Gazete Vatan Logo

İtalyan Parlamentosu Türkiye'yi tartışıyor

İtalyan Parlamentosu'nda Türkiye'nin tartışıldığı oturum sona erdi. Parlamentoda söz alan parti temsilcilerinin çoğu, Türkiye'ye 17 Aralık'ta tarih verilmesinden yana olduklarını dile getirdiler

İtalyan Parlamentosu'nda Kuzey Birliği Partisi Milletvekili Alessandro Ce ise, "Türkiye'nin üyeliğine kesinlikle karşıyız" dedi. Kuzey Birliği Partisi, Türkiye aleyhindeki tavrını zaten uzun süre önce ortaya koymuştu.

Ce, yaptığı konuşmada, "Ermeni soykırımını tanımayan, azınlıkların hakkına saygı duymayan bir ülkeyi nasıl alırız. Nüfusu şu anda 70 milyon, 10 yıl içinde 90 milyon olması bekleniyor. Hepsi Müslüman. Hristiyan bir AB mi, yoksa Müslüman bir AB mi istiyoruz?" dedi.

Türkiye'nin demokratik bir devlet olmadığını iddia eden Ce, "Türkiye'de düşünce ve ibadet özgürlüğü yok. Başkanları, çok değil bundan birkaç yıl önce milliyetçi bir şairin şiirini okuduğu için hapis yattı. Okuduğu şiir çok mu Avrupa'ya yönelikti?" dedi.

Bölücübaşı Abdullah Öcalan'ı İtalya'ya sokan milletvekili olarak tanınan Ramon Mantovani de, Komunist Hareket Partisi adına yaptığı konuşmaya, "Biz Türkiye'nin AB üyeliğine destek veriyoruz. Türkiye'ye 17 Aralık'ta tarih verilmesine destek veriyoruz. Ancak Türkiye'de yaşanan Kürt sorunu üyelikten önce çözülmezse, AB bu sorunu iç işi haline getirecektir. Kürtler hala azınlık olarak tanınmamış durumda. Dillerini konuşabilmeleri konusunda atılan adımları takdir ediyoruz ama yeterli değildir. Türkiye AB'ye tam üye olmadan bu sorun halledilmelidir, yoksa AB kendi topraklarında kürt halkının kanın dökünülmesine seyirci kalacaktır" dedi.

Yeşiller partisi için söz alan Pier Paolo Cento da aynı merkezli konuşmasında, "Öcalan meselesi Türkiye ile İtalya arasında kapanmamış bir konudur. Öcalan tek başına bir adada hapistedir ve durumu konusunda bilgi yok. İşkence görmekte" diyerek Kürt sorunun sembolü haline gelen teröristbaşı Öcalan meselesinin çözüldüğünde Türkiye'nin üyeliğinin tanınması gerektiğini savundu.

Yeni Hristiyan Partisi'nin temsilcisi de, Türkiye'nin kalabalık Müslüman nüfusuna ve insan hakları defterinin kötülüğüne dikkat çekerek, açıkça 'karşıyız' dememekle birlikte, Türkiye'nin üyeliğinin çok problemli olduğunu ifade etti.

İtalya Parlamentosu'nda yapılan Türkiye'nin üyeliği konulu oturumu değerlendiren Kuzey Birliği Partisi Milletvekili Roberto Calderoli, "Türkiye'nin üyeliği, tarihe karşı, Hristiyan köklerimize ve ekonomiye karşı işlenmiş bir suç olur" dedi. Fini'yi, Türkiye'yi desteklediği için eleştiren Calderoli, "Fini şimdiye kadar savunulanın tam tersi bir tavır ortaya koydu. Kendi söyledikleriyle de çelişkili davranıyor" diyerek, Türkiye'nin üyeliğinin İtalya ve AB için son derece zararlı olacağını iddia etti ve partisinin bu konuda elinden gelen herşeyi yapacağını belirtti.

Haberin Devamı