İTO’da rüşvet tartışması!
İzmir Ticaret Odası (İTO) Kasım ayı meclis toplantısında İTO Başkan Ekrem Demirtaş ile meclis üyesi Vasfi Çakıroğlu arasındaki rüşvet tartışması yaşandı.
Meclis toplantısının bütçe oylamasında söz alan Meclis Üyesi Vasfi Çakıroğlu, yönetim kurulunda meclis üyeliğinin nasıl düşürüleceğinin konuşulduğunu iddia etti. Çakıroğlu oda mülklerinin 15 yıl kirasız verilerek Oda’nın gelirden mahrum bırakıldığını savundu. Çakıroğlu ayrıca odanın mülklerinin İTO Başkanı Ekrdem Demirtaş’ın iş ilişkisi bulanan şirket ve kuruluşlara kiraya verildiğini iddia ederek Demirtaş’tan bu sorulara yanıt vermesini istedi.
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise Çakıroğlu’nun kendisini hapishaneyle tehdit ettiğini belirterek, "Herkesin herkesi (yargıya) şikayet etme hakkı vardır. Mahkemeye de çıkarız alnımız ak. Hapishaneden de korkmayız. Çakıroğlu bizi hapishaneyle tehdit ediyor. Genel Sekreter Vekili Makbule Uğursan’ın yazılı ifadesi var. Telefon ediyor, oda hesaplarının internette yayınlanmasını istiyor. Olumsuz yanıt alınca da ’Başkan bunun hesabını Buca Cezaevi’nde verecek’ şeklinde çirkin bir ifade kullanıyor. Çok ayıp. Böyle bir şey olur mu? Bu işin artık çivisi çıktı." diye konuştu.
Demirtaş, sözlerinin devamında Meclis Üyesi Vasfi Çakıroğlu’nun kendisinde kürsüde rüşvet istediğini belirterek, "Mecliste konuşmaması için arkadaşınız benden para istedi." diyerek "Öyle değil mi? Coşkun Yolgörmez ve Necip Kalkan’ı şahittir. Meclis üyeliğini çıkar için kullananlara engel olacağım. Hayatım boyunca böyle tehditlere pabuç bırakmadım" şeklinde devam etti. Vasfi Çakıroğlu ise oturduğu yerden ’Şahitlerin çıkıp konuşsun" derken Meclis Başkanı ve bazı üyeler, "Burası mahkeme mi, neler tartışılıyor" diye tepki gösterdi. Demirtaş’ın ardından cevap hakkı doğduğunu gerekçe göstererek kürsüye tekrar çıkan Çakıroğlu ise Demirtaş’ı iddialarını kanıtlamaya çağırdı. Kullandığı ifadeler nedeniyle Demirtaşla mahkemede hesaplaşacaklarını belirten Çakıroğlu, "Ellerindeki kayıtları ortaya koysunlar. Bugüne kadar mesnetsiz, bilgisiz, belgesiz çamur atma seviyesizliğim söz konusu değildir." diye konuştu.
Meclis Başkanı Necip Kalkan ise, ’rüşvet’ gibi bir kelimenin İTO’nun 125 yıllık tarihine yakışmayacağı gerekçesiyle tutanaklardan çıkarılması için oylama yaptı, kelimenin çıkarılması oy çokluğu ile kabul edildi. Meclis toplantısında bir başka gündem konusu ise Kordon esnafının İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yaşanan anlaşmazlık oldu. Demirtaş, Kordon esnafının 6 Aralık’ta iş yeri kapama eylemi yapmaktan vazgeçmesini istedi. Demirtaş, "Uygun bulursanız bundan vazgeçin. Başkanla diyalog sağlayalım. Kordon İzmir’in yüz akıdır" dedi. Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı’nın da izlediği mecliste İTO Meclis Üyesi ve Kordon esnafı Adnan Koç Kordon esnafı olarak kavgadan değil diyalogdan yana olduklarını söyledi. Koç, "Kordon İzmir’in simgesidir. Başkan, Bornova Belediye Başkanlığı döneminde çıkan bir yangından kaynaklı çekiniyor. Biz 85 santimetre tente istiyoruz. Uzlaşmadan yanayız. Eylemden önce diyalogla çözülmesinden yanayız. Kordon kazanırsa İzmir kazanır." dedi.
2003’te kruvaziyerden sıfır pay alan İzmir’in Türkiye’nin 2. önemli kurvaziyer limanı haline geldiğini anlatan Demirtaş, gelecek yılki turist hedefinin 500 bin olduğunu söyledi. Demirtaş, "Başarı hikayemiz dalga dalga yayılıyor. Yeni liman yapıldığında 3 milyon yolcu hedefliyoruz. 2011 yılında, 221 gemi ile 491 bini aşkın yolcu gelecek. Daha önce sayı 460 bindi. İspanyol Pullmantur 15 sefer koyma kararı aldı. Böylece sayı arttı. Haftaya Salı günü Cannes’a gidiyoruz. Orada yeni hatlarla ilgili projemizi sunacağız. Demirtaş ayrıca, 2011 çalışma programında Reji Projesi’ni gerçekleştireceklerini, Kemeraltı’nda han satın alarak halıcı ve diğer İTO üyelerinin kullanımına sunacaklarını sözlerine ekledi.