Gazete Vatan Logo

Jandarmadan şok Soma raporu!

Jandarma ekipleri, 301 işçiye mezar olan Soma maden ocağında hava bacası olarak yapılan çıkıştan, kömür nakli yapıldığını belirledi. Tespitlerle ilgili fotoğraflar dosyada yer aldı.

Soma'daki ölüm ocağınını hava çıkış bacasından bile kömür çıkarılmış. Soma İlçe Jandarma Komutanlığı'nca olaydan 6 gün sonra yapılan incelemede Soma'daki madende hava çıkış bacasının kömür nakil bacası olarak kullanıldığı saptandı. Olay yeri krokileri ve fotoğrafları soruşturma dosyasına girdi. Jandarma tutanağında şu 4 tespit yer aldı:



1- Madenin güney istikametinde ana nakliye bacası bulunuyor. (Kömür ve malzeme nakil bacası, Hava giriş) 1 ila 1,70 metre ebatında kapı açıklığına sahip.

2-İkinci giriş, güney istikametinde ana nakliye bcası (Kömür ve malzeme nakil bacası, hava girişi) Ana nakliye bacası gibi 1 ila 1,70 metre ebatında açık.

3- Kuzeydeki üçüncü girişte üç ayrı bacanın varlığı belirtilerek şu bilgi kayıt altına alındı:

A- Üçüncü giriş, içinde iki aspratör bulunuyor. (Kömür ve malzeme hakil bacası, Hava çıkış) adında bacanın bulunuyor ve tel hasır ile kapalı.

B-Hava çıkış itribat bacası, sadece tamirat için giriş olarak gerektiğinde kullanılıyor. Kapısı kapalı ve kilitli.

C-Kömür nakil bacası olarak kullanılıyor. Hava çıkış olarak da kullanılmakta. Kapısı kapalı ve kilitli.

4- Son havalandırma ise maden ocağına ait olan idari binaya yaklaşık 6 bin 100 metre mesafedeydi. "Eski nefes" diye tanımlanan ve 2006'dan bu yana kapalı olan havalandırma toprakla kapalıydı.



'AYAK'TA YETERSİZ DENETİM '

Öte yandan faciaya ilişkin soruşturma, şüpheli ve müşteki ifadeleri ile derinleştiriliyor. Olaydan yaralı kurtulan, maden teknikeri Mehmet Uçgun, şüpheli sıfatıyla verdiği savcılık ifadesinde madende çalışan iş güvenliği uzmanlarının düzenli olarak ocakta 'ayak' diye tabir edilen yerlerde yeteri kadar inceleme yapmadıklarını söyledi. Olay sırasında A panosunda görevli olduğunu ve elektrik, enerji ve havalandırma sistemlerinin birden durduğunu belirten Uçgun "Sadece sorun olunca müdahale ediliyordu" dedi. Uçgun, kendisine kabloların patladığı bilgisi gelince A panosundaki havayı yönlendirmekte kullanılan tahliye kapılarını açtığını söyledi. Uçgun, gazın bize zarar vermemesi için bulunduğumuz ayağın kaçamak ağzına perde yaptırdım. ancak dumanı engelleyemedim. 50 metre kadar yürüdükten sonra olduğum yere yığıldım kaldım. Kurtarılışımı hatırlamıyorum" dedi.



'DİNAMİT PATLATILDI'

Sürdürülen soruşturmada ifade veren vardiya mühendisi Ertan Ersoy olay saatinden hemen önce yarım lokum dinamit ve bir adet kapsül patlatıldığını belirterek şunları söyledi: "Madende kontrollü dinamit patlatılır. Dinamit patlamasıyla çıkan karbon monoksit gazı nedeniyle o bölgede sensörlerde PPM değerleri en fazla 10 dakika yükselir. Daha sonra eski seviyesine gelir." (Sabah)

Haberin Devamı