JİTEM elemanlarının Diyarbakır Asayiş Kolordu Komutanlığı’nda çalıştığını ve Kolorduda JİTEM tabelaları olduğunu söylemişti. Öldürülen Binbaşı Cem Ersever’in de JİTEM’de en etkin kişi olduğunu söylediği ifadelerinde Avcı, “JİTEM Güneydoğu’da yasadışı öldürme ve kaçırma eylemleri yapıyordu” demişti. 1984-1992 yılları arasında Diyarbakır İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yapan Avcı, ifadesinde şöyle demişti: “Diyarbakır’da JİTEM örgüt kurucusu ve üyeleri olan Arif Doğan, Cem Ersever, Aytekin Özer isimli şahıslar ve kod isimleriyle tanıştırıldığını öğrendiğim bir kısım kişilerle karşılaşıyordum. Diyarbakır Asayiş Kolordu Komutanlığı ve Diyarbakır Alay Komutanlığı içinde tahsis edilen yerlerde JİTEM levhaları bulunmaktaydı. Hatta bu şahıslar ile ilde yapılan muhtelif asayiş değerlendirmelerine JİTEM Komutanlığı görevlileri sıfatıyla katılmaktaydılar.”

Böyle bir birim yok

- Emekli Orgeneral Necati Özgen: JİTEM diye bir birim G. Kurmay’ın açıklamasında da belirtildiği gibi yoktur. JİTEM Jandarma İstihbarat Teşkilatı’nın baş harflerinin birleştirilmesinden oluşan bir birimdir. Benim zamanımda böyledi, şimdi de böyle. JİTEM denilen kuruluş normal jandarmanın istihbarat birimleridir. JİTEM diye sorulunca Genelkurmay bu cevabı verecektir. JİTEM’in açıklaması bu şekildedir, mevcut olan bir istihbarat teşkilatıdır, istihbarat dışında bir faaliyeti yoktur.

Uydurulmuş bir şey

- Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak: Her karargahta personel, istihbarat, harekat ve lojistik şubesi vardır. Jandarmada istihbarat teşkilatı ’Jandarma İstihbarat’ olarak bilinir ’JİT’ olarak adını kısaltabiliriz. Bu birim istihbarati faaliyet yapar, fakat harekat başka bir şeydir. Harekat yapanlar istihbaratın yapacağı işi yapmaz. JİTEM uydurulmuş bir şeydir. Sadece istihbarat faaliyeti yapılabilir ama harekatı yani terörle mücadeleyi onu yapacak başka bir birim vardır. Genelkurmay hukuğa en mahrem yeri olan STK’yı açtı. Adalete, hukuka olan saygısını gösteren ve STK’da aramaya izin veren Genelkurmay, ’JİTEM diye bir oluşum yoktur’ dediği zaman mı bilgi saklayan bir kurum oluyor. Genelkurmay Başkanı ’JİTEM yok’ diyorsa yoktur. TSK bu kadar şeffaftır.

Haberin Devamı