Gazete Vatan Logo

İşte Ekrem Dumanlı'nın ifadesi

"14 Aralık" Operasyonu’nda gözaltına alınarak bu sabah tutuklama talebiyle mahkeme sevk edilen Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı savcıya 22 sayfa ifade verdi. Dumanlı’nın ifadesi Avukatı Hasan Günaydın eşliğinde Vatan’da bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde savcı Fuzuli Aydoğdu tarafından alındı. 7 saat süren ifadesinde 20 yıldır gazetecilik yaptığını ve 12 tane kitabı olduğunu söyleyen Dumanlı, "Fetullah Gülen Hoca Efendi’yi vaazları ve konuşmalarıyla uzaktan tanıdım. Süleymaniye ve Fatih Camii’lerinde verdiği vaazları dinledim. Daha sonra kişisel olarka tanışma imkanı buldum. Türkiye’nin yetiştirdiği çok değerli bir din alimi aynı zamanda fikir adamıdır. Gülen’in kitaplarını ve fikirlerini takip ediyorum" dedi.

"GÜLEN’DEN TALİMAT ALMADIM"

Gülen’in 2009 yılı içinde Tahşiye’den bahsedek yaptığı sohbetini hatırlamadığını kaydeden Dumanlı, Zaman Gazetesi’ndeki görevi süresince Fettullah Gülen’den herhangi bir konuya ilişkin yazı yazılması hususunda bir talimat almadığının altını çizdi.

Haberin Devamı

"TAHŞİYE KELİMESİNİ İLK DEFA DUYUYORUM"

"Tahşiye" ve "Rahle’nin" kelime anlamının sorulması üzerine Dumanlı, ’Tahşiye’nin kelime anlamını bilmediğini, ilk defa duyduğunu, "Rahle’nin" de Kuran-ı Kerim okunurken üzerine konulan eşya olarak bildiğini kaydetti. Dumanlı, Tahşiye ve Rahle Yayınevleri’nin olduğunu da bilmediğini sözlerine ekledi.

"GÜLEN’İN KARANLIK KARAR KURULLARINDAN NE KASTTETTİĞİNİ BİLEMEM"

Fetullah Gülen’in 2009 yılında "www.herkül.com" adresinden "Tahşiyecilerle" ilgili yaptığı konuşmasını hatırlamadığını kaydeden Dumanlı, "Gülen’in sohbetinde geçtiği belirtilen "Karanlık karar kurulları"ndan ne kastettiğini bilemem. 11 Ekim 2008 tarihli yazımı sunuyorum. Bu yazımla da televiyon seyretmeyeceğimi belirttim. "Siz de seyretmeyin çocuklarınızla meşgul olun" diye tavsiye ettim. O tarihten bu yana seyretmiyorum. Ben haberleir internet üzerinden takip ediyorum"dedi.

"GÜLEN’İN ZAMAN GAZETESİ’NİN YAYIN POLİTİKASINA MÜDAHALESİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

"Fetullah Gülen’in Zaman Gazetesi ile ilgili yönetici olarak herhangi bir vasfı yoktur" diyen Dumanlı, "Sadece Gülen’in hatfada bir gün Cuma günleri olmak üzere yazılarının yayınlandığı "Kürsü başlıklı köşesi" vardır. Gülen’in Zaman Gazetesi’nin yayın politikasına müdahalesi söz konusu değildir. Onun talimatları ile şekillenmez. Gazetelere günlük 5 bin ile 8 bin arasında haber gelir. Bu haberler her birim tarafından kendi arasında seçilir ve kendi birimlerince haber konusu olabilecekler değerlendirilir. Haberler gazeteye gelirken bile ajanslar tarafından seçilerek gönderilir. Seçilen haberler her birimce kendi sayfası hazırlanır. Sayfalar hazırlandıktan sonra Genel Yayın Yönetmeni veya yardımcılarına gösterilir. Buralardan en önemli olanı gazetenin birinci sayfasına konur. Bu kadar çok haberin, fotoğrafın, Gülen’e gönderilerek onun onayından geçmesi mümkün değildir. Bura ile Amerika arasındaki zaman dilimi de farklıdır. Fiziken de mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"HABERİ ÇOK ÖNEMSEMİŞ OLSAYDIM GENEL YAYIN YÖNETMENİYİM BİRİNCİ SAYFAYA ALABİLİRDİM"

Haberin Devamı

Gülen’in Tahşiyeciler ile ilgili konuşmasının gazetede yayımlanmasına ilişkin soru üzerine Dumanlı, "Hoca Efendi’nin konuşmasını o haberi yapan arkadaş önemli bulmuş olacak ki haber olarak gazeteye almış, haber üçüncü sayfada yayınlanmıştır. Haberi çok önemsemiş olsaydım genel yayın yönetmeniydim birinci sayfaya alabilirdim" diye cevap verdi.

"TEK TÜRKİYE DİZİ’YLE İLGİLİ SORU SORULDU"

Dumanlı’ya Samanyolu Televizyonu’nda yayınlanan "Tek Türkiye" dizinide "Karanlık Karar Kurulu" sahnesinde "Tahşiye" isminin terör örgütleriyle irtibatlı gösterilmesinin nedeni de soruldu. Televiyon izlemediğini ve STV ile bağlantılarının olmadığını tekrarlayan Dumanlı, yorum yapmak istemediğini belirtti.

"GÜLEN DERSANELERLE İLGİLİ TALİMAT VERMEDİ"

"Fettullah Gülen bana gazetemizde dershanelerle ilgili yayın yapmamız hususunda bir talimat vermedi" diyen Dumanlı, Gülen ile dershaneler ile ilgili bir görüşme yapmadığına da kaydettti.

"DERSHANELERİN MİLLİ EĞİTİM’DE BİR BOŞLUĞU DOLDURDUĞUNA İNANIYORUM"

Haberin Devamı

Dumanlı’ya dershaneler konusunun Zaman Gazetesi’nde 2013 yılının Ekim ve Kasım ayında sistematik bir şekilde haber yapılmasının nedenin sorulması üzerine şunları söyledi: "Ben üniversiteyi bitirdikten sonra birkaç yıl dershanecilik yaptım. Öğrencilere Türkçe ve Edebiyat dersleri anlattım. Öğrencilerin dershaneye giderek üniversiteyi kazanacaklarına ve dershanelerin Milli Eğitim’de bir boşluğu doldurduğuna inanıyorum. Bu nedenle gazetede dershane konusunu samimiyetle işledik. Bu konuyu o dönemin Başbakanına ve Milli Eğitim Bakanlarına da yüz yüze anlattım. Bu konuyu işlerken kimseden talimat almadım."

"KÖSE VE ATAYÜN’Ü TANIMIYORUM"

"22 Temmuz operasyonunda tutuklanan Ömer Köse, Yurt Atayün ve diğer kişilerin haberlerinin Zaman Gazetesi’nde günlerce yayımlanmasının sebebi nedir? Gözaltına alınan ve tutuklanan bu kişilerle herhangi bir akrabalık bağınız var mı? Diğer basın kuruluşlarına göre daha uzun süre ve adil yargılamayı etkileyecek şekilde çarpıtarak yayınlanmasının sebebi nedir?" şeklindeki sorulara Dumanlı, bu kişileri tanımadığını, haber değeri taşıdığı için yayınlanmış olabileceğini söyledi.

"HİÇBİR SUÇ İŞLEMEDİM. HİÇBİR ÖRGÜTE BAĞLI DEĞİLİM"

Dumanlı, "Herhangi bir algı oluşturularak tahşiye isimli bir terör örgütü grubunun aleyhine soruşturma açılmasına sebep olma iddiasını kabul etmiyorum. Böyle bir oluşumdan haberim ve bağlantım yoktur" dedi. "İfadenize eklemek istediğiniz bir şey var mı?" sorusuna Dumanlı, "Hakkımda ne gibi ithamlar olacağını merak ediyordum. Ancak bana sorulan sorulardan ve gösterilen belgelerden gözaltına alınmamam gerektiği kanaatine vardım. Bu ülkem adına üzüntü verici olaydır. 20 yıllık gazeteciyim. Hayatını toplumun önünde geçiren bir insanım. 2 yazı ve bir haber için bu kadar zahmet verilmesini üzüntü verici buldum. Hiçbir suç işlemedim. Hiçbir örgüte bağlı değilim" diye konuştu.