İşte THY'deki grevin bilançosu!
Kurumdan gözdağı geldi...
THY, grev yasağı getiren kanunun çıkarılmasını engellemek için Hava-İş’in yaptığı eylem çağrısı yüzünden 2 milyon dolar zarar ettiğni ve 305 personelini işten çıkardığını açıkladı. İşten çıkarmaların kanuni olmadığını öne süren Hava-İş ise pasif direnişin süreceğini ve hiçbir uçağın zamanında kalkamayacağı uyarısında bulundu.
Günlerdir tartışılan ve havacılık iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifi TBMM’de kabul edildi ama havacılık sektöründeki hareketlilik sürüyor. Türk Hava Yolları (THY), Hava-İş Sendikası’nın yasadışı eylem çağrısı nedeniyle 223 uçuşun iptal edildiğini ve yaklaşık 2 milyon dolarlık zarar oluştuğunu, 305 THY personelinin de işten çıkarıldığını açıklamasıyla havadaki gerginlik iyice kızıştı. Hava-İş de dün yaptığı açıklamada, geri adım atmayacaklarını, pasif direnişe geçeceklerini belirterek, bundan böyle hiçbir uçağın zamanında kalkamayacağına dikkat çekti.
THY iş bırakmıştı
Söz konusu yasanın gündeme gelmesiyle birlikte Hava-İş Sendikası’na üye kabin memurları, Atatürk Havalimanı’nda iş bırakma eylemi yapmış, eylem nedeniyle 223 uçuş iptal edilmişti. Meclis’te kabul edilen yeni yasayla birlikte sendikalı THY çalışanları bundan sonra grev haklarını kullanamayacak. Tasarıya adeta meydan okuyan ve 17 bin üyesi bulunan Hava-İş Sendikası ise pasif direnişe geçtiğini duyurdu. Her sabah 05.00 ile gece 23.00 arasında dış hatlar geliş terminalinde pasif direnişe devam edileceği açıklandı. Sendika yönetimi, şu ana kadar 300 civarında kabin görevlisi ile THY’nin teknik kısmında görevli bazı çalışanlara SMS’le işten çıkarıldıklarına dair mesaj atıldığını belirtti.
Rötarlar başlayacak
Hava-İş Başkanı Atilay Ayçin, yeni düzenlemeyle ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü makamında ziyaret edip yardım isteyeceklerini söyledi. Grev hakkı için direnişe devam edeceklerini dile getiren Ayçin şöyle konuştu:
“Bundan sonra rötarsız uçuş dönemi sona ermiştir. Özverili çalışmamızı beklenmesin. Kazanılmış haklarımızı elimizden almak istiyorlar. SMS atılan personel sayısı 300’ün üzerinde. SMS yoluyla fesih yasal değil. Arkadaşlarımıza iş başı yapmalarını öneriyoruz. Ancak engellemeler yaşanıyor. THY yönetimi tarafından yapılan yazılı tebligat yok. Doktor raporu alıp işe gitmeyen arkadaşlarımızı sonrasında işbaşı yaptırmadılar. Bu arkadaşlarımızı çağırıp raporlarını incelemeye aldılar. El altından grevi kırmaya çalışıyorlar.”
“AİHM yolu gözüküyor”
“Cumhurbaşkanımız’ın kararını bekleyeceğiz. Yasayı onaylamaması için çalışmalara başladık. Resmi yazışmalar yapıyoruz. Sayın Gül’ü makamında ziyaret edeceğiz. Kendisinden 70 bin çalışanı ilgilendiren bu yasayı veto etmesini isteyeceğiz. Olur da yasa Çankaya Köşkü’nden geçerse Anayasa Mahkemesi ve AİHM süreci başlayacak. Yasal her platformda hakkımızı arayacağız.”
“Pasif direnişe geçtik”
“Arkadaşlarımızla dayanışmayı sürdüreceğiz. Hava yollarında rötarsız uçuş dönemi sona ermiştir. Uçaklar saatinde kalkmaz. AB ve ABD üyesi ülkelerdeki yabancı işçilerden destek mesajları yağıyor. ABD’de 13 milyon üyesi bulunan sendika konfederasyonu Meclis’ten çıkan yasanın yanlış olduğunu belirten bir yazıyı Başbakan Erdoğan’a gönderecek. Pasif direnişimiz sürecek. Her gün uçakları kaldırmamak olmaz. Ancak hiçbir uçak da zamanında kalkmaz.”
THY: Sendikaya dava açacağız
TÜRK Hava Yolları (THY), Hava İş Sendikası’nın yasadışı eylem çağrısı nedeniyle 223 uçuşun iptal ediğldiğini ve yaklaşık 2 milyon dolarlık maddi zarar oluştuğunu, toplam 305 THY personelinin de işten çıkarıldığını açıkladı. THY’den yapılan açıklamada, “Tüm uyarılarımıza rağmen yasadışı eyleme katılan ve görevine gelmeyen THY’den 260, THY Teknik’den ise 45 kişinin 2.822 sayılı Kanunun ilgili maddeleri gereğince iş akitleri feshedilmiştir. Kabin ekiplerindeki eksiklikler nedeniyle 223 uçuş iptal edilmiş, iptal ve gecikmeler nedeniyle 100 binin üzerinde yolcu mağdur olmuştur” denildi. Açıklamada, THY’nin uğradığı maddi zararın sendika yönetimi ve eyleme katılanlardan tazmini için dava açılmasına karar verildiği belirtildi.
Babacan: Kimse kusura bakmasın, doğru bir adım
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen havacılık hizmetlerinde grev ve lokavt yasağı getiren kanuna ilişkin, şu değerlendirmeyi yaptı: ”Çok doğru bir adım atılmıştır. TBMM bunun gereğini yapmıştır. Aksi halde tek bir işletme, tek bir şirket, tek bir grev olayı yüzünden Türkiye ekonomisine kalıcı zarar verici boyuta işlerin gelmesine asla müsaade etmeyiz. 74 milyonluk ülke burası. 74 milyonun çıkarı söz konusu. 74 milyonun refahını, 74 milyonun gelirini etkileyecek derecede, ekonomide etkisi olacak sektörlerde, kimse kusura bakmayacak, grev yasağı olacak” dedi.