Gazete Vatan Logo

Japon uzmana büyük tepki!

Japon bilimadamı bir tahmin yaptı, Türk uzmanları çılgına çevirdi...

Japon bilim adamı Fumio Kaneoko “İstanbul’da birkaç yıl içinde 7-7.5 büyüklüğünde deprem olacak” dedi, Türk uzmanlar “Böyle bir tahmin olmaz” diyerek karşı çıktı...

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde İstanbul yakınlarında 7-7,5 şiddetinde bir deprem olacağını belirterek, “İstanbul yakınlarında birçok bilim adamı yakın zamanda deprem olmasını bekliyor. Yakınlarda olması muhtemel depremin büyüklüğü 7 ile 7,5 şiddetinde olacak. Tabi deprem denizde meydana geleceği için tsunami etkisi oluşturacak. İstanbul daha çok etkilenecek, ama Bursa’da tsunamiden etkilenecektir” dedi. Kaneko’nun bu açıklamaları ise Türk deprem uzmanlarının tepkisine neden oldu.

TÜRK DEPREM UZMANLARI NE DİYOR?

50 yıla kadar suskun bir dönemimiz var

- Prof. Dr. Şerif Barış (Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı): Fumio Kaneko, sismolog değil. O, bazı bilim adamlarının Türkiye’de 3 yıl içerisinde deprem olacak açıklamalarını yansıtıyor. Oysa bu bana göre doğru değil. Bana göre Türkiye’de 7’den büyük depremler için henüz zamanımız var. Önümüzdeki 40-50 yıl içinde suskun bir dönem yaşayacağız. Olasılık olarak da Marmara’da 7’den büyük bir depremin olma ihtimali 30 yıl için yüzde 50’lerdedir.

Depremi bekleyen biziz onlar değil

- Doç. Dr.Oğuz Gündoğdu (sismolog. İstanbul Üniversitesi Öğretim görevlisi): Kaneko, afet yönetimi uzmanıdır. Bir parça anlamadığı şeyler üzerinde konuşmuş. Bir kere Kuzey Anadolu Fayı’nın kırılacağını düşündüğümüz için, doğrultu atılımlı faylar tsunami üretmezler. Tarihte olan tsunamiler ise genellikle deniz içerisinde olan heyelan karakterli tsunamilerdir. Depremin 30 yıl içerisinde her an meydana gelmesi ihtimali ise yüzde 62. Büyüklüğü 7 ve üzeri olacak.”

Deprem olasılığı yıllık yüzde iki

- Prof. Dr. Mustafa Erdik (Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü): İstanbul’da büyük bir depremin olma olasılığı yıllık yüzde 2’dir. Bu büyük bir olasılıktır. 7 üzeri büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Ne zaman olacağına dair ise hiç bir öngörümüz yok. 10 saniye sonra da, 10 yıl sonra da, 50 yıl sonra da olabilir. Tsunaminin Bursa’ya yansıması ile ilgili açıklamaları da doğru değil. Olursa İzmit sahil kesimine yansır ancak.”

ZAMAN VERMEK MÜMKÜN DEĞİL

Dr. Doğan Kalafat (Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü): Japon uzman tarih veremez. 1999 depremleri sonrasında, kırılmanın bittiği batı ucundan itibaren Marmara’da bir deprem bekleniyor. Bizim bilemediğimiz konu zaman. Zamanı vermemiz mümkün değil. Ama bu hiçbir zaman deprem olacak ya da olmayacak gerçeğini değiştirmiyor. Sonuçta burada tehlike var, önemli olan bunun 10 sene, 15 sene, 5 sene sonra olması değil, hazırlıklı olmaktır.

Haberin Devamı