Gazete Vatan Logo

İzmir'e güzel haber!

O havalimanı yeniden yapılacak...

Havalimanı işletmecisi TAV, İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'ni köhne görünümünden çıkaracak imzayı attı.

TAV Havalimanları, İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'ni yıkıp, iki katı büyüterek 250 milyon Euro'ya yeniden yapacak, 2032 yılına kadar 610 milyon Euro vererek, işletecek. Yatırımla İzmir'in 10 milyon yolcu kapasitesinin 30 milyona çıkması hedeflendi. TAV Havalimanları, beş yıl önce İzmir Adnan Menderes Dış Hatlar Terminali'nin yap işlet devret modeliyle almıştı. Bu kez İç Hatlar Terminali'ni iki kat büyütmek ve 2032 yılı sonuna kadar işletmek için Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile sözleşme imzaladı. Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde yapılan törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ile TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sami Şener ile çok sayıda davetli katıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'de 2020 yılında 25 milyon yolcuya ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Bugün İzmir'in `35 İzmir 35 Proje'sinden birini daha gerçekleştirmek üzere buradayız. Yüklenici firma TAV Havalimanları, dış hatlar terminali 15 ay gibi rekor bir sürede yaptı. İç Hatlar Terminali de bunun hemen ilerisine aynı hizaya yapılacak. Bunun iki kat büyüklüğünde bir terminal olacak. Bu terminali yaptığımız zaman İzmir Adnan Menderes Havalimanı, 25 milyon yolcuya hitap edecek. EXPO 2020 adayı İzmir'i dikkate aldığımızda bunun ne anlama geldiğini İzmirliler çok iyi anlayacaktır. Bu İzmir'in geleceğine yapılan yatırımdır. 2020 EXPO olsun ya da olmasın İzmir büyümeye devam edecek. Burası TAV'ın işletmesinde bir havalimanı. TAV İstanbul ve Ankara havalimanlarını da işletiyor. Yurtdışında 10'a yakın havalimanı işletiyor. Bu Türk havacılığının büyük başarısıdır. 2003 yılından önce böyle şeyler yoktu. Havaalanlarımızın bırakın büyütülmesi ve yenilerinin ilave edilmesini, mevcutlar kapatılıyordu. 46 havalimanından 25'i çalışıyordu. İzmir'de iç ve dış hatlar tıkış tıkıştı. 2 milyon 200 bine, hem iç hem dış hat yolcusuyla ancak erişebilmiştik. Bugün 7.5 milyonu aştık. 2020 yılında rahatlıkla 25 milyon yolcuyu göreceğiz. Bu terminali büyütmezsek böyle EXPO'da 30- 40 milyon yolcu geldiğinde ne hale düşeriz."

"20 AYDA BİTİRELİM PIRIL PIRIL TESLİM EDELİM"

Bakan Binali Yıldırım, TAV Havalimanları'ndan, İç Hatlar Terminali'nin 20 ayda tamamlanmasını isteyerek, şunları söyledi:

"Bunları yaparken bütçeden kaynak ayıramazdık. 2003 yılından beri havacılıkla ilgili yatırımlarda kamu özel ortaklığını ön plana aldık. Bütçeden yaptığımız yatırımların daha fazlası bütçe kaynaklarını kullanmadan yap- işlet- devret kamu -özel sektör ortaklığı ile gerçekleşti. Yatırım miktarı, 2 milyar dolara ulaştı. 250 milyonluk kısım ilk iki yılda tamamlanacak. 20 yıl boyunca işletilecek. İşletmeci buraya yaptığı yatırımın karşılığını almış olacak. Devlet de 2 milyar liralık kira geliri elde edecek. Güzel iş hem cepten para çıkmıyor, hem iki misli büyük yeni bina yapılıyor. Acemiler için fena bir proje değil. İzmir'in çok modern, kapasitesi genişlemiş, İzmir'in büyüklüğüne yakışır, İzmir hakkında fikir elde edecekleri, etkilenecekleri bir havalimanı meydana gelecek. İzmir'e ülkemize hayırlı olsun. Bu inşaat tamamlandığında havalimanı Ankara'nınkinden büyük hale geliyor. Ama Ankara'nın da ihtiyacı olacak orayı da büyüteceğiz. `İki yılda yapacağız' dedi yüklenici. İki yıl biraz uzun değil mi? İzmirliler hizmet için çok bekledi. İzmir'in kayıp yılları var. Gelin bunu 20 aya bağlayalım, ne dersiniz? Birincisi 15 ayda bitmişti, 20 ayda da bu terminali bitirelim. Pırıl pırıl İzmirliler'in hizmetine sunalım."

"UÇAĞA BİNMEK VEZNECİLER-BEŞYÜZEVLER MİNİBÜSİNE BİNMEKTEN FARKSIZ"

Bakan Yıldırım, yolcu sayısı bakamından dış hatlarda yüzde 9, iç hatlarda yüzde 15, transitte ise yüzde 20 artış olduğuna dikkat çekerek, uçağa binmenin Vezneciler-Beşyüzevler minibüsüne binmekten farksız hale geldiğini söyledi. Bakan yıldırım, şöyle konuştu:

"Havacılıkta Türkiye büyük başarılara imza attı. İki merkezden 25 merkeze sefer yapılıyordu, tek havayolu vardı. Şimdi yedi merkezden 47 noktaya uçuş yapılıyor. İnşa halinde dokuz havalimanı var. 120 ülkeyle hava anlaşmamız vardı. 60 dış noktaya sefer yapılıyordu 174 noktaya sefer yapılıyor. Dünyanın her yerine sefer yapar hale geldik. Geçen yıl 110 milyon yolcu sayısına çıktık. Bu yıl 110 milyonu aşıyoruz. Dış hatlar yüzde 9, iç hatlar yüzde 15 transit yolcuda yüzde 20 artış oldu. Bu dokuz yıl Türk havacılığının özel sektörde küresel markaları oldu. 14 memlekette havalimanı işletmeciliği yapan Türk firmaları var. Havacılık sektöründe pazar da büyüyor. 2 milyar civarında bir pazar iken, 15 milyarın üzerine çıktı. Türk Hava Yolları dünyada 10'uncu, Avrupa'da 4. sırada. Dünyanın her tarafından bayrağımızı dalgalandıran bir markamız var. 15 milyon vatandaş ilk kez uçağa indi. Bugün uçak biletleri 2003 yılındakinden daha ucuz. Neden? Rekabet ve seçenek olduğu için. Eskiden uçağa binen yolcuların yarısı birbirini tanıyordu, şimdi kimse kimseyi tanımıyor. Çünkü herkes uçağa biniyor. Uçağa binmek Vezneciler-Beşyüzevler minibüsüne binmekten farksız hale geldi. Havayolu halkın yolu oldu."

KIRAN KIRANA PAZARLIK

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, iç hatlar terminalini 1987 yılında işletmeye başladıklarında 528 bin 16 olan iç ve dış hat yolcu sayısının 2002 yılında 960 bin olduğuna, 2010 yılında ise 5 milyonu aştığına dikkat çekerek, İç Hatlar Terminali'nin ihale ilanına İzmir'in kurtuluş günü olan 9 Eylül 2011 tarihinde çıktıklarını, 17 Kasım'daki ihaleye katılan üç firma ile 10 tur kıran kırana bir pazarlık yaptıklarını sonunda devletin lehine en yüksek kira bedelini teklif eden TAV Havalimanları ile 2030 yılına kadar işletme için anlaştıklarını anlattı. Birdal, 610 milyon Euro kiralama bedeli, 100 milyon Euro KDV ve 250 milyon Euro yatırım ile birlikte yaklaşık 1 milyar Euro'luk ekonomik değer kazanıldığını vurguladı.

"İZMİR'DE ÇOK GÜZEL HAREKETLER OLACAKTIR"

TAV'ın Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, İzmir'in iç hatlar konusunda ciddi sıkıntı yaşadığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"İzmir İç Hatlar Terminali konusunda ciddi sıkıntı yaşamaktaydı. Dış Hatlar Terminali sorununu çözmüştük. Orayı yap işlet devret modeliyle çalıştırıyoruz. Üç yıl sonra devlete iade edip kiralama sözleşmesi yapacaktık. Türkiye'deki terminallerin devletin kasasından tek kuruş çıkmadan özel sektöre yapılması ilke edinildi. Bu iç hatlar yolcu geliri ile yürümüyordu. İç ve dış hatları birleştirmek gerekiyordu. Bakan'ın bir talimatı DHMİ pratik düşünce tarzıyla bürokratik engeller kaldırıldı ve bürokratik dezavantajlar avantaja çevrildi. 250 milyon yatırım bedeli ile inşaata başlanacak hale getirildi. 24 ay gibi kısa sürede yapacağız. 2014'ün Şubat'ına Mart'ına burayı teslim ederiz. Bakan İzmir'e milletvekili olduğu zaman İzmir'in makus talihini yeneceğini düşünmüştüm. Bakan'ın buradan milletvekili olması bir Başbakan'ın milletvekili olması kadar önemli bir şey. Yatırımlar İzmir'de iki misline çıkacaktır. Ancak her kurum, sivil toplum kuruluşu Bakanlığa destek olmalı. Biz buna güvenerek aldık bu terminali. İzmir'de çok güzel hareketler olacaktır. İzmirliler'in destek vermesini temenni ediyorum. İzmir daha fazla turist ağırlayacaktır. Turizm potansiyeli 100 bin yatağa çıkacaktır. İstanbul'un İstinye Park'ının Balçova'ya kurulması için işlemler başladı. İstanbul'un en güzel işyerlerinden biri, dünya markalarını içinde barındıran İstinye Park İzmir'e gelecek."

İç Hatlar Terminali'nin yapımı, Dış Hatlar Terminali ile birlikte 2032 yılı sonuna kadar işletilmesine ilişkin sözleşme, Bakan Yıldırım, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener tarafından imzalandı. Bakan Yıldırım işadamlarına ve yabancı yatırımcılara hizmet verecek olan yeni CIP Salonu'nun açılışını da yaptı.

"KENTİN GİRİŞ VE ÇIKIŞI OLAN HAVAYOLLARINDA İZLENİM ÇOK ÖNEMLİ"

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, DHA'ya yaptığı açıklamada İzmir'de altı yıldır Dış Hatlar Terminali'ni işlettiklerini belirtip, iç ve dış hatların aynı işletmecide ve tek bina şeklinde olmasının önemini vurgulayarak şöyle konuştu:

"İç ve dış hatların aynı işletmecide olması ve binanın aynı olması büyük avantaj sağlıyor. Transfer yolcu sayısı ciddi artıyor. Zaten İzmir, havacılık sektörü açısından istenilen yerde değil. İki katı bir bina yapılacak. Dış hatlar transit yolcularla beslenecek. İzmir'de 40 bin yatak 100 bin yatağa çıkacak. Turizmde de en eski merkezlerinden biri burası ama önemini kaybetmiş durumda. Havalimanlarının yapılışı ile birlikte bu önemini yeniden kazanacaktır. Kentlerin giriş kapıları çok önemli yerler ilk izlenimi son izlenimi buralarda alıyorsunuz. Yolcu konforuna çok dikkat edilmeli. Kesintisiz seyahat imkanına sahip olunmalı. İzmir uçacak. 10 milyon yolcunun 2030 yılı itibariyle 30 milyon olacağına inanıyoruz."

Haberin Devamı