Gazete Vatan Logo

Japonya'yı karıştıran anlaşma!

Japonya'yı karıştıran anlaşma!

Başbakan Erdoğan, Japonya ziyaretinin son gününde Türksat 4A uydusunun teslim törenine katıldı. Uydu 15 Şubat’ta Kazakistan’dan uzaya fırlatılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya gezisinin son gününde Türksat 4A ve Türksat 4B uydularının yapıldığı Tokyo’daki Mitsuhishi Electric firmasının uydu üretim merkezini ziyaret etti. Erdoğan daha sonra yapımı tamamlanan Türksat 4A uydusunun teslim törenine katıldı. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin haberleşme kapasitesini 3 kat artıracak Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme uydularının üretimiyle ilgili çalışmalara 2011 yılının Mart ayında başlandığını belirtti.

Televizyon için önemli

Başbakan şunları söyledi:“Halen televizyon yayınlarımız ve uydu haberleşme sinyallerimiz Avrupa’nın tamamının ve Asya’nın büyük bölümüne ulaşıyor. Bugün teslim törenini gerçekleştirdiğimiz Türksat 4A uydusu sayesinde televizyon yayınlarımız ve uydu haberleşme sinyallerimiz, Afrika kıtasının da tamamına ulaşmış olacak”

Japonyayı karıştıran anlaşma


Yerli uydu üretecekler

Türksat 4A uydusunun, Japonya’dan Kazakistan’daki fırlatma üstüne götürüleceğini ve proton roketiyle 15 Şubat 2014’te uzaya fırlatılacağını söyleyen Erdoğan, Türksat 4B uydusunu da test süreçlerinin tamamlanması ardından bu yılın ikinci çeyreğinde uzaya fırlatmayı planladıklarını belirtti. Başbakan şöyle devam etti: “Bu tür projeler vesilesiyle Joponya’da bulunan mühendislerimiz, sertifikasyon, işbaşı eğitimlerine iştirak etmekte, uydularımızın entegrasyon ve testlerine bizzat katılmaktadır. Japonya’daki projenin tamamlanmasının ardından Türkiye’ye dönecek mühendislerimiz, TUSAŞ’ın (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.) tesislerinde kurulumu devam eden uydu montaj entegrasyon merkezinde, yerli uydu üretiminde görev alacaklar.

Nükleer santral anlaşması Japonya’yı karıştırdı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Tokyo temasları sırasında, Japon Mitsubishi şirketinin Sinop’ta yapılacak nükleer enerji santralinin inşaatını üstlenmesini öngören anlaşma imzalandı. Ancak anlaşma Japonya’da tartışmalara neden oldu. Tartışmaların nedeni ise anlaşmada yer alan ve Türkiye’ye uranyum zenginleştirme ve plütonyum çıkarma izni veren bir maddenin nükleer silahlanma konusunda endişe yaratması. Söz konusu maddeler nükleer santrallerde yakıt olarak kullanılabiliyor. Ancak belli bir yoğunluğun üzerine ulaştığında bu maddeleri nükleer silah olarak da kullanımak mümkün. Japon kamuoyunda öne sürülen itirazlarda böyle bir maddenin Japonya’nın nükleer silahlanmanın önlenmesini destekleyen tavrına aykırı olduğu ifade ediliyor. Şu anda tatilde olan Japonya parlamentosu açılır açılmaz anlaşma milletvekillerinin onayına sunulacak. Japonya’da yayımlanan günlük gazete Asahi Şimbun söz konusu oturumda anlaşmaya muhalefetten sert itirazlar geleceği yorumunu yaptı. Muhalefetteki Demokratik Japonya Partisi ile Japonya Restorasyon Partisi’nin de anlaşmaya karşı oy kullanacağı belirtiliyor. Erdoğan’a Japonya’da eşlik eden Enerji Bakanı Taner Yıldız ise “Türkiye’nin böyle bir talebi yok” dedi.

Japonyayı karıştıran anlaşma


Merdiven altı gazetecilik!

Turksat 4A uydusunun teslim törenine gazeteciler alınmadı. Otel lobisinde töreni izlemek isteyen gazeteciler lobinin dolu olması nedeniyle merdiven altında oturarak not aldı.

Haberin Devamı