Gazete Vatan Logo

Jandarma aşırı güç ve silah kullandı!

‘Hayata Dönüş’te askerlere 735 sene istendi!

Jandarma aşırı güç ve silah kullandı!

F Tipi cezaevlerini protesto için başlatılan ölüm oruçlarına 2000’de yapılan ‘Hayat dönüş’ operasyonunda soruşturma yıllar sonra tamamlandı. Aralarında tabur komutanlarının da olduğu 157 jandarma için 735 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

15 yıl önce Türkiye’yi derinden sarsan ‘hayata dönüş’ operasyonuyla ilgili yargılamada yeni bir perde açıldı. Bayrampaşa Cezaevi’nde 12 mahkumun öldüğü, çok sayıda mahkumun da yaralandığı operasyonla ilgili 10 yıl boyunca hiçbir yargılama yapılmamıştı. Ta ki 2010 yılında açılan kamu davasına kadar. Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davayla 33 jandarma görevlisinin yargılanmasına başlanmıştı. Bu yargılama sürerken yine aynı yıl haklarında dava açılmayan bazı şüphelilerin de ölüm ve yaralama olaylarında sorumluluklarının bulunduğuna dair dilekçeler üzerine ayrı bir soruşturma daha başlatılmıştı. Bu soruşturma da tamamlandı ve mahkeme iddianameyi kabul ederek tam 157 jandarma personeli hakkında dava açtı.

Görevin ifası sırasında

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kaya’nın hazırladığı iddianamede, F tipi cezaevlerinin açılmasını protesto için başlatılan ölüm oruçlarına, Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’nün talebi ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın uygun görmesi ile İstanbul Jandarma Bölge Komutanlığı yönetiminde müdahale gerçekleştirildiği hatırlatıldı. 19 Aralık 2000’de başlayan operasyonda çıkan yangınlarda ve ateşli silahla 12 kişinin öldüğü, birçok kişinin de yaralandığının belirtildiği iddianamede, Savcı Kaya, operasyonda yer alan jandarma görevlilerinin kendilerine verilen görevin ifası sırasında görev sınırlarını aşarak aşırı güç ve silah kullandıklarına dikkat çekti.

Haberin Devamı

‘Olası kastla öldürme’

Savcı jandarma görevlilerin bu şekilde 12 kişinin faili gayri muayyen şekilde ateşli silah mermileri ile ve çıkan yangınlarda yaralanıp ölümlerine, 29 kişinin yaralanmasına sebep olduklarını ifade etti. Savcılık operasyonda görev alan 157 jandarma görevlisi için “Olası kastla insan öldürmek ve kasten öldürmeye teşebbüs” suçlarından 501 yıldan 735 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. 140 jandarma personeli hakkında ise “yaralama, görevi kötüye kullanma, işkence yapma, kasten öldürme” suçlarından takipsizlik kararı verildi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi savcılık tarafından hazırlanan iddianameyi kabul etti.

Haberin Devamı

20 cezaevinde 32 kişi can verdi
Türkiye’de cezaevlerindeki bazı tutuklu ve hükümlülerinin F tipi hücre sistemine ve tecrit uygulamasına direnmek için 20 Ekim’de başlattıkları açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerine karşı, 19 Aralık 2000 tarihinde 20 cezaevinde aynı anda başlatılan ‘hayata dönüş’ operasyonunda, 2’si asker 30’u tutuklu 32 kişi ölmüştü.
Jandarma aşırı güç ve silah kullandı
İDDİANAMEDEN ÇARPICI DETAYLAR
5 kadın koğuşta yanarak öldü...
İddianamede olaylar sırasında 6 görevliye ait sicil numarasının yazılı olduğu 8 sayfalık bir tutanakta operasyonun seyrinin ayrıntılı şekilde anlatıldığı belirtildi ve çarpıcı detaylar yer verildi: “Açlık grevi nedeniyle sağlıkları bozulan hükümlülerin kurtarılması ve tedavilerinin sağlanması için müdahale başlatıldı, herhangi bir mukavemet yaşanmadan PKK örgüt mensuplarının bulundukları bölümden sevkler yapıldığı, TİKKO, DHKP-C ve MLKP örgüt mensubu tutuklu ve hükümlüler ise slogan atarak direniş gösterdi, teslim olmayacaklarını bildirdi, uzun ve kısa namlulu silahlarla ateş etti, alev makinesi haline getirdikleri mutfak tüplerini kullanarak yangın çıkardı ve eşyalarla barikat oluşturdu.”
‘Duvarlar delindi’
“Görevliler megafonla sesli uyarılar yaptı, çatıdan ve duvarlardan delikler açılarak, barikatlı kapılar kırılarak müdahale edildi. Havaya uyarı ateşi yapıldı, çıkarılan yangınlar söndürülmeye çalışıldı. Tutuklulardan Aşur Korkmaz kendisini yakıp görevlilere saldırdı, arkadaşları görevlilere ateş etti. Korkmaz yanarak öldü, kadın tutuklu hükümlülerin kaldığı koğuşun yatak ve eşyaları kullanılarak yangın çıkarıldı. Mahkumlar, yangında bulundukları bölümün kapısının içeriden kilitli olması nedeniyle kaçamadı, koğuşta 5 kadın tutuklu-hükümlünün yanarak öldükleri ve saat 20:30 da cezaevinde hakimiyet sağlandı.”
Jandarma aşırı güç ve silah kullandı
39 askere 12’şer kez müebbet isteniyor
Hayata Dönüş Operasyonu’nda kapsamında Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde de 39 erin yargılanması devam ediyor. 20 Nisan 2010’da açılan kamu davasında 39 şüpheli jandarma görevlisi, ‘Görev sınırını aşarak gayri muayyen şekilde birden çok adamı öldürmek’ suçundan 12’şer kez müebbet, 29 tutukluyu öldürmeye teşebbüsten 29 kez 9 yıldan 15 yıla kadar hapsi cezası istemiyle yargılanacak.

Haberin Devamı

Emekli binbaşı Bingöl de şüpheli
Dönemin Bayrampaşa Cezaevi Jandarma Taburu İstihbarat Subayı olarak görev yapan emekli binbaşı Zeki Bingöl de iddianamenin şüphelileri arasında yer alıyor. Bingöl, Bakırköy’de süren davada tanık olarak ifadeye çağrılmış ama gitmemişti.

Haberin Devamı