Jandarma aşırı güç ve silah kullandı!
‘Hayata Dönüş’te askerlere 735 sene istendi!
F Tipi cezaevlerini protesto için başlatılan ölüm oruçlarına 2000’de yapılan ‘Hayat dönüş’ operasyonunda soruşturma yıllar sonra tamamlandı. Aralarında tabur komutanlarının da olduğu 157 jandarma için 735 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
15 yıl önce Türkiye’yi derinden sarsan ‘hayata dönüş’ operasyonuyla ilgili yargılamada yeni bir perde açıldı. Bayrampaşa Cezaevi’nde 12 mahkumun öldüğü, çok sayıda mahkumun da yaralandığı operasyonla ilgili 10 yıl boyunca hiçbir yargılama yapılmamıştı. Ta ki 2010 yılında açılan kamu davasına kadar. Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davayla 33 jandarma görevlisinin yargılanmasına başlanmıştı. Bu yargılama sürerken yine aynı yıl haklarında dava açılmayan bazı şüphelilerin de ölüm ve yaralama olaylarında sorumluluklarının bulunduğuna dair dilekçeler üzerine ayrı bir soruşturma daha başlatılmıştı. Bu soruşturma da tamamlandı ve mahkeme iddianameyi kabul ederek tam 157 jandarma personeli hakkında dava açtı.
Görevin ifası sırasında
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kaya’nın hazırladığı iddianamede, F tipi cezaevlerinin açılmasını protesto için başlatılan ölüm oruçlarına, Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’nün talebi ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın uygun görmesi ile İstanbul Jandarma Bölge Komutanlığı yönetiminde müdahale gerçekleştirildiği hatırlatıldı. 19 Aralık 2000’de başlayan operasyonda çıkan yangınlarda ve ateşli silahla 12 kişinin öldüğü, birçok kişinin de yaralandığının belirtildiği iddianamede, Savcı Kaya, operasyonda yer alan jandarma görevlilerinin kendilerine verilen görevin ifası sırasında görev sınırlarını aşarak aşırı güç ve silah kullandıklarına dikkat çekti.
‘Olası kastla öldürme’
Savcı jandarma görevlilerin bu şekilde 12 kişinin faili gayri muayyen şekilde ateşli silah mermileri ile ve çıkan yangınlarda yaralanıp ölümlerine, 29 kişinin yaralanmasına sebep olduklarını ifade etti. Savcılık operasyonda görev alan 157 jandarma görevlisi için “Olası kastla insan öldürmek ve kasten öldürmeye teşebbüs” suçlarından 501 yıldan 735 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. 140 jandarma personeli hakkında ise “yaralama, görevi kötüye kullanma, işkence yapma, kasten öldürme” suçlarından takipsizlik kararı verildi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi savcılık tarafından hazırlanan iddianameyi kabul etti.