Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze'de yaşanan katliamın ardından yaptığı çağrı üzerine İİT İslam Zirvesi Konferansı Olağanüstü Toplantısı İstanbul'da başladı. İlk bölümde dışışleri bakanları bir araya geldi. Toplantının açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ve İsrail'i eleştirip Kudüs'te başka ülkelerin de elçilik açmasının engellenmesini istedi. Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları: "BM Genel Kurulu'nda ABD'nin hukuk dışı kararına güçlü tepki gösterilmişti. Ancak ABD yönetimi uluslararası toplumun iradesini yok saymaktan vazgeçmedi. İsrail ise ABD'nin bu fütursuz tutumundan cesaret alarak, masun Filistinlileri soğukkanlı bir şekilde katletti.
İsrail'in insanlık suçuna en sert tepkiyi vermemiz gerekiyor. Filistin meselesinin çözümü için elimizi taşın altına koymalıyız. Zirve sonunda kabul edeceğimiz bildiride, Filistin davasının ve Kudüs'ün konumunu bir kez daha vurgulayacağız. Bu konuda birlik olmalı ve başka ülkelerin ABD'yi takip etmelerini engellemeliyiz. Bazı İİT üyelerinin dahi Filistin davasına sahip çıkmaması bizi üzüyor. Buna karşı da tedbirlerimizi almamız gerekiyor.
İsrail'in işgal, şiddet ve zulüm politikalarının sona erme zamanı çoktan gelmiştir. İsrail askerlerinin hesap vermelerini sağlamalıyız. Zirve sonundaki bildiride Kudüs'ün tarihi statüsünün değiştirilmesine izin vermeyeceğimizi haykıracağız.
Filistinli kardeşlerimizin ekonomik olarak da desteklenmeleri gerekiyor. Filistinli mültecilerin geleceğe umutla bakmalarını sağlamalıyız. Tüm bu hususlara bildirimizde yer verdik sizlerin de katkılarıyla."
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin de toplantıda yaptığı konuşmada "Yapılmış olan bu haksızlıklara karşı mahkemeye gidip mazlumların hakkını aramamız gerekiyor." dedi. Useymin, İsrail güçlerinin Filistin'de yaptığı katliamların kabul edilebilir olmadığını vurgulayarak, "İnsan hakları mahkemelerinin bir araştırma konseyi oluşturmaları gerektiğini burada belirtmek istiyoruz. Yapılmış olan bu haksızlıklara karşı mahkemeye gidip mazlumların hakkını aramamız gerekiyor." ifadesini kullandı.
ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasının protesto edilmesi sırasında İsrail askerlerinin Gazze sınırında Filistinlilere uyguladığı katliama dikkati çeken Useymin, "Kudüs'ün ne kadar değerli bir toprak olduğunu burada tekrar belirtmek istiyorum. İsrail, ABD Büyükelçiliğinin açılmasını bir vesile görerek, bölgede stresi artırmaya, Müslümanlara ve sivil Filistinlilere katliam yapmaya başlamıştır." diye konuştu. Filistin halkının işgal altında olduğunu ifade eden Useymin, "Onları desteklemek, Filistin halkını korumak bizim görevimizdir. İsrail şu anda bir katliam gerçekleştiriyor." dedi.
Useymin, konuşmasında Kuveyt devletinin Filistin halkı için yapmış olduğu yardım ve çabaları tebrik ettiğini kaydetti. Filistin Stratejik Planı'nın uluslararası mahkemelerde takip edilmesi gerektiğini dile getiren Useymin, "Çünkü bu mazlumların haklarını savunmamız gerekiyor. Bundan dolayı Filistin devletini desteklememiz çok normal. Bunu özellikle BMGK'deki daimi üye ülkelerinin karşısında gündeme getirmemiz gerekiyor." diye konuştu. Useymin, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasının "kışkırtıcı" bir karar olduğunu ifade ederek, "Büyükelçiliğin bu karar sonunda Kudüs'e taşınması kabul edilebilir değil. Bunun, daha önceden alınmış bütün kararlara karşı bir karar olduğunu söylüyoruz." dedi.
İİT Genel Sekreteri Useymin, tüm üye ülkelerin, ABD'nin Kudüs'e büyükelçilik açmasına karşı olduklarını ve aldıkları kararların arkasında durduklarını göstermek için İstanbul'daki toplantıya geldiğini söyledi. Useymin, Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, İslam Zirvesine ev sahipliği yaptığı ve gösterdiği çabalar için teşekkür etti.
GEÇEN TOPLANTIDA ÇAĞRI YAPILMIŞTI!
ABD yönetiminin Kudüs'ü İsrail’in başkenti olarak tanıması sonrasında 13 Aralık 2017'de İstanbul'da düzenlenen İİT Olağanüstü Zirvesi'nin ardından yayımlanan bildiride, Doğu Kudüs Filistin Devleti'nin başkenti olarak ilan edilmişti. İslam ülkeleri, bütün devletleri Filistin Devletini ve Doğu Kudüs'ü onun işgal altındaki başkenti olduğunu tanımaya davet etmişti. İsrail askerlerinin, Gazze sınırında ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını protesto etmek ve Nekbe'nin (Büyük Felaket) 70. yılını anmak isteyen göstericilere ateş açması sonucu 62 Filistinli şehit oldu, 3 binden fazla kişi yaralandı.
Toplantıya Bangladeş, Burkina Faso, Kazakistan, Lübnan, Maldivler, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Komorlar, Libya, Azerbaycan, Mısır, Irak, İran ve Tacikistan olmak üzere 15 ülkenin dışişleri bakanları katıldı.
"SİYONİSTLERE İZİN VERMEMELİYİZ"
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Liderler Zirvesi'ne katılmak için İstanbul'a hareket etmeden önce Tahran'da yaptığı konuşmada, "Siyonistlerin yasadışı durumlarını kademeli olarak meşru kılmalarına izin vermemeliyiz" diye uyardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin'deki son gelişmelerin ardından yaptığı davet üzerine İstanbul'a gittiğini belirten Ruhani, "ABD'nin Tel Aviv büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması, BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve uluslararası kurallar aykırıdır. ABD yönetimi bugün İslam dünyası ve kamuoyunda her zamankinden daha fazla nefret edilir hale geldi" dedi. Ruhani, Filistin ve Kudüs meselesinin her zaman İslam dünyasının ilk meselesi olduğunu söylerdi ve ekledi, "Bu toprakların gerçek sahibi Filistin halkıdır."
ZİRVE SONRASI MİTİNG YAPILACAK
İstanbul'da Kudüs gündemiyle toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinin sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek “Zulme Lanet, Kudüs’e Destek” mitingi Yenikapı’da düzenlenecek.