Gazete Vatan Logo

İşte yasağın etkisi!

Tiryakiler nikotin tedavisine koştu

Sigara yasağının başladığı 19 Temmuz’dan bu yana tüketimdeki düşüş yüzde 3’ü buldu. Sigara tedavi merkezlerine talep yüzde 50, nikotin sakızı satışları yüzde 15 artarken, yetkililer “Hava soğuyunca oranlar artar” dedi

Dumansız hava sahasına geçiş, Türkiye’de ilk 20 günde sigara tüketimini yüzde 3 azalttı. 2007 yılının Temmuz ayında 10 milyar 700 milyon adet sigara tüketilen Türkiye’de geçen yıl başlayan kısmi yasak yüzde 4.6’lık düşüş getirmişti. Sektör yetkilileri, 19 Temmuz’da başlayan yasak sonrasındaki ilk 3 haftada ise tüketimdeki düşüşün yüzde 3 civarında olduğunu açıkladı. Sigara yasağı getirdiği zorluk ve bilinçlenmeyle tedavi merkezleri ile destek ürünlere talebi de artırdı.

50’den fazla merkez var

Türkiye’de yaklaşık 17 milyon sigara tiryakisi var ve sigara tüketimi için harcanan para 15 milyar TL’yi buluyor. Sigarayı bırakmanın bedeli yaklaşık bir kişinin 1 ile 6 aylık sigara masrafına eşit. Sigarayı bırakma merkezlerinin sayısı üniversite ve özel sağlık kuruluşları dahil 50’yi geçmiş durumda. Sigarayı kendi başına bırakmakta zorlananların en çok tercih ettiği yöntem, hesaplı olması nedeniyle nikotin sakızları ve bantları gibi ürünler.

Talep yüzde 50 arttı

Yaşam Hastanesi Direktörü Fatih Sözer, sigara yasağının insanlar üzerinde bir farkındalık yarattığını dolayısıyla sigarayı bırakmak için kurumlarına başvuranların sayısının yüzde 50 arttığını söyledi. Sigarayı bırakma tedavisi fiyatlarının 250 TL ile 650 TL arasında değiştiğini belirten Sözer, ”Kurumumuzda sigaranın fizyolojik bağımlılığı için elektro-akupunktur yöntemini kullanıyoruz. Bunun yanında el alışkanlıkları, arkadaş ortamı, sigara içme şekilleri gibi koşulların kırılması için psikolojik destek sağlıyoruz. En son aşamada ilaçla tedavi uyguluyoruz“ dedi. Nikotin sakızı gibi destek ürünlerin satışında ise yasağın ilk 20 gününde yüzde 15’lik bir artış yaşandığı bildirildi.

Amerikan Hastanesi paket programı 800 TL

SigarayI bırakmak isteyenlerin en çok başvurduğu kurumların başında hastanelerin sigarayı bırakma merkezleri geliyor. Bu merkezler genelde ’paket programlar’ oluşturarak ’bağımlılar’ için tek bir fiyat belirliyorlar. Örneğin İstanbul Amerikan Hastanesi’nde paket fiyatı 800 TL olarak belirlenmiş durumda. İki aylık olan bu paket programın içinde göğüs hastalıkları muayenesi, diyetisyen muayenesi, psikolog muayenesi ve akciğer solunum testi yer alıyor. İlaç kullanımı ise hastanın bağımlılık durumuna göre belirleniyor. İstanbul Yaşam Hastanesi’nin paket programında ise elektro-akupunktur ve psikolojik destek yer alıyor. Bu programın fiyatı bağımlılık seviyesine göre 250-650 TL arasında değişiyor. IQS adlı merkezin paket fiyatı ise 600 TL olarak belirlenmiş.


En ucuzu nikotin sakızı


Nikotin sakızı: 12 TL, meyveli ve mentollü çeşitleri var. Nikotin ihtiyacı doğunca sakız, yanak ile diş eti arasında bekletiliyor.

Nikotin bandı: 18 TL ile 20 TL arasında değişiyor. Deri yoluyla alınıyor, vücudun tüysüz herhangi bir yerine yapıştırılıyor. Özellikle kasların daha çabuk emmesinden dolayı omuzun arka kısmı tercih ediliyor. 1 ay kullanımdan sonra 1 hafta ara verilerek kullanılıyor.

Nikotinli içecekler: 500 ml’lik 6 şişesi 85 TL. Pasiflora’nın yanı sıra alıç ağacı ve patlıcan bitkilerinin özlerini içeriyor. Nikotin ihtiyacı doğduğunda 1-2 yudum içiliyor. Bu ürünü, nikotin sakızı gibi asla sigara ile birlikte kullanmamak gerekiyor.

Haplar: 125 TL ile 182 TL arasında değişiyor. Bazı tabletler için kademeli kullanımlar söz konusu. Bu kademeler kişinin bağımlılık derecesine göre belirleniyor. Doktor kontrolünde kullanılıyor.

Akupunktur ve sigarayı bırakma cihazları: Paket programları 250 TL ile 800 TL arasında değişiyor. Üç aşamadan oluşuyor. Önce kişinin bağımlılık düzeyi belirleniyor, ardından bağımlının kulağındaki refleks noktaları elektrik pulslarıyla uyarılıyor ve sigarayı kullanma koşulları psikolojik destekle kırılıyor.

Asıl patlama kış gelince yaşanacak

Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Sevgi Aksu, sigarayı bırakmak için tedavi merkezlerine başvuranların sayısının kışın çok daha fazla artacağını söyledi. Aksu, ”Sıcak havalarda açık alanlarda sigara tüketilebiliyor. İnsanlar kapı önlerine çıkıyor. Ancak kış aylarında soğuklar başlayınca işler daha da zorlaşacak. O zaman sigarayı bırakanların oranı daha da artacak“ dedi. Aksu, sigara tedavisinde psikoterapi yönteminin Sağlık Bakanlığı’ndan onay aldığının, bu yöntemin kullanılmasında herhangi bir sıkıntı olmadığının da altını çizdi.

ŞİRKETLERDEN ‘BAĞIMLI’ ÇALIŞANA TEDAVİ DESTEĞİ

Sigara yasağı bireyler gibi kurumlarda da önemli bir farkındalık yaratmış durumda. Pek çok şirket çalışanlarına e-mail göndererek ”Bu yasak bir fırsattır, anlaşmalı hastanede sigara tedavisi görmek isterseniz masrafınız şirketimizce karşılanacaktır“ dliyor. Son örnek Garanti Bankası ve Danone. Bu iki şirketin çalışanları şimdilerde Yaşam Hastanesi’nde ’tedavi’ oluyor. Ayrıca Alarko, Pegasus, Finansbank, Arçelik, Türk Telekom, Koç Net, Tekfen gibi şirketler çalışanların performansını çok düşüren sigara bağımlılığına karşı özel seminerlerle personelini ’bırakmaya’ teşvik ediyor.

Sigara tedavisinden sonra ‘çalışanın güneş kremini de devlet ödesin’ önerisi

SaĞlIk Bakanlığı, sigara tedavisi masraflarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanması için başlattığı çalışmanın ardından ’açık havada çalışanların güneş kremlerinin devlet tarafından ödenmesi’ için de SGK’ya öneri götürdü. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Avustralya gibi yazın sıcaklık değerlerinin yüksek olduğu bazı ülkelerde, güneş altında çalışan tarım işçici ve denizci gibi meslek grubundakilerin koruyucu güneş kremlerinin devlet tarafından ödendiğini söyledi. Tuncer, bu çerçevede gün boyu açık havada çalışanların güneş kremlerinin devlet tarafından ödenmesi için SGK’ya öneri götürdüklerini kaydederek, ”İş gereği ultraviyole ışınlarına maruz kalıp cilt kanseri riskiyle karşıya karşıya olanların korunması gerekir” diye konuştu.






Haberin Devamı