İtalya İstanbul'u konuştu
İstabul'da yaşanan çifte bombalı sladırılar kısa süre önce teröre 19 vatandaşını kurban veren İtalya'da derin üzüntü ve endişe yarattı
Başta Parta a Porta, Primo Piano, Excalibur gibi açık oturum programları olmak üzere tüm kanallar, İstanbul'da yaşanan saldırılara geniş yer vererek tüm gece İstanbul ve terörü tartıştı. Batı'nın doğudaki en uç sınırı olarak görülen Türkiye'de yaşananların yavaş yavaş Avrupa'nın iç kesimlerine de sıçramasından endişe edildiği ifade edildi.
La repubblica gazetesi, "İstanbulda bir katliam daha" diyerek manşetten verdiği haberde, "Boğaziçi'nde yeni bir katliam. Bu Ortadoğu'daki çatışmaların kapımıza yaklaştığının habercisi" denildi. "Kısa sürede iki kez vurulan metropol İstanbul'da iki dünya birarada yaşıyor. Ordu ve halkın büyük çoğunluğunu oluşturan ve laikliğiyle gurur duyan kesim ve İslam'a daha yakın olanlar. Türkiye bu iki dünya arasındaki dengeyi kurabilmiş bir ülke. Hiç bir güç, zorla da olsa bu dengeyi kolay kolay bozamaz" yorumu yapan gazete, olaya 5 sayfa ayırdı. Görgü tanıklarına ve halkın "asıl dinsiz bunlar" haykırışlarına yer veren La repubblica yazarı Mario Levi'nin saldırılar hakkında yaptığı yoruma da yerverdi.
Levi, yazısında olay anını anlatırken "Deprem sırasında yaşadığımız gibi bir korkuydu" diyerek İstanbullular adına felaketi anlattı. La repubblica, "Türkiye'de kırmızı alarm" başlığıyla verdiği bir başka haberde Türkiye'nin yeniden olağanüstü hal durumuna geçtiğini ve bunun Avrupa yolunda ilerleyen ülke için bir geri adım olduğu yorumunu yaptı. "AB yolunda büyük adımlar atan Türkiye'nin imajı yeniden değişiyor. El kaide'nin istediği de bu" denildi. Ömer Madra'nın "El Kaide ağı Türkiye'nin AB yoluna çelme takmaya çalışıyor" yorumuna da yerverdi.
La stampa, "İngiltere karşıtı eylem. İstanbul'da cehennem" diyerek verdiği haberde, Başbakan Erdoğan için "Erdoğan radikal İslamcıların düşmanı sayılmamak için fazla ılımlı bir İslam politikası izliyor" denildi. "Türkiye neden hedef ülke haline geldi" sorusuna cevap arayan gazete, "Nüfusunun yüzde 98'i Müslüman olan, Allah adına Atlantik'ten Asya'ya dünyayı fetheden Osmanlı İmparatorluğu'nun vatanı, halen İslami kökenli bir parti tarafından yönetilen Türkiye'nin hedef olmasında ideolojik bir hata var gibi görünüyor. Ancak durum öyle değil" yorumunu yaptı. Erdoğan'ın radikal İslamcılarla arasına mesate koymaya dikkat ettiğini belirten gazete, "İstanbul'a yapılan saldırılar AK Parti hükümetinin izlediği ılımlı politikaya karşı yapılan bir tehdit, bir uyarıdır" dedi.
Corriere della Sera, "İstanbulda bir katliam daha... İtalya da alarma geçti" "istanbul'da yine ölüm" diyen Corriere della Sera, görgü tanıklarının ve Türk aydınlarının saldırlarla ilgili görüşlerine geniş yer verdi. Bir gencin "Medeniyetler arasında bir köprüyüz. Bizden nefret ediyorlar" sözlerini başlığına taşıyan Corriere della Sera, "Avrupa yanımızda olduğunu söylüyor, sonra da buraya gelinmemesi gerektiğini söylüyor" diyerek Türk halkının kendini yalnız hissettiğini ve Avrupa'dan gerçek bir destek hissetmediğini belirtti. Gazete, Ferai Tınç ve Ferzan Özpetek'in görüşlerine de yer verdi. Özpetek, "Artık sabahlar huzurlu değil. Korkuyla uyanıyoruz" dedi ve Roma'da yaşamasına rağmen istanbul'daki acıyı aynı şekilde hissettiğini ifade etti.
Il Messaggero, "İstanbul'da İngilizler'e saldırı. Bütün dünyada terör korkusu" diyerek verdiği haberde, İstanbul'da yaşanan saldırıları sadece Türkiye'deki İngiliz hedeflere değil tüm batıya karşı yapılmış bir saldırı olarak niteledi ve tüm Avrupa'da güvenlik önlemlerinin en yüksek düzeye getirildiğini belirtti. "İstanbul Türk 11 Eylül'ü ile sarsıldı" diyen gazete, bütün dünyanın saldırıyı şiddetle kınadığına değindi ve dünya liderlerinin mesajlarına yer verdi. Hükümetin, halkı metanet ve sükunete davet ettiğini belirten gazete, "Türkiye ayakta kalmayı başaracaktır" dedi.