İstinaf mahkemesi nedir, istinaf mahkemesi ne demek? Pınar Gültekin davasında karar istinafa taşındı!
Muğla'da öldürülen üniversite öğrencisi Pınar Gültekin davasında tartışma yaratan karar istinafa taşındı. Peki, İstinaf mahkemesi nedir, istinaf mahkemesi ne demek?
Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı, üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i (27) boğduktan sonra varile koyup yakan Cemal Metin Avcı'nın (32) 'canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme' suçundan yargılandığı davada aldığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının haksız tahrik indirimi uygulanarak 23 yıla düşürülmesi ve kardeşi Mert Avcı'nın beraat kararlarının istinaf mahkemesine taşındığını açıkladı.
İstinaf mahkemesi nedir, istinaf mahkemesi ne demek?
İlk derece mahkemeler tarafından verilmiş olan kararların maddi olay ve hukuk bakımından Bölge Adliye Mahkemesi tarafından denetlenmesine istinaf denmektedir.
Buradan da anlayacağımız gibi Bölge Adliye Mahkemesi verilen kararları denetlediği için istinaf mahkemeleri olarak da bilinmektedir.
Bölge Adliye Mahkemesi yani bir diğer ismiyle istinaf mahkemesi ise ilk derece hukuk ve ceza mahkemelerinin kural olarak son kararlarına karşı yapılan istinaf başvurularını incelemekle görevli üst derece mahkemeye denmektedir.
İstinaf mahkemeleri ikinci derece mahkemeler olarak isimlendirilir. Hukuk ve ceza bakımından ilk kararı veren tüm yerel mahkemeler ise birinci derece mahkemeler kabul edilmektedir. Yani ikinci derece mahkemeler son kararı vermekle sorumlu olup birinci derece mahkemelerin verdiği ilk kararları denetlemektedir.
İstinaf mahkemelerin görev ve sorumlulukları ise 5235 sayılı kanuna göre düzenlenmektedir. Bu kanunun tam ismi de hukukta Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun olarak geçmektedir.
İstinaf mahkemelerinin başlıca görevleri arasında birinci derece mahkemelerin vermiş olduğu kararlara karşılık gerçekleşen istinaf başvurularını incelemektir. Sonucu karara bağlamak da istinaf mahkemelerin sorumluluğundadır.
İstinaf mahkemeleri iş bölümü yaparak çalışmaktadır. Bu iş bölümü hukuk daireleri ve ceza daireli şeklindedir.