Gazete Vatan Logo

İzmir’de Silivri manzaraları!

Dışarıda protesto içeride arbede...

Askeri casusluk davasının ilk duruşması dışarıda protesto, içeride avukatlar ile jandarma arasındaki arbedeyle başladı.

İZMİR’de 49’u muvazzaf asker, 79’u tutuklu toplam 357 sanığa açılan ‘askeri casusluk’ davası başladı. 1500 polis bir gün önceden adliye çevresinde güvenlik önlemi alırken, bariyerler, tel örgüler yerleştirildi. Adliye önünde yaklaşık 2 bin kişi protesto gösterisi yaptı. Listede adı olmadığı gerekçesiyle duruşma salonuna alınmayan tutuksuz sanık avukatlarıyla güvenlik güçleri arasında da arbede çıktı. Bir avukatın cübbesi yırtıldı. Avukatlar daha sonra içeri alındı.

Tümgeneral Öztürk geldi

Avukatların sanıklarla görüşüp görüşmemeleri konusunda avukatlar ile jandarmalar arasında kısa süreli bir gerginlik de yaşandı. Sanıklar da avukatlara alkışlı destekte bulundu. Tutuksuz sanık Hava Kuvvetleri Komutanlığı Dışişlerinden Sorumlu Hava Pilot Tümgeneral Atilla Öztürk de salonda hazır bulundu. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele’nin da bulunduğu 200 tutuksuz sanık katılmadı.

‘İntihara teşebbüs ettim’

Tutuksuz sanıklardan Dilek Günal, gözaltındayken intihara teşebbüs ettiğini, bu olaya adını karıştıran Bilgin Özkaynak ile herkesten davacı olduğunu, çok korktuğunu, çocuklarının bile kendisine saygı göstermediğini söyledi.

Sanık avukatlarından Murat Ergün, “Müvekkilim sanıklarla göz teması bile sağlayamıyoruz” diyerek tepki gösterdi.

Mahkeme, yargılamaya yetkili olmadığı yönündeki itirazları ve Kıbrıs’ta görevli Binbaşı İsmail Çoban’ın yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması taleplerini reddetti. Duruşmada, 2 bin 700 sayfa iddianamenin okunmasına başlandı. Duruşma bugüne ertelendi. İddianamede, asker ve MİT üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kişinin fişlendiği iddia ediliyor.

CHP’li vekiller: Kapanış davası

Duruşmayı 9 CHP milletvekili de izledi. CHP’li Özgür Özen, “Bu davanın Balyoz, Ergenekon, 28 Şubat gibi diğer siyasi davalardan farklı olarak bir son hesaplaşma, kapanış davası olarak görüldüğünü düşünüyoruz. Birbirlerini hiç tanımayan kişilerin evlerinden aynı deliller, CD’ler çıkıyor” diye konuştu.

Gelirim 100 binden fazla

Çetenin lideri olduğu iddiasıyla yargılanan Bilgin Özkaynak, sabıkası bulunmadığını, evli, iki çocuğu bulunduğunu, denizcilikle ilgili her şeyle uğraştığını, aylık gelirinin 100 bin TL’nin üzerinde olduğunu söyledi.

Haberin Devamı