Gazete Vatan Logo

İvet Bahar kimdir? İşte Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk Türk bilim insanı İvet Bahar hayatı

Dünyanın en seçkin bilim kurumlarından Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçilen İvet Bahar internette gündem oldu. 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk kadını Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçildi. Prof. Dr. İvet Bahar, ABD'nin Kovid-19'a çare olacak bir ilaç geliştirme projesinde çalışıyor. Peki, İvet Bahar kimdir? İşte İvet Bahar'ın çalışmaları ve biyografisi...

İvet Bahar kimdir? İşte Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk Türk bilim insanı İvet Bahar hayatı

Dünyanın en seçkin bilim kurumlarından Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'nin 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk kadını 'üye' olarak seçildi. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İvet Bahar, ilaç tasarımları üzerine çalışıyor. Peki, İvet Bahar kimdir? İşte İvet Bahar biyografisi...

Dünyanın en prestijli bilim akademisi Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'nin 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk bilim kadını, üyeliğe seçildi. Akademinin 190'ı Nobel ödüllü, toplam 2 bin 900 üyesi bulunuyor.

İVET BAHAR KİMDİR?

Prof. Dr. İvet Bahar, 1958 yılında doğdu.Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans yaptı.İstanbul Teknik Üniversitesi'nde doktora eğitimi tamamladı.

Gauss Ağ Modeli ve Anizotropik Ağ Modeli ile ilgili çalışmalar yaptı. Prof. Dr. Bahar, Pittsburg Üniversitesi'nin İlaç Tasarımı bölümünde de başkan yardımcılığı görevini sürdürüyor.

Prof. Dr. İvet Bahar, 2004 yılından bu yana Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar ve Sistem Biyoloji bölümünde Kurucu Başkanı ve Seçkin Profesör olarak çalışmalarına devam ediyor.

Haberin Devamı

Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (EMBO), Bilim Akademisi (BA) ve Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Fiziksel ve Mühendislik Bilimleri inceleme kurulu üyesi olan Prof. Bahar'ın, hesaplamalı biyolojide 250’den fazla makalesi bulunuyor.

Çalışmaları ile moleküler biyolojide yeni ufuklar açan, proteinlerin, yapısal etkileşimlere ve mutasyonlara adapte olmak dinamiklerini kullanma yeteneği olduğunu ortaya koyan Prof. Bahar, son yıllarda yaptığı çalışmaları ile nörodejeneratif hastalık ve uyuşturucu bağımlılığı ile mücadelede yeni perspektifler sağlamıştır.

Prof. Dr. Bahar, 2016 yılında da ABD Başkanı Barack Obama'nın davetlisi olarak Beyaz Saray'a konuşmacı olarak davet edilmiş ve "Çok Ölçekli Modelleme ve Biyolojide Büyük Veri" başlıklı konuşmasında, 'süper bilgisayar' teknolojisi ile daha önce yapılamayan, ilaç tasarımlarında da kullanılan moleküler ve hücresel düzeydeki simülasyonların nasıl daha hızlı ve doğru bir şekilde yapılabileceğini anlattı.

Haberin Devamı